25 липня 2022 12:35

Зеленський звільнив першого заступника секретаря РНБО Демченка. Він курував розвідку

Президент України Володимир Зеленський звільнив першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України Руслана Демченка.

Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на відповідний указ президента.


"Звільнити Демченка Руслана Михайловича з посади першого заступника Секретаря Ради національної безпеки та оборони України", - йдеться у документі.

Руслан Демченко – надзвичайний та повноважний посол України. Працював Першим заступником міністра закордонних справ України, послом України у Сербії та Чорногорії, Генеральним консулом України у Стамбулі.


На посаду першого заступника секретаря РНБО було призначено 16 червня 2020 року.

У листопаді цього року "Схеми" опублікували докази, які свідчать, що Руслан Демченко 2010-го лобіював так звані Харківські угоди, за якими Україна продовжила термін перебування російського Чорноморського флоту у Криму. Журналісти виявили в архіві Верховної Ради стенограму закритого засідання парламентського комітету безпеки за 26 квітня 2010 року, члени якого визначалися, чи рекомендувати депутатам ратифікувати Харківські угоди.


Від МЗС на засідання тоді прийшов Руслан Демченко – на той момент заступник міністра закордонних справ. Згідно зі стенограмою, йшлося у розслідуванні, Демченко переконував депутатів підтримати розгляд законопроекту про ратифікацію угоди у сесійній залі. Одним із аргументів, наведених тоді Демченком, була висока ціна на російський газ для України. На тому ж засіданні, згідно зі стенограмою, він просував тезу про те, що Харківські угоди та російський флот у Криму – це стабільність для України.

Раніше в МЗС заявляли, що Демченко «не був причетний до підготовки» угод, а секретар РНБО Данилов стверджував, що якщо він «брав участь, то теж має відповідати».

У 2021 році РНБО доручила СБУ проаналізувати обставини підготовки та ратифікації Харківських угод. За словами секретаря РНБО Олексія Данилова, це рішення Верховної Ради згодом стало однією з причин російської анексії Криму та вплинуло на початок бойових дій на Донбасі у 2014 році.

У СБУ повідомляли, що розпочали досудове розслідування "за фактом здійснення державної зради у період з 2008 по 2010 роки". Кримінальне провадження відкрили стосовно службових осіб органів державної влади. За попередніми даними СБУ, підписання угод призвело до збільшення кількості особового складу військових формувань та спецслужб РФ, які згодом причетні до анексії Криму.