4 жовтня 2021 13:39

Андрій ШАХОВ: "Шахтар" більше володів м'ячем? Ну і що?! На це давно ніхто не звертає уваги"

Автор: Андрій Шахов "Фраза"

спортивний журналіст


Чотири матчі з найсерйознішими суперниками провело "Динамо" в інтервалі між вересневими і жовтневими матчами збірних (не тільки з ними, звичайно, але мова саме про них). Жодного з них "Динамо" не обіграло, навіть жодного голу в цих матчах не забило. Проте "Динамо" взяло очко в Лізі чемпіонів, а в кінцівці матчу з "Бенфікою" могло розраховувати навіть на перемогу, плюс зберегло одноосібне лідерство в чемпіонаті, продовжуючи випереджати "Шахтар" на три очки.


Ось і виходить, що, з одного боку немає голів і немає перемог, а є дві великі поразки, зате з іншого – начебто і непогано все, і, крім Суперкубка, ніякі позиції не Загублені. Більш того "Динамо" виявилося єдиною командою з тих, хто грає в нашій групі Ліги чемпіонів, яке в цей уїк-енд не програло!


З "Шахтарем" "Динамо" не грало внічию 10 останніх матчів. Були 1:1 в Кубку України в основний час, але в додатковий Попов забив гол-красень ударом головою і приніс "Динамо" перемогу. Але будь-яка серія рано чи пізно закінчується. Закінчилася і ця, безкомпромісна. Причому результат по грі. Виручав Пятов, який не пропустив, наприклад, після виходу Циганкова, виручав Бущан, а в самому кінці матчу Караваєв вибив м'яч з порожніх воріт. Але в цілому нічия справедлива.


"Шахтар" більше володів м'ячем? Ну і що?! На це давно ніхто не звертає уваги. В Іспанії, наприклад, "Кадіс" виграв у "Сельти", володіючи м'ячем тільки 22% ігрового часу, що не завадило йому відзначитися двічі. У "Шахтаря" перед "Динамо" перевага була тільки на 10%.


"Шахтар" подав більше кутових? Ну і багато він після них створив?


Ударів в створ було порівну - по три, моментів порівну. Ні, що не кажіть, рівна гра. "Динамо" могло виграти, забий Вітіньо до перерви або Циганков – після, але могло і програти, якби не Караваєв.


Для "Динамо" нічия – хороший результат, адже вона дозволила піти на двотижневу перерву одноосібним лідером з триочковою перевагою. Але мене особисто більше порадувала не вона, а те, що «Динамо» витягло урок з помилок в недавньому матчі за Суперкубок з тим же "Шахтарем".


Здивувало, звичайно, рішення тренерського штабу випустити Вітіньо на вістрі атаки з перших хвилин, адже до цього бразилець виходив тільки на заміну і зліва. Сам Вітіньо мав хороший момент, але раз не забив ні він, ні команда в цілому, ставка швидше не спрацювала, хоч бразилець залишив непогане враження.


Тепер цікаво: невже "Динамо" і далі збирається його використовувати як центрфорварда – у всякому разі, в цьому році або це разова акція, що називається, під конкретного суперника? Але думаю, що відтепер бразилець буде стабільно виходити з перших хвилин, якщо не в центрі нападу, так на фланзі, тим більше, зараз в чемпіонаті починається перерва, і у Вітіньо буде час ще краще освоїтися, нехай практично всі провідні гравці команди роз'їдуться по збірних.