21 жовтня 2022 16:27

В'ячеслав ГРОЗНИЙ: "Для Кучера це величезний безцінний досвід"

Відомий український тренер В'ячеслав Грозний в ексклюзивному інтерв'ю Sport.ua поділився думкою про гру «Дніпра-1» у новому сезоні.


«У зв'язку з переходом Ігора Йовічевича до донецького «Шахтаря» керівництво «Дніпра-1», скажімо так, зробило ставку на Євгена Краснікова, який прийшов у зв'язці з 39-річним головним тренером Олександром Кучером, з яким вони разом співпрацювали в «Металісті», відроджуючи його.


Паралельно довелося вирішувати кілька завдань. По-перше, зберегти лідерів команди Довбика, Піхальонка, Назаренка тощо. По-друге, провести оперативно якісну селекцію з метою посилення команди з урахуванням участі у єврокубках. По-третє, поставити якісну, сучасну, командну гру з урахуванням свого тренерського бачення та наявності виконавців. Звичайно, багато в чому був цейтнот часу, оскільки вже у серпні стартували матчі кваліфікації єврокубків. На жаль, в обох матчах кваліфікації Ліги Європи дніпряни програли «АЕКу» з Ларнаки (1:2 та 0:3). Але це природно. Нова команда, гравці тільки зібралися, їм потрібен був час на те, щоб притертися один до одного. Дніпряни зіткнулися із наднапруженим графіком, коли матчі йдуть через два дні на третій та через три на четвертий. Також на команду чекало багато переїздів. Домашні ігри єврокубків дніпряни почали грати у Словаччині, а домашні поєдинки УПЛ – в Ужгороді. У такій ситуації насамперед потрібно не ведення планомірного тренувального процесу, а хоча б встигати проводити комплексне відновлення футболістів, а також проводити розбори матчів.


Команда весь час у дорозі – переїзди, перельоти, а матчі йдуть через два на третій. Я, як тренер, знаю, як це все непросто. Для будь-якого тренера - це величезний безцінний досвід. За книгами та методичками ти його не отримаєш. Тут першому плані виходить психологічне вміння вибудовувати мікроклімат команди. Важливим є спілкування тренера з лідерами команди, адаптація новачків та молоді, особисте спілкування з кожним футболістом, впевненість у власному баченні постановки гри, вміння тримати удар, брати відповідальність на себе, захищаючи гравців. Тільки в такій стресовій ситуації і виявляються сильні якості керівників тренерського штабу та футболістів. До того ж треба навчитися витримувати напругу, пов'язану з війною та з усіма футбольними моментами. Робота у великих клубах з великих футбольних міст постійно змушує бути готовим брати висоту, яка раніше тобі не підкорялася. Але водночас – це великий стимул та можливості для всіх», - сказав Кучер.


Зазначимо, що після 7 зіграних матчів «Дніпро-1» лідирує у турнірній таблиці чемпіонату УПЛ, маючи в активі 19 очок.