22 липня 2022 13:25
1

"Росіяни отримають гроші за перехід Зінченка до "Арсеналу", але і "Шахтар" - теж". Юрист пояснює, куди підуть мільйони

Футболіст збірної України Олександр Зінченко після п'яти сезонів у Манчестер Сіті наважився на великі зміни у своїй кар'єрі та підписав чотирирічний контракт із лондонським Арсеналом.


За неофіційною інформацією, «каноніри» заплатили за перехід 25-річного українця 30 мільйонів фунтів стерлінгів. У низці ЗМІ з'явилася інформація про те, що свій відсоток від цієї суми отримають Шахтар та Уфа, з якими він був пов'язаний контрактами раніше.

В академії гірників Зінченко виховувався з 12 до 16 років. Ще півтора роки Олександр рахувався у російському клубі. За словами генерального директора Уфи Шаміля Газізова, вони планують одержати 300 тисяч євро.

За професійною консультацією з цього питання ми звернулися до авторитетного футбольного юриста Іллі Скоропашкіна.

«Між Шахтарем та Уфою буде розподілено 1,5 млн фунтів»

- Ілля, це правда, що частина грошей від трансферу Зінченка до Арсеналу належить Шахтарю та Уфі?

– У даному випадку йдеться про платеж солідарності. Усі клуби, які беруть участь у підготовці футболіста, у разі його трансферу за наявності чинного контракту (платний трансфер), мають право розраховувати на платіж солідарності.

Ця система розроблена ФІФА та спрямована на підтримку клубів, які доклали руку до виховання гравця. Від суми трансферу утримується п'ять відсотків, які розподіляються між клубами, яким належав гравець віком від 12 до 23 років.

Якщо Арсенал заплатив за Зінченка 30 мільйонів фунтів стерлінгів, то півтора мільйона мають бути розподілені між командами, за які Олександр грав раніше до досягнення 23 років. Якщо клуб припинив існування, гроші одержує національна федерація.

Наприклад, коли Ярмоленко переходив із київського Динамо до дортмундської Борусії, певну суму отримала чернігівська Десна. Там були деякі розбіжності.

Намагалися розібратися, чи мала сьогоднішня Десна відношення до тієї команди, де виховувався Андрій, але в результаті цей платіж було здійснено.

Кожен гравець має паспорт футболіста. Він містить всю інформацію про всі клуби, де гравець був зареєстрований. Згідно з Регламентними нормами ФІФА, утримуються ці п'ять відсотків, які після трансферу автоматично перераховуються тим клубам, які мали відношення до гравця у відповідному віці за даними паспорта футболіста.

«Через санкції в Уфи можуть виникнути проблеми з отриманням грошей»

- Тобто Шахтар та Уфа продовжать отримувати певні бонуси і від наступних переходів українця?

- Так. Це не компенсація за підготовку. Це платіж солідарності.

Якщо у свою наступну команду Зінченко перейде на правах вільного агента, Шахтар уже нічого не отримає, але якщо це буде платний трансфер, платіж солідарності буде передбачено.

По суті, всі бразильські клуби живуть на гроші, які отримують за своїх вихованців протягом усієї їхньої кар'єри.

- Крім того, у контракті можуть обговорюватися додаткові бонуси за подальший перепродаж футболіста?

- Теоретично – так. У випадку із Зінченком ми не знаємо, як було насправді. Для цього необхідно ознайомитись із трансферними документами. Іноді клуби використовують такі схеми.

- Нещодавно стало відомо, що Зеніт та Локомотив у повному обсязі не отримали преміальних від УЄФА за минулий єврокубковий сезон, оскільки російські банки потрапили під санкції і тепер не можуть отримувати іноземних переказів. Це завадить Уфі отримати належні їй гроші за Зінченка?

- За великим рахунком, нас не повинні хвилювати проблеми російських клубів. Думаю, через санкції в Уфи теж виникнуть проблеми з отриманням грошей. Наразі санкції введено щодо лише 20 російських банків. Можливо, вони мають рахунок у банку, який не перебуває під санкціями.

Крім того, політика ФІФА щодо країни-агресора виглядає досить ліберально. Незважаючи на позбавлення російських клубів права участі у міжнародних турнірах, ФІФА шукає можливість збереження системи фінансових взаємин у цій сфері.

Наприклад, планується створення фонду, який акумулюватиме гроші російських клубів. Сподіватимемося, що для подальшої виплати репарацій Україні після перемоги, в яку ми всі віримо.
З 12 до 23? Тобто в разі переходу Зіни кудись з Арсеналу за гроші, якийсь процент з того трансферу і Ман Сіті отримає?