7 вересня 2022 16:04

Михайло СПIВАКОВСЬКИЙ: "Звучить як нонсенс, але на сьогодні підбір виконавців Йовичевича ідеально підходить саме для Лiги чемпiонiв"

Журналіст Михайло Співаковський поділився своєю думкою про перемогу "Шахтаря" над "Лейпцигом".


"Якщо я скажу, що Шахтарю в Лейпцигу неймовірно пощастило, ви зарахуєте мене в динамофіли, плюнете і перестанете читати цей текст. Тому скажу інакше: у цьому матчі з'явилися максимально сприятливі умови для реалізації плану. Команда Йовічевіча не розхлюпала везіння, яке ще потрібно заслужити. Простою мовою: два сильно намолені голи Шведа у найважливіші моменти гри змусили Лейпциг грати у найризикованіший та найзручніший для суперника футбол.


Востаннє такий якісний автобус із логотипом ШД виготовлявся у цеху бригадира Каштру – два роки тому, коли гірники приймали Інтер. Цього разу автобус ще й розігнався у зворотний бік.

Глобально Шахтар закрив дві концептуальні проблеми: 1) стандарти - допущених моменту за 90 хвилин; 2) пресинг – зробивши 62% дотиків та 55% передач у своїй третині, гості дозволили супернику набити xG на... один нещасний гол.


Угорський воротар Лейпцига Петер Гулачі підтримав Україну не лише словом (на прес-конференції – перед грою), а й ділом – подарувавши м'яч Шведу, він подарував українському клубу 930 тисяч євро. Рівно стільки зараз коштує нічия в ЛЧ. Ще майже два мільйони гірники взяли самі.


Абсолютно парадоксальний матч для Мудрика та Шведа. Михайло повністю провалив першу годину матчу, коли місцями ігнорував оборонні обов'язки. І тягав м'яч із опущеною головою до першої вдало вставленої ноги суперника. Але потім розірвав Лейпциг, коли ноги по дорозі стали траплятися рідше.


Мар'ян жодного разу нікого не обіграв один на один, програв майже всю боротьбу, але зробив два перші голи. У другому випадку ще й розігнав атаку, коли допоміг команді вийти з-під тиску на своїй половині поля.


Два тіньових героя гри - Конопля (супер-показники у боротьбі як для незвичного флангу + геніальний глибокий пас на Мудрика, коли забивав Траоре), а також Матвієнко (8 виграних єдиноборств із 10+40% точних довгих передач).


Звучить як нонсенс, але на сьогодні підбір виконавців Йовічевіча ідеально підходить саме для ЛЧ – голи в одному матчі проти двох у трьох турах УПЛ. Цей Шахтар страждатиме проти Львова та Колосу, але має всі шанси знищувати Селтік та Лейпциг - навіть без номінальних форвардів.


Тож саме ЛЧ стане для гірничої молоді чудовою школою для УПЛ, а не навпаки. Гра проти різностилевих клубів з гарним підбором гравців, які аритмічно тиснуть на різних ділянках поля та створюють тотальну зону дискомфорту, помітно прискорять роботу процесорів та креативні навички. Які потім допоможуть робити речі на обмежених парковках українських автобусах".