7 жовтня 2021 21:27

Мірча ЛУЧЕСКУ: "У великих команд бувають ситуації, коли їм допомагають. І таке сталося в Мюнхені не в перший раз!"

Головний тренер "Динамо" Мірча Луческу дав ексклюзивне інтерв'ю румунському порталу playsport.ro, в якому розповів про поєдинок Ліги чемпіонів проти "Баварії" та поділився своїми очікуваннями від зустрічі збірних Німеччини та Румунії.


- Містер Луческу, ви тільки що випробували силу німецького футболу, поступившись "Баварії" 0:5 в Лізі чемпіонів. Схоже, що збірну Румунії в Гамбурзі теж чекає великий удар на тлі ураганного суперника, склад якого наполовину складається з гравців мюнхенського клубу…

- Це не так! Я буду оскаржувати результат матчу з "Баварією", але не з точки зору цінності гравців, а як спосіб перемогти за рахунок несправедливості. При першому голі на моєму футболісти був фол, який вивів його з рівноваги. Але ніхто не свиснув.


При другому голі ми пропустили, тому що півзахисник, на жаль, вибрав прискорення з м'ячем замість гольової передачі. Звичайно, за рахунку 0:2 ви змушені розкриватися... Але ось що відбувається: у великих команд бувають ситуації, коли їм допомагають. І таке сталося в Мюнхені не в перший раз!


- Що Ви маєте на увазі?

- Теж саме сталося, коли їх тренував Гвардіола. Видалення вже на перших хвилинах, дали пенальті для "Баварії". Добре! У них неабиякі гравці, у яких є особливі якості – вони швидкі і технічні. Небезпека виходить в основному з флангів, де є Сане і Гнабрі. У центрі мюнхенці користуються саме тим дисбалансом, який створюють ці двоє на флангах.


Але найважливіша людина в "Баварії" і збірній – Кімміх. Він розподіляє м'ячі як автомат, і відсоток успіху його передач становить 98%! Звичайно, в збірній все інакше, там все так до автоматизму не доведено. Може бути, не така послідовність або організованість, як в клубі, але це все одно не робить для збірної Румунії матч в Гамбурзі менш складним.


- Які недоліки є у німців?

- Зазвичай вони атакують шістьма або сімома людьми, залишаючи багато місця для контратак. Ось що відбувається в "Баварії". Флік, напевно, більш уважний у збірній, але, в будь-якому випадку, важливо не дозволяти їм грати в нападі, адже в цій ролі вони досягають успіху. Це означає хорошу організацію гри в обороні.


Якщо ми їх утримаємо, якщо зможемо навантажити, то змусимо їх кинути на оборону додаткових людей з півзахисту і нападу. І тоді буде шанс зловити їх на контратак. Моя команда в Мюнхені тікала в контратаку разів п'ять, і один раз ми взагалі вийшли три в один! Уміння - це означає, що ти змушуєш опонента робити помилки.


- Одна з головних розмов в Румунії зараз: поїхати в Гамбург з метою - не пропустити багато голів. Вам подобається ця ідея?

- Ні, вона не в порядку. Розумна організація в захисті іноді створює враження, що ви не хочете забивати багато голів. Просто це зазвичай невірне тлумачення. Уміння-це означає Поставити вашого опонента в неправильну ситуацію.


- Якби ви були тренером збірної, то дали б відпочинок деяким гравцям на другий, життєво важливий матч з Вірменією?

- Це не те, про що я хочу говорити! Це не моя справа, а проблема тренерів, і я не можу їм заважати. Все залежить від настрою гравців, здоров'я, тренувань. Вони точно знають ці речі зсередини і володіють необхідними елементами, щоб прийняти правильне рішення про створення конкурентоспроможної команди для матчу з Німеччиною.


- А щоб Ви сказали гравцями і тренерам?

- Що у кожного своя історія. І ми завжди добре грали з німцями і в клубі, і в збірній. Разван теж вибивав "Гамбург" зі своїм "Рапідом", обігравав "Герту". Їм не подобається наш стиль гри, їм не подобається, як ми ставимо паси на перший план, щоб змушувати їх багато бігати за м'ячем. Ми не повинні відхилятися від нашої культури, від того, що ми вміємо робити.