18 лютого 2022 10:08

Максим ШАЦЬКИХ: "Для СК "Дніпро-1"важливо, що вийшло втримати Довбика"

Лише тиждень залишився до відновлення чемпіонату України — зимова підготовка елітних клубів виходить на фінішну пряму. Поділитися враженнями від зборів українських команд та очікуваннями від весняної частини сезону zbirna.com попросила екс-гравця та тренера київського Динамо Максима ШАЦЬКИХ.


— Максиме, всі клуби УПЛ зараз готуються в Туреччині, але часу на усунення недоліків у них залишилося мало…

— Зважаючи на те, що я бачу, у всіх триває звичайний робочий процес. Не думаю, що хтось не встигає опанувати заплановане. Навіть за тим фактом, що в спарингах більшість футболістів грають по 45—60 хвилин, ясно, що фініш зборів попереду, і тренери скоро підбиватимуть підсумки. Головне, щоби не було травм.


— Шахтар проводить трохи спарингів і встигає навіть вихідні влаштовувати серед зборів. Вас не дивує система підготовки Роберто Де Дзербі?

— Усі робочі плани мають право на життя. Виходить, Де Дзербі так бачить ситуацію. Не думаю, що раніше італійський фахівець готував свої команди якось інакше. У нього вже давно все напрацьовано. А чи правильно все відбувається, покаже сезон. Тоді ми отримаємо відповіді на всі питання. Не є Де Дзербі і прихильником великої кількості спарингів. Причина? Про це знає лише сам італієць.


Але і без безлічі ігор, а також під час вихідних, які тренер дає підопічні на зборах, футболісти Шахтаря, кому це потрібно, звичайно, працюють індивідуально. Той же Мораєс, який багато пропустив через травму, швидше за все надолужує втрачене додатково. А щодо адаптації новачків, те, що їм розуміти в Шахтарі? Бразильців там багато, і вони все пояснять, та й гарантій того, що зимові новобранці гірників відразу виходитимуть в основі, немає. Можливо, вони ще півроку сидітимуть у запасі...


— У Динамо все навпаки — цієї зими кияни грають та забивають багато. Що цим хоче досягти Мірча Луческу?

- Це його філософія. У матчах футболісти також підтягують фізичні кондиції. Динамо вирішило, що таким чином форму набрати найкраще. Щоправда, я ще не бачив, щоб кияни грали одним складом хоча б пару матчів і щоб футболісти мали по ходу поєдинку більше 45—60 хвилин ігрового часу. Результат у спарингах теж має значення. Безумовно, краще вигравати та забивати по три-чотири м'ячі, ніж отримувати стільки ж голів у свої ворота.


— Десна пізніше за інших почала збір у Туреччині. Чи встигне чернігівська команда вкластися у два тижні, щоби нормально підготуватися до другої частини сезону?

— За кілька тижнів складно щось зробити. Не знаю, як вони підтягнуті фізику — адже футболісти не роботи, їм потрібне ще й відновлення. Складно доведеться Десні навесні. Якби річ була влітку, коли все в тонусі, 14—16 днів на підготовку цілком вистачило б.


— Чорноморець та Верес брали участь у турнірі Зима Чашка. Що це дало командам УПЛ?

— Підсвідомо футболісти сприймали це як змагання, а значить, і віддача була трохи інша і ціль. Кожна команда провела на турнірі по три матчі, але не думаю, що Чорноморець та Верес думали виключно про виграш призу. Кожен, швидше за все, просто награвав схеми та виконував робочий план.


— Ворскла розпочала ігрову програму 9 лютого і запланувала лише чотири спаринги…

— Значить, до 9 лютого Ворскла набирала фізику. Мабуть, Юрій Максимов вирішив, що довантажувати підопічних після двох тренувань на день не варто. Звичайно, чотирьох спарингів за всю зиму мало, але Максимов краще знає свою команду і розуміє, що робить.


— Хто з команд, здатних навесні поборотися за бронзу та єврокубкові місця, продуктивніше працює на зборах?

— Видимих відмінностей немає. Але важливо, щоб кожен тренер вносив у підготовку та гру своїх команд щось нове. Без цього не буде прогресу. Важливо, щоб і Зоря, і Дніпро-1 з Олександрією обійшлися без травм.


— Для Дніпра-1, напевно, важливо утримати Довбика, щоб зберегти третю позицію в УПЛ?

- Так, це дуже важливо. Довбик зміцнів - і фізично, і ментально. У нього з'явилося зріле мислення на полі і є велике майбутнє. Якщо Дніпро-1 утримав Довбика, значить, навесні команда справді стане головним претендентом на бронзу, а Довбик піде лише до серйозного клубу. За його грою, безперечно, стежать. Головне, щоб нападник діяв стабільно, і навесні стане ясно, чи продовжить він у тому ж дусі, і чи зможе надалі бути стабільним класним гравцем.


— Маріуполь та Мінай, судячи з їхньої підготовки, мають шанс вибратися з дна турнірної таблиці?

— Те, що Маріуполь обіграв у спарингу Шахтар, скоріше випадковість. На зборах таке буває. Після запрошення кількох досвідчених виконавців Маріуполь, не виключено, набуває впевненості.


Щодо Мінаю, то Володимир Шаран розуміє — з тими, хто був у команді до його приходу, важко врятувати ситуацію в УПЛ. Тому він також намагається максимально набрати досвідчених, але обов'язково нових футболістів. Подивимося, але вболівальникам навесні буде цікаво, адже інтрига в УПЛ збережеться до кінця.


Богдан ЛЕОНЧУК