14 грудня 2022 18:16

CAS наступного тижня розгляне позов "Шахтаря" до ФІФА на 50 млн євро

Фото - ua.depositphotos.com


Наступного тижня Спортивний арбітражний суд (CAS), який знаходиться у швейцарській Лозанні, має намір розглянути позов донецького «Шахтаря» до Міжнародної федерації футболу (ФІФА) на 50 мільйонів євро.


Суперечка між сторонами виникла після того, як ФІФА дозволила футболістам самостійно та без погодження з українськими клубами підписувати тимчасові угоди з іншими клубами. В результаті цього «Шахтар», який мав у своїх лавах багато легіонерів, втратив можливість вигідно продати свої активи, а деякі угоди, як по Манору Соломону, й зовсім зірвалися у останній момент, так і не принісши «гірникам» грошей.


У зв'язку із цим «Шахтар» зажадав від ФІФА компенсації у 40 мільйонів євро прямих збитків, а всього позов «гірників» обґрунтовано на суму в 50 мільйонів євро. Український клуб також просить CAS скасувати рішення ФІФА, а також щоб ця організація покрила всі витрати, пов'язані із арбітражним розглядом, на додаток до судових витрат «гірників».

Зазначається, що через рішення ФІФА «Шахтар» зіткнувся щонайменше з одним випадком претензії до «гірників» з боку іноземного клубу за відсутність платежів за угодою, укладеною у розстрочку до повномасштабної фази російсько-української війни.

Усього «гірники» мають боргові зобов'язання перед іншими клубами за підписання футболістів в розстрочку на 37 мільйонів євро. «Шахтар» довів цю інформацію до відома ФІФА й висловив готовність до діалогу, але в організації прохання українців проігнорували.

Команда юристів «Шахтаря» стверджуватиме, що рішення ФІФА щодо розширення можливості іноземних гравців в односторонньому порядку призупиняти свої контракти було ухвалене без консультацій із ключовими зацікавленими сторонами, такими як самі українські клуби чи Українська асоціація футболу. Крім того, юристи «Шахтаря» стверджуватимуть, що законних підстав для призупинення трудових договорів за законодавством України та Швейцарії немає, а ФІФА не має права втручатися у договірні відносини, стороною яких вона не є. Вони також посилаються на можливе порушення законодавства ЄС щодо конкуренції, стверджуючи, що рішення ФІФА мають певні умови, що обмежують доступ українських клубів до європейського трансферного ринку.