7 березня 2022 20:34

Анрі про психічне здоров'я: "У мій час не можна було говорити, що у тебе не все в порядку в ментальному плані. Це було повністю табуировано"

Тьєррі Анрі висловився про значення психічного здоров'я в спорті.

"Я не знаю, як люди відреагують, якщо футболіст після гри скаже, що у нього не все в порядку в ментальному плані. У мій час це було складніше, повністю табуйовано. Навіть всередині команди.

Ти приходив, у тебе запитували: "Як справи?", а ти відповідав: "Добре", навіть якщо все було не дуже добре. "Ти добре спав? - "Так", навіть якщо це було не так. "Тобі боляче? - "Ні", навіть якщо тобі було боляче.

У наші дні гравці можуть відкриватися більше. Але якщо ти скажеш, що у тебе не все в порядку в ментальному плані, це може відгукнутися у виїзних іграх. Що скандуватимуть фанати суперника, коли ти вкидатимеш м'яч або приїдеш на стадіон? "О, Цей хлопець був наляканий минулого тижня!" Непросто відкривати кожні двері і дозволяти людям читати про те, хто ти насправді.

Плакати було неможливо. Ти не міг показувати свої слабкості. Було щось на кшталт: "Тьєррі, не плач, Не плач, Не плач!"

Іноді я плакав на самоті, але щосили намагався тримати себе в руках. Зараз я іноді плачу.

У наші дні, коли хтось торкається чутливої теми, ми більше не можемо заперечувати те, що вони говорять. Всім подобається, коли ти кажеш, що у тебе все добре. Що поганого в тому, щоб дізнатися, що у тебе не все в порядку з головою? Це не завадить тому, щоб оцінювати тебе по твоїй грі. Коли тенісистка Наомі Осака висловилася, це мене не шокувало. Мейсон сказав: "Я розумію".

Я думаю, що в наші дні бути вразливим – це сила. Коли ти звільняєшся від чогось, що тиснуло на тебе протягом тривалого часу, ти відчуваєш легкість, ти бігаєш швидше, краще спиш, краще їси..."- сказав Анрі в інтерв'ю L'equipe.