6 грудня 2021 12:27

Джанлука ДI МАРЦIО: "Дженоа" доведеться багато чого змінити взимку, але не кожен гравець вирішить перейти в клуб навіть до Шевченка"

Враження від розмови із Шевченком влітку, можлива поява українських футболістів у Дженоа, майбутні трансфери італійської команди під керівництвом українського спеціаліста, роль екс-наставника синьо-жовтих у клубі та перспективи Грифонів. Про все це один із найвідоміших інсайдерів світу розповів в інтерв’ю Сергію Пейчеву.


– У чому секрет вашої популярності? Більше ніж мільйон підписників у Твіттері.

– Тому що я розповідаю про футбольні трансфери, а в Італії від цього просто божеволіють. Я працюю більше 25 років. У мене є багато контактів. Я працюю на телебаченні, на Sky Sports в Італії. Sky Sports – це неймовірний бренд. У нас є програми щоночі влітку під час футбольного трансферу і кожен день у січні. Також тому що я був одним із перших спортивних журналістів, що завів собі акаунти у Твіттері та у Інстаграмі, зробив свій власний веб-сайт.


– Як ви шукаєте інформацію, у вас є багато інсайдів? Як це працює?

– У мене “футбольне” прізвище. Мій тато був тренером, він був першим італійцем, який наживо побачив Дієго Армандо Марадону у 1978 в Аргентині. Тоді мій батько тренував Наполі та хотів аби Дієго переїхав у Неаполь. Тому в мене є багато можливостей через прізвище Ді Марцио. Багато людей знали мого батька і знають мене. Тому це як перепустка в елітний, закритий світ. У мене виходило встановлювати зв’язки з людьми, вони мені довіряють. Тому це легко. Спочатку це було через прізвище, а потім вплинуло вже те, як я себе повожу.


– Ви першим сказали, що Андрій Шевченко приїхав у Дженоа.

– Так.


– Він став тренером.

– Так.


– Де ви знайшли цю інформацію?

– Гарний журналіст контролює кожне джерело. Я дізнався, що Шевченко очолить Дженоа ще до останнього матчу Даввіде Баллардіні. Я знав, що Шевченка призначать незалежно від того виграють цей матч чи ні. Рішення було прийняте завчасно. Я не можу розкрити джерело інформації, але я знаю, що воно дуже надійне.


Я зустрічався з Андрієм у Лондоні – це було під час чемпіонату Європи. Ми зустрілися з ним, повечеряли. З нами ще був Фабіо Парачіті- спортивний директор Тоттенгема. Ми розмовляли про футбол. Я був вражений Андрієм. Не кожна легенда футболу думає про тактичні ідеї і розмовляє про футбол кожну хвилину. Він говорив про футбол кожну хвилину. Я сказав, що я вражений Андрієм. Я думаю, що він міг би бути клубним тренером, тому що я відчув, як він хотів тренувати клуб. Тому що коли ти говориш про футбол кожну хвилину, ти маєш постійно говорити з гравцями, а не раз на місяць з національною збірною. Тому, він шукав можливості. І, думаю, Дженоа з’явився у потрібний момент зі своїми амбіціями. Він хотів повернутися в Італію.


– Можливо, пам’ятаєте якісь цікаві діалоги в ході розмови?

– Ні, я дуже пишався його роботою з національною збірною України. Дуже-дуже пишався. Але він був впевнений, що його ера з національною збірною завершена. Тому що йому потрібен клуб. Відповідно, він говорив про свої ідеї, футбол, нічого такого особливого. Але це чудово – почути те, як він говорить про ситуацію, про команду, тренерів, футбол. Я був справді вражений цим. Тому я не був здивований, коли Дженоа призначили його, тому що я знав, що він хотів повернутися в Італію. Дженоа шукали світовий бренд, тренера світового рівня, тому що у них є нові власники, більші можливості. Думаю, що ситуація для нього складна, тому що Дженоа не дуже сильна команда. Гадаю, їм доведеться багато чого змінити під час зимового або літнього трансферного вікна. Але для мене це добре, бо я зможу говорити про трансфери Дженоа.


– В Україні ми маємо інформацію, що Андрій Шевченко матиме гроші для трансферів після зими. Це правда?

– Чи дадуть Шевченку гроші на трансфери? Думаю, так. Якщо ти призначаєш Андрія Шевченка тренером, ти не можеш сказати “я не можу дозволити цього гравця”. Але це складно, знайти взимку гравця, який підсилить команду. Навіть, якщо ситуація складна, не кожний гравець вирішить прийти в Дженоа. Набагато простіше підсилювати команду влітку.


– В Україні ми також володіємо інформацією, що Шевченко хоче купити Зінченка та Миколенка. Це правда?

– Не думаю, що Зінченко може залишити Манчестер Сіті, щоб піти до Дженоа. За всієї поваги до Дженоа, але там в Манчестері його дуже люблять, тому…

Річ не в тому, що він українець і має йти за українським тренером і обирати Дженоа. Він грає за Манчестер. Він грає за титули, для того, щоб виграти Лігу чемпіонів. Дженоа на сьогодні не для Зінченка. Наполі його хотіли декілька років тому. Я думаю, зараз він топ-гравець у Лізі чемпіонів. Я не думаю, що він хоче грати, щоб боротися за виживання в Італії.


– Чи знаєте ви подробиці перебування Андрія Шевченка у Дженоа?

– Подробиці якого характеру? 3-річний контракт?


– Так!

– Зарплатня – 2 мільйони євро.


– Це була також ваша інформація.

– 2 мільйони за рік. 3-річний контракт. Нові власники хочуть показати тренеру, що в них є сили і ресурс. Навіть якщо вибір за спортивним директором. Я думаю, Андрій буде мати там своє слово з приводу цього. Того це схоже на англійську систему, розумієш, де тренер – це і менеджер. В Італії зазвичай по-іншому. В Італії тренер лише тренує на полі. Шевченко може мати більші повноваження ніж італійські тренери.


– Що ви думаєте про Дженоа, про цей проєкт. Чи може він бути успішним у майбутньому?

– Думаю, так. Екс-президент Дженоа Енріко Преціозі підписув дуже талановитих гравців, у Дженоа вміли їх шукати. Преціозі дуже давно у футболі. Але потім майже усіх талантів Преціозі продав – уболівальники були злими і розчарованими. Я сподіваюся, що нові власники теж організують успішні трансфери, але зможуть втримати гравців у своїй команді довше. У Дженоа є добрячий ентузіазм. Фани просто супер, дуже пристрасні.


– Чи знаєте ви, який український гравець може перейти в Дженоа тому що в Україні у нас є багато різної інформації: Малиновський, Миколенко, Шапаренко, Яремчук. Хто з них реально може перейти в цю команду?

– Не думаю, що Малиновський залишить Аталанту. Він один із найбільш важливих гравців Гасперіні. Не знаю, чи Шевченко хоче українських гравців. Я думаю, що Андрій – інтернаціональний тренер. Він не буде дивитися тільки на український ринок або українських гравців. Якщо буде можливість для Дженоа, можливість для ринку – окей. Андрій і клуб Дженоа – я думаю, вони можуть працювати з різними ринками, не тільки з українським.