22 листопада 2021 08:25
1

"Поки - лише чернетка". Експерт дав оцінку офіційному дебюту Шевченка в "Дженоа"

Відомий український скаут Алекс Великих, який багато років працює в італійському футболі, поділився свіжими враженнями від дебютного офіційного матчу Андрія Шевченка на посаді головного тренера "Дженоа". Нагадаємо, команда екс-наставника збірної України поступилася в 13-му турі чемпіонату Італії "Ромі" з рахунком 0:2.


"Дебют Андрій Шевченко на посаді головного тренера італійського клубу Серії А став подією медійною протягом останніх тижнів в Італії, адже всі з підвищеним очікуванням дивилися на матч, що наближається з "Ромою", де працює Жозе Моуріньо. Багато хто вказував на прецедент в "Челсі" і ще більше акцентував увагу на новій дуелі в Серії А (Моуріньо був головним тренером "Челсі" в той період, коли за "синіх" виступав в якості гравця Шевченко – прим.)


Аналізуючи проблеми зі складом "Дженоа" і невдалий відрізок "Роми", експерти очікували, можливо, перші набрані очки для Шевченка в дебютному поєдинку, проте "Дженоа" програла знову. В цілому дебют пройшов для українського тренера нормально, команда трималася і непогано контратакувала, особливо в першому таймі. Але на другий не вистачило сил і концентрації уваги. Не можна сказати, що такий результативний вихід молодого гравця "Роми" міг хтось передбачити (дублем у ворота "Дженоа" відзначився 18-річний форвард Афена-Г'ян, що вийшов на заміну у другому таймі - прим.), але те, що римляни були ближче до перемоги навіть за моментами, слід визнати.


Безумовно всі хотіли б бачити "Дженоа" більш атакуючу, можливо 4-3-3, а не 3-5-2, але з даним складом і з завданням набирати очки, щоб не вилетіти в Серію Б, було б наївно вважати, що в першому ж матчі, та ще проти пораненої останніми невдачами "Роми", можна було б грати у відкритий футбол.


Почерк Шевченка ми повинні ще побачити в наступних матчах, а поки ми подивилися лише чернетку, як я вважаю. Все-таки філософія Шевченка-тренера, яку він прищеплював і в збірній України - це гра через володіння, контроль м'яча, що найбільш яскраво було видно по матчах збірної під час відбору на Євро 2020. Думаю, ці ідеї будуть надалі відбиватися і на клубному рівні у Шевченка. "Дженоа" зараз потребує посилення і стабілізації складу, але якщо посилення гравцями можливе тільки в зимове трансферне вікно, то стабілізація складу відбудеться набагато раніше, і сьогодні ми побачили ескіз близький до того, яким буде склад найближчим часом.


Звичайно, починати з програшу прикро, але все-таки ще багато ігор попереду, де потрібно продовжувати намагатися зачепитися за очки, хоч календар найближчих зустрічей і важкий.


У сьогоднішньому матчі сподобалося те, що команда билася, чітко виконувала установку тренера, старалася, а значить авторитет Шевченка високий серед гравців, як молодих, так і таких досвідчених, як Пандев і Мазієлло, що дуже важливо для нового тренера. Цей факт мене приємно порадував.


Вважаю, що зимове трансферне вікно стане визначальним і для Шевченка, і для "Дженоа" в цілому. Якщо зможуть посилитися досвідченими гравцями середнього віку - Шевченко зможе ставити свою модель гри, а клуб матиме реальні шанси зберегти прописку в Серії А", - резюмував фахівець.

Чим відомий український скаут Алекс Великих?