6 листопада 2021 11:22

Екс-арбітр ФІФА: "Один арбітр нормальний, інший бігає до VAR, адже у нього 20 кг зайвої ваги"

За останній час черговий виток критики отримав VAR. Системі, яку спочатку називали чи не головним технічним прогресом останніх десятиліть, сповна дістається що від тренерів, що від футболістів, що від самих уболівальників.


Своєю думкою про нинішню ситуацію навколо VAR, у тому числі в контексті останніх ігор наших команд у єврокубках, у бесіді з кореспондентом Footboom поділився екс-арбітр ФІФА Олег Орєхов.


- Система VAR повинна допомагати арбітру, в цьому полягає її функція. Якщо вона затягує гру і працює замість арбітра, то це неправильно. При її впровадженні не визначили кількість моментів, які потрібно дивитися, не визначили, наскільки швидко VAR повинен реагувати. У нас зараз виходить, що система реагує на момент, по суті, через п'ять хвилин після того, як він вже відбувся. Коли забили м'яч в одні ворота, а він скасовується і призначається пенальті в інші. І це скрізь, абсолютно у всіх турнірах, у всіх країнах.


Повинна бути відповідна методика. Якщо коліно або вухо на один сантиметр попереду, це не можна вважати поза грою. Завжди говорили, що система арбітражу повинна бути спрямована на користь атаки. Ознакою офсайду повинен бути явно зрозумілий, без різного роду вимірювань момент гри.


- У матчі "Реала" із "Шахтарем" навіть іспанські вболівальники змушені були визнати, що арбітр тягнув мадридців, при цьому VAR не реагував на спірні епізоди, в той же час, у нас був за це свистіли відразу. Тисне авторитет топ-клубу?


- Не можна не погодитися з уболівальниками "Реалу", очевидне все одно не приховати. І коли арбітр не реагував у першому таймі на те, як Менді хапав руками і завалив на газон Додо, і в ситуації з відверто грубими діями з боку Каземіро щодо Мудрика. З Фаті і пенальті, слава богу, хоч розібралися. Втім, як і в матчі "Динамо" з "Барселоною" не було належної реакції на борцівський прийом Бускетса проти Сироти. В принципі, нічого нового - майже всі помилки відбуваються на користь багатих клубів.


В цілому ж, якщо за методикою роботи VAR - вона дуже вже недосконала. І по частині поза грою, і по грі рукою. Уболівальникам виноситься конкретне рішення, але при цьому ніхто не намагається доступною мовою пояснити, чому саме це рішення, а не інше. Просто хочуть, щоб ми це почули. Ми реально йдемо до того, що VAR завтра буде працювати замість арбітра, а останній навіть не буде потрібен. Ми реально позбавляємо арбітра індивідуальності та можливості прийняти рішення, нехай навіть неправильне. Судить не арбітр, а система, машина. І тут у наявності людський фактор. Адже кожен рефері індивідуальний. Один арбітр відповідально ставиться до своєї роботи на полі, а інший має 20 кілограм зайвої ваги і при цьому бігає весь час до VAR, тому що просто не встигає фізично. Всі ці нюанси грають роль і впливають на загальну картину. А оцінку в результаті арбітру виставляють, просто подивившись запис VAR, без урахування всіх фізіологічних, інших людських нюансів. Питається - навіщо утримувати стільки інспекторів і спостерігачів, якщо головним суддею є система, а не люди?


- Але ж є і позитивні моменти у роботі системи VAR?


- Однозначно. Головне - досить багато моментів навколо 11-метрових перестають бути неоднозначними, плюс грубі стрибки у гравців і, відповідно, червоні картки. Досить згадати, як у матчі Україна - Швеція Даніельсон в'їхав бутсою в коліно Бєсєдіну, а рефері після перегляду VAR скасував гравцеві жовту картку і показав червону. Для нас це позитивний момент, хоча і без VAR спочатку було ясно, що там червона.


- Нещодавно у чемпіонаті Нідерландів був скандал, коли тренер однієї з команд звинуватив VAR-бригаду у перегляді порнофільмів замість футболу. Зрозуміло, що це було сказано напівжартома, на емоціях, але у кожному жарті є частка жарту. Чи потрібен додатковий контроль над арбітрами VAR по ходу матчів?


- Тут питання взаємодії всіх арбітрів, які працюють на матчі, всієї бригади. І вони у разі грубої помилки не неприйняття будь-якого важливого рішення повинні в однаковій мірі нести відповідальність. Не повинно бути крайніх, як і не повинно бути недоторканних. До когось потрібно застосувати дисциплінарні санкції, до когось догану, зауваження, рекомендації, дискваліфікацію на певний період, залежно від ступеня недогляду. Але відповідати повинні всі. А у нас на сьогоднішній день такої прозорості, на жаль, немає. А коли її немає, це говорить про одне - є, що приховувати. І так у будь-якій країні.


Євген Савчук


Фото - Sport.ua