13 вересня 2022 01:13

Новим тренером ФКІ "Левадія" призначено Максима Калініченка

43-річного українського фахівця Максима Калиниченка призначено новим головним тренером ФКІ Левадія. Контракт розрахований до кінця 2023 року з опцією продовження ще на два роки.


Призначення нового головного тренера означає, що зі своєї посади йде виконувач обов'язків головного тренера Іван Стойкович, який приєднався до клубу на початку 2022 року. Стойкович, який очолював пів року Левадію U21, став біля керма головної команди на початку липня. Разом з Іваном Стойковичем свої посади також залишають помічник тренера Нікола Мітіч та тренер з фізпідготовки Урош Ніколич. Левадія щиро дякує сербським фахівцям за виконану в клубі роботу і бажає успіхів у їхній подальшій кар'єрі.


У Максима Калініченка є тренерська ліцензія УЄФА Про, як помічники тренера йому допомагатимуть Микита Андрєєв та Артем Артюнін. Андрєєв також продовжить керувати Левадією U21.


Новий головний тренер Левадії Максим Калініченко зізнався, що стати біля керма чинного чемпіона Естонії для нього хороший виклик: «Я працював помічником тренера в Україні, Росії та Латвії. Як гравець я спостерігав за тренерами з різним почерком та їх стилем. Коли Левадія вийшла зі мною на зв'язок, я зрозумів, що це хороший шанс проявити себе як головний тренер».


Українець також додав: «Оскільки сезон уже на завершальній стадії я прийняв рішення не вносити великих змін у команду. З цієї ж причини ми поки що не залучатимемо додаткових тренерів. Подивимося на ситуацію наприкінці року, тоді вже буде видно становище, і я впевнений, що ми поповнимо команду як новими тренерами, так і гравцями.


Свою філософію гри Калініченко описав так: «Я подивився досить багато ігор Левадії і вже маю своє розуміння, що я хотів би бачити в команді. Зрозуміло, що у футболі найголовніше це результат, але також я хочу грати в такий футбол, за яким буде приємно і цікаво стежити».


За час своєї кар'єри гравця, у період з 2002 до 2011 року Максим Калініченко зіграв 47 ігор за збірну України та забив 7 м'ячів. У складі збірної України у 2006 році Калініченко також грав і на чемпіонаті світу, де з командою він дійшов до чвертьфіналу, в якому українці поступилися майбутнім переможцям мундіалю – італійцям. На цьому чемпіонаті новий тренер Левадії у грі проти Саудівської Аравії забив гол і віддав дві результативні передачі.


Крім українських клубів, Максим Калініченко грав з 2000 по 2008 рік за Московський Спартак. У складі Спартака того ж 2006 року він брав участь у груповому раунді Ліги чемпіонів. У груповому матчі проти Баварії Мюнхен Калініченко забив гол та віддав результативну передачу. У Спартаку Калініченка перетинався і з нинішнім спортивним директором Левадії Тармо Кінком.


Сам Тармо Кінк так прокоментував зміну головного тренера: «Перед клубом, як і раніше, стоять високі цілі та завдання, які тепер ми намагатимемося досягти з новим головним тренером. Також керівництво клубу вважало, що краще зараз внести такі великі зміни, а не чекати на закінчення сезону. З новим тренером я познайомився у 2003 році, разом у Спартаку ми грали три роки. Я дуже хочу подякувати сербським тренерам за роботу і побажати їм усіляких успіхів та удачі. Ми всі щиро сподіваємось, що новий етап розвитку Левадії буде успішним!»


Свою тренерську кар'єру Максим Калініченко розпочав у 2015 році у харківському Металісті U21. Попереднім місцем роботи українського фахівця був пост помічника тренера у клубі Вірсліги (вищий дивізіон чемпіонат Латвії) ФК Рига. Також Калініченко був помічником тренера в команді першого дивізіону чемпіонату Росії ФК Родіна Москва та українського клубу МФК Полісся. Першу гру в якості головного тренера ФКІ Левадія Максим Калініченко проведе вже найближчої неділі о 14:30 на А. Ле Кок арені проти ФК Курессааре.