21 липня 2022 14:51

OCCRP: компанія Романа Абрамовича "Євраз", яка заперечувала постачання сталі для російських танків, більше 10 років постачала армію РФ

Фото - ua.depositphotos.com


Структури металургійної та гірничодобувної компанії «Євраз» понад 10 років прямо чи опосередковано постачали російські Збройні сили. Про це повідомило міжнародне об'єднання журналістів-розслідувачів OCCRP.


Розслідувачі вивчили російський сайт державних закупівель та з'ясували, що «Євраз» співпрацював з Росгвардією, а також постачав свою продукцію заводам, які виробляють вибухівку та танки.


Зокрема, новокузнецький завод «Євраз ЗСМК» у 2015-2018 роках отримав понад 2,8 мільйона доларів за постачання толуолу від державного заводу з виробництва боєприпасів та промислових вибухових речовин (назва цього заводу OCCRP не уточнює).


Розташований у Нижньому Тагілі "Євраз НТМК" у 2018 році продав сталь на суму 1,4 мільйона доларів Уралвагонзаводу, який виробляє танки та цивільну транспортну техніку. Крім того, у 2016 та 2017 роках дочірня компанія «Євраза» постачала заводу ванадієвий шлак, який використовується для зміцнення сталі при виробництві зброї.