8 листопада 2021 09:34

Алекс ВЕЛИКИХ: "Прихід відразу у "Мілан" міг би коштувати кар'єри Шевченку, адже до нього там обпікалися й інші легенди"

Відомий український скаут Алекс Великих, який багато років працює в італійському футболі, в бесіді з кореспондентом Footboom поділився своєю думкою про призначення Андрія Шевченка на посаду головного тренера "Дженоа". Нагадаємо, контракт з екс-наставником збірної України підписаний до 30 червня 2024 року. Завдання Шевченка в осяжному майбутньому - врятувати клуб від вильоту із Серії A, у довгостроковій перспективі – вихід у єврокубки.


- Наскільки плюс для самого Шевченка йти нехай у Серію А, але у команду, яка внизу турнірної таблиці після роботи у збірній, яка брала участь у Євро-2020?


- Шевченко нарешті отримав можливість повернутися до Італії, де він зробив собі ім'я як футболіст європейського, світового рівня. Звичайно, роль головного тренера команди в Італії для нього була логічним кроком у продовженні своєї кар'єри. Багато експертів очікували рано чи пізно його появу на цій посаді. Однак багато хто бачив його на тренерській лаві у клубі, що дав йому Золотий м'яч і зробив його своїм бомбардиром, легендою. Але у "Мілан" Шевченку ніяк не виходило увійти - то кар'єра тренера збірної України, то чехарда у власників клубу та спортивному керівництві, то несподіване есплуа тренера Піолі, який отримав навіть приз найкращого тренера сезону в Італії.


Деякі, включаючи мене, вважали, що прихід відразу у "Мілан" міг би коштувати кар'єри Андрію Миколайовичу, адже до нього на цій посаді у "Мілані" обпікалися й інші легенди - Зеєдорф, Філіппо Індзаггі, Гаттузо і т.д. тому, можливо, клуб менш амбітний міг би стати хорошим початком. Чесно кажучи, припускав, що таким могла б стати "Монца", де президентствує Сільвіо Берлусконі, а гендиректором працює Адріано Гальяні, яких можна вважати хрещеними батьками Шеви у "Мілані". Але "Монца" несподівано не змогла піднятися у Серію А за результатами минулого сезону, а приходити у Серію Б для Шеви, мабуть, було не так привабливо.


Тому варіант з "Дженоа", яким би несподіваним він не виявився - це вдалий варіант. Безумовно, після Євро-2020 Шева прагнув працювати у клубі й у топ-чемпіонаті, зараз така можливість у нього є.


- Шевченко працював лише зі збірною, тут буде клуб. Наскільки він зуміє впоратися, при тому, що у нього завдання витягнути команду з дна турнірної таблиці та вивести її на новий рівень?


- Робота клубного тренера дуже відрізняється від роботи тренера збірної, у кожної своя специфіка, і тут все індивідуально – комусь до душі тримати руку на пульсі команди щодня, комусь це здається рутиною і краще збирати збірну та мотивувати на матчі. Однак, говорячи про Шеву, було видно, що тренер він якраз більш клубний, і його збори у Харкові, його комплексний підхід до проблем виховання і навчання гравців, реалізований за допомогою десь особистого авторитету, а десь за допомогою роботи своїх італійських помічників, говорили про те, що Андрію Миколайовичу подобається ця "рутина". "Дженоа" зараз змінив власника, амбіції у клубу величезні, тому, прийшовши на такі умови, Шевченка сприймають як якогось месію - спасителя клубу. Ажіотаж уболівальників у соцмережах говорить про те, що італійці сприйняли прихід такої медійної фігури як Шева у їхній клуб як якийсь сигнал, який нові власники хочуть дати своїй публіці у стилі: ваші амбіції - наші можливості.


Вважаю, що Шеві вдасться зі своїми помічниками, серед яких яскраво виділяється своїм досвідом Мауро Тассотті, зберегти "Дженоа" у Серії А і, можливо, з правильними, не обов'язково при цьому великими, трансферами дати можливість уболівальникам почати мріяти про єврокубки за результатами наступного сезону.


- У тренерському штабі з Шевченком, в тому числі, ті, з ким він працював у збірній, але при цьому італійці у більшості проти українця. Чи можливий тут потенційний конфлікт, чи не буде ситуації "лебідь, рак і щука"?


- Вважаю, що формування тренерського штабу проходить за допомогою близьких до Андрія людей, але з обов'язковим схваленням його самого. Тассотті в силу досвіду і характеру буде регулювати ситуацію на користь підняття авторитету Шевченка. Адже без Шеви ні у кого з тренерського штабу немає такого європейського авторитету.


Шевченко для всіх - це надія. Надія на те, що на європейській клубній арені з'явилася нова тренерська зірка, яка зможе стати не тільки українською, а й світовою тренерською легендою.


Євген Савчук