25 березня 2022 16:27

"Лягав спати, молився і чекав, що прилетить": захисник "Шахтаря" провів три пекельні тижні у Маріуполі в розбитому будинку

Iнтерв'ю Любомира Кузьмяка із Володимиром Яксманицьким. Зірка українського футболу 90-2000-х дивом врятувався зі спаленого Маріуполя.

– Я у Донецькій області, за 30 кілометрів від Маріуполя. Маю тут родичів. Інших варіантів не мав. Виїхати з лівого берега міста зміг тільки сюди. Батькові родичі мешкають у Львівській області, запрошують до себе. Але як звідси вибратися?

– Як ви евакуювалися з Маріуполя?


– Пощастило. Поруч із будинком увесь цей час стояла моя "Волга". Дякувати Богу, за три тижні її фактично не зачепило – сам здивувався, жодної подряпини. Це при тому, що більшість навколишніх автомобілів згоріли. А я лише зі свого скинув притрушене скло. Ми їхали навмання, жодної інформації про вільні дороги не мали. Наш будинок горів, залишатися там більше не могли.


Батьки. Татові 76 років, мамі – 72. Постійно були у квартирі, жили в тамбурі. Там спали і ховалися від обстрілів. Батько у мене твердолобий – то на балконі сидів і палив, то з вікна спостерігав за обстановкою на вулиці. Мама після інфаркту, на ліках. Добре, що мала запаси. Складно усе це… Постаріли капітально за ці три тижні.

– Ви мешкали у дев'ятиповерхівці?

– Так, на третьому поверсі. Протягом перших двох днів зачепило кут восьмого поверху – відвалився шматок плити. Потім вікна повилітали – ударною хвилею розбило. За два дні до нашого від'їзду снаряд залетів у дев'яті поверхи першого та другого під'їздів. Я мешкав у третьому. В обстріляних під'їздах з шостого по дев'ятий поверх усі квартири згоріли.

– Погоду у ті дні не назвеш комфортною. Як переносили холодні ночі?

– У квартирі було 0 градусів. Постелили на підлогу щось, накрилися, як могли, і спали.


– Найстрашніше випробування – це відсутність питної води?

– Так, з нею були величезні проблеми. Спочатку встигли у ванну набрати. Потім довелося збирати воду у калюжах. Кип'ятили її у чайнику і пили. Добре, що сніг падав, а ми мали можливість його топити.

– Ви колись скаржилися на зайву вагу: "Хтось повечеряв ситно – зранку став на вагу і все гаразд. А я навіть експерименти ставив. Перед сном з’їдав яблуко. На ранок – плюс 200 грамів".

– О так, зараз я трохи скинув (Усміхається). У перший тиждень взагалі нічого не їв – стрес пережив неабиякий. Потім готували у дворі на вогнищі. Складність у тому, що обстріли не припинялися. За три тижні в окупації, мабуть, лише півдня були спокійними, коли не стріляли. Навіть спіймав себе на думці, що це незвично тихо. А так зазвичай поставив чайник на багаття, заховався у під'їзд і чекаєш.

Я відчув себе, ніби у 1941 році. Без води, без електроенергії, без світла, без газу, без зв'язку. Від слова "взагалі".


Я лягав спати і чекав, що прилетить. Молився і з такими думками засинав. Переживав тільки, щоб будинок не завалився. А вибиті вікна, відсутність води і все похідне – це не смертельно.

На момент початку обстрілів ми мали певні запаси у холодильнику: курятина, щось заморожене. З'їли ті продукти за перші дні. Потім готували супи на вогнищі та пекли хліб. Ну як хліб? Замісили борошно з водою та содою і ці коржики їли. А ще варили картоплю, макарони та рис. У батьків також була консервація, соління.


– Найжахливіша картина з Маріуполя за ці дні – загиблі тіла людей обабіч доріг.

– Я теж бачив загиблих на дорогах і безпосередньо у будинках. Не всіх помітиш, бо чимало людей залишаються під завалами. Добре, що холодно було. Собак у місті дуже багато – до бродячих додалися ті, яких господарі повідпускали. Вони голодні, бігають…


Після трьох тижнів ізоляції я більше не бачив сенсу сидіти. Сказав батькам: "Давайте ввечері зберемо речі. А зранку спробуємо вибратися з міста". Важливо було дожити до ранку. Утім знаєте, як буває. Перед самим від'їздом почалися інтенсивні обстріли – молився, щоб моя "Волга" вціліла. Прокинулися о 7-й ранку і поїхали. Більшість доріг були перекриті вантажними автомобілями. Їхали навмання, тиша навколо, ніхто нічого не знає.