3 вересня 2022 11:01

Ігор СУРКІС: "Під час війни говорити про гроші, які мають платити за перегляд футболу – злочин проти футболу, народу, країни"

Президент «Динамо» Ігор Суркіс в інтерв'ю Tribuna.com поділився думкою про ситуацію з телепулом.


– Моя позиція – я проводжу домашній матч, отже, я відповідаю за все. За безпеку, щоб вода була в роздягальнях суддею, щоби стадіон був підготовлений. Мені кажуть: «Твої права на цьому закінчуються». Тобто ти господар лише того, що ти маєш провести матч без скандалу.


У тебе, знаєте, забрали дружину і кажуть: «Вона тепер житиме з іншим». Зі мною цей номер не проходить. Мої права – це мої права на трансляцію домашніх матчів. За великим рахунком, це інтелектуальна власність кожного клубу, який проводить домашній матч. А нам кажуть, що ФФУ та Прем’єр-ліга, маючи столи, стільці та ручки, не вкладаючи жодної гривні у проведення змагань: «Ми забираємо ваші права!» Окей, тоді розпорядіться ними гуманно хоча б у воєнний час. І ось у гуманізм я зараз вкладаю єдине - дайте можливість людям дивитися футбол безплатно на національних каналах зі 100% охопленням.

Воїни на передовій, ті, які приїхали на 2-3 дні додому відійти від цього військового життя – вони не захочуть платити за це, повірте мені. Ми, 5 клубів, написали листа групі каналів «1+1», що поки що йде війна нас не цікавлять гроші, жодної копійки. Оголосіть та якісно показуйте людям футбол безплатно!


До речі, ми маємо 10-річний контракт. Якщо говорити про правову площину, і ми не дали б «2+2», «Уніану» чи «1+1» показувати матчі, вони наклали б на нас фінансові санкції.


Ми в жодному разі не засуджуємо ті клуби, які пішли у цей пул. Вони не мали іншого шляху. Але в нас самих досить розвинена мультимедійна платформа. Юнацький чемпіонат на нашому каналі дивиться від 30 до 40 тисяч людей. У нас лише на ютубі 350 тисяч передплатників.


– Звучало кілька головних аргументів: матчі не можна подивитися у безплатному доступі, потім було, що пропозиція Setanta – фінансово невигідна?


– Загалом сума не обговорюється. Кожен клуб отримає до 80 чи 100 тисяч доларів, якби всі приєдналися до цього пулу. Сьогодні для таких клубів як «Динамо», «Шахтар», «Зоря», «Рух», «Металіст» є можливість втратити вболівальників, які не можуть подивитися футбол, і це незрівнянно.


Навіть якби нам пропонували мільйони, я теж на це не погодився б, повірте мені. Під час війни говорити про гроші, які мають заплатити вболівальники за перегляд футболу – злочин проти футболу, проти народу, проти країни. Не треба мене лякати жодними санкціями, жодними зняттями трьох очок мене не налякають.

Сьогодні я закликаю до глузду федерацію футболу, прем’єр-лігу. Щоб вони зрозуміли, що Setanta для «Динамо», «Шахтаря», «Дніпра-1», «Руха», «Металіста» – це не наше ігнорування пулу. Це наша виважена позиція, небажання втратити потенційну аудиторію. Ми хочемо дати вболівальникам та нашим співгромадянам дивитися безплатно футбол.

Я своєї аудиторії втрачати не хочу. Це моя важлива позиція.


– Павелко коментує дуже багато, але публічно про ситуацію з телепулом ніяк не висловлювався.


– Я про телепул з ним не говорив - він мовчить. І позиція в нього має бути рівна всім клубам. ФФУ, УПЛ мають вислухати нашу позицію та знайти компроміс. Зрештою, президент ФФУ Павелко має неупереджено розібратися у цьому конфлікті.

Лякати штрафом та зняттям очок у воєнний час за те, що хочемо безплатно показувати футбол? Це смішно. Це просто смішно. Не треба виставляти себе клоуном, коли все зрозуміло.


Показуємо матчі безплатно. Ще раз наголошую таким жирним - жодної копійки не беремо. Єдина умова – якісна картинка, яку має надати група каналів «1+1». Всі.


Я сьогодні не проти Setanta. Хочу, щоб ви почули – я взагалі не був проти Setanta до того моменту, поки не дізнався, що вона транслює мовлення у Білорусі, – сказав Суркіс.