20 червня 2022 14:30

"Необхідно змінити класичний формат та перейти до групових турнірів". Експерт - про перспективи чемпіонату України

Колишній спортивний директор ПФЛ Євген Мороз на своїй сторінці у Фейсбуці висловився про перспективи футболу України на фоні війни із рашистами.


- Футбольна спільнота України наразі широко обговорює можливість проведення чемпіонатів України з футболу серед команд клубів УПЛ, ПФЛ та жіночих змагань вищої ліги під час воєнного стану в Україні. А що з ДЮФЛ, аматорським футболом та іншими видами футбольних змагань?

Само по собі проведення змагань в умовах війни дуже ризикований захід, і виникає багато запитань, наприклад, що робити під час повітряної тривоги? Скільки чекаємо, де чекаємо? Що робити з прямими трансляція під час повітряної тривоги? І багато, багато інших запитань щодо організації та проведення змагань.

Однак вважаю, що все ж таки необхідно адаптуватися до таких умов і розробити план А і план Б по всій піраміди українського футболу.

Проведення змагань в класичному форматі 16 команд в два кола 30 турів, на мій погляд не просто великий ризик, а і шлях знову не дограти чемпіонат!!!


І якщо розпочинати то обов'язково необхідно його дограти це має бути пріоритетним завданням для чемпіонату сезону 2022/23!

На мій погляд необхідно змінити класичний формат і перейти до групових турнірів, розбити команди по територіальну принципу наприклад по 8 команд в два чи три кола, а на другому етапі змагань провести стикові матчі і визначити місця команд в загальній турнірній таблиці змагань.

1. Це шанс дограти всі чемпіонати чи турніри до кінця сезону.
2. Дозволить скоротити кількість турів, і зменшить кількість місяців.
3. Полегшить логистику командам і офіційним особам матчу.
4. Зменшить фінансові витрати на участь у змаганнях.
5. Дозволить провести офіційні змагання по всій піраміди Українського футболу.

Що стосується учасників Єврокубків то для УЄФА найголовніше щоб чемпіонат був проведений до кінця і не важливо в якому форматі тим паче в період війни, необхідно визначити переможця та призерів змагань, а також учасників Єврокубків.

Сподіваюсь моя пропозиція і погляд на ситуацію знайдуть прихильників у футбольній спільноті України і як мінімум це обговорять в робочих групах.

Все буде Україна.