8 вересня 2022 08:14
1

У києвському Будинку кіно відбувся вечір пам’яті видатного тренера та футболіста Олега Базилевича та всеукраїнська прем’єра фільму "Базиль"

6 вересня у києвському Будинку кіно відбувся вечір пам’яті видатного тренера та футболіста Олега Базилевича та всеукраїнська прем’єра фільму «Базиль» (Україна, 2022)

На сцені зі спогадами зібралися рідні та друзі тренера, а також зірки футболу, політики і театру.


Ведучий вечора - сценарист фільму Семен Случевський

Режисер: Роман Ширман
Виробництво: "МАГІКА-ФІЛЬМ" за підтримки Міністерства культури України

Нагороди: Мистецька премія «Київ» ім. Івана Миколайчука, 2021; Near Nazareth IFF Official Selection 2021; XXIII International FICTS Festival SPORT FILM LIBEREC, 2020; SPORT MOVIES & TV 2020 38th Milano International FICTS Fest; 8th Offside Fest Barcelona Official Selection 2021


Про фільм:

Його пам'ятають фанати "Динамо" як одного з кращих тренерів команди, який, у дуеті з Лобановським, вивів київських спортсменів на міжнародний рівень. Проте його ім'я звучить не так вже й часто. Фільм передає всю історію чоловіка, який присвятив життя улюбленій справі не заради грошей чи слави, а заради гри у футбол і хлопців, які в нього вірили. А потім втратив все: кар'єру, друзів...


Улюбленець вболівальників київського «Динамо» нападник Олег Базилевич міг таким і залишитися в історії українського футболу. Але він вирішив стати тренером. І тут розпочалася нова сторінка його життя. Олег Базилевич завжди порівнював роботу тренера з мистецтвом режисури. І назвав свою теорію підготовки футболістів «Системою»... Разом зі своїм другом та колегою Валерієм Лобановським він досяг найвищого успіху і міжнародного визнання. Київське «Динамо» без легіонерів-бразильців з тренерами-киянами Валерієм Лобановським та Олегом Базилевичем ставало найкращою командою світу. А вони обидва визнавалися найкращими футбольними тренерами на Земній кулі!


Але раптом він втратив роботу і друзів. Згодом - очолив ташкентський «Пахтакор». І ця команда, керуючись настановами молодого тренера-науковця здійснила нечуваний стрибок у класі гри. Але незабаром уся загинула в авіаційній катастрофі. Олег Базилевич, який летів іншим рейсом був єдиним, хто залишився живим.


Життя Олега Базилевича схоже на пригодницький роман – з карколомними злетами, страшними падіннями, екзотичними подорожами і майже детективними пригодами.