4 жовтня 2021 10:08

Володимир КОВАЛЮК: "Луческу домігся потрібного для "Динамо" результату"

Колишній гравець Динамо і Шахтаря Володимир КОТВАЛЮК в бесіді з кореспондентом zbirna.com розповів, хто, на його думку, був ближче до перемоги в українському класико, а також прокоментував деякі інші результати 10-го туру.


- Якщо відверто, то я був розчарований тим, як розгорталися події в поєдинку грандів, - сказав Володимир Ковалюк. Очікуваний зовсім іншого напруження, а вчора суперників більше турбувало, як би не програти. Тому вони особливо не ризикували, перш за все, це стосується Динамо.


- Однак те, що кияни будуть діяти строго від оборони, можна було передбачити, враховуючи, що в недавньому Суперкубку України вони були розгромлені гірниками. А потім було ще хворобливе фіаско в груповому турнірі Ліги чемпіонів від Баварі...

- Згоден, але їх наставник Mірча Луческу останнім часом доклав багато зусиль, щоб перебудувати гру Динамо, роблячи акцент на гру першим номером. Але, мабуть, останні невдачі таки позначилися на психологічному стані киян, що румунський фахівець вирішив зробити ставку на надійність в обороні. Все б нічого, але на цей раз динамівці не порадували грою у відборі, швидким переходом з оборони в атаку, сподіваючись більше на випадок...


- Однак вчора і гірники, володіючи ігровою перевагою, не досягли успіху в завершальній стадії ...

- Це можна пояснити тим, що гірники не були мотивовані так, як в недавньому Суперкубку України, у них не було бажання стрибнути вище голови. У Шахтаря був відсутній травмований лідер нападу лассіньї Траоре, на мій погляд, найсильніший в форвард в УПЛ. А що діяв на вістрі півзахисникові Педріні просто не вистачало навичок нападника. До речі, як і його динамівському колезі Вітіну. Особливо киянину не відмовиш в старанності, але цього виявилося явно недостатньо, щоб створювати напругу біля воріт Андрія Пятова.


- Склалося враження, що динамівці без особливих зусиль домоглися потрібного результату, зберігши за собою перше місце і комфортний відрив від гірників...

- Знаєте, нічия нічиєю - різниця. Думаю, що присутній на поєдинку виконуючий обов'язки головного тренера національної збірної України Олександр Петраков був неприємно здивований тим більшою кількістю технічного браку у динамівських збірників, але ж незабаром нас чекають вирішальні матчі відбірного циклу чемпіонату світу. Киянам просто в декількох епізодах пощастило, що Шахтер не покарав їх за елементарні помилки Іллі Забарна, Сергія Сидорчука, Олександра Караваєва. Хоча в цілому, потрібно визнати, що нічийний підсумок в матчі Динамо - Шахтар справедливий.


- Крім українського класико в 10-му турі викликав інтерес і поєдинок у Запоріжжі, де Зоря приймала Десну...

- Знаєте, Зоря досить оригінальна команда, ось уже другий сезон вона не зовсім вдало проводить стартовий відрізок, а потім поступово надолужує згаяне. Швидше за все, це через постійні кадрових втрат, новачкам потрібен час, щоб вписатися в ансамбль, відчути ігрову філософію Віктора Скрипника. Однак якщо на внутрішній арені їх рівня підготовки вистачає, щоб вносити свою лепту в досягнення потрібного результату, то в єврокубках - немає. На мій погляд, відсутність довгої лави запасних у Зорі дуже позначається.


Що стосується Десни, то її виступ нагадують гойдалки: то вгору, то вниз. А все через те, що пішли виконавцям була знайдена рівноцінна заміна. До того ж, відчувається, що на мікрокліматі в команді даються взнаки і затримки з зарплатою. У великому футболі дрібниць не буває. Схожа ситуація в кадровому питанні і в Колосі. Звідси і відсутність стабільності.


- Чим ви поясните, що знову серед аутсайдерів Львів, Інгулець, Mаріуполь, MІнайят?

- У кожної невдачі своя історія. Вважаю, що в провалі Львова є вина і клубного керівництва, якому просто не вистачає терпіння. Варто програти команді 2-3 поєдинки, як чекай змін на тренерському містку. Але ж гравці тільки почали звикати до вимог наставника!


Думаю, що поспішили зі звільненням Василя Кобіна та в Минаї. Хоча закарпатці і доукомплектовували переважно гравцями, які опинилися не потрібними в інших командах, Минай виробляв непогане враження.


А ось невдалий виступ Маріуполя, як і Чорноморця можна було передбачити, в цих командах зробили ставку на молодь, і якщо під час зимового трансферного вікна вони не посиляться досвідченими виконавцями, то вильоту буде складно уникнути.


Що стосується Інгульця, то на його виступі позначається відсутність збалансованості: команда непогано атакує, але невдало захищається.


- А можете назвати команди, які виступають краще, ніж ви очікували?

- Так. Це Олександрія і Верес - тренерські команди. Це саме той випадок, коли кажуть, що ігрова дисципліна б'є клас.


- Наостанок, зупинимося на командах з верхньої частини турнірної таблиці, Ворсклі та Дніпрі-1...

- Вони не блищать, але навчилися брати свої очки. Це, як воротар, якщо він пропустив м'яч влетів у дев'ятку, то йому за це нічого не буде, але все решта має брати. Однак дати бій грандам Ворскла і Дніпро-1 ще не готові. До того ж, боюся, як би дніпряни потім не заслужених перемог над Металістом 1925 і в останньому турі над Львовом, не вичерпали запас везіння... Класу їм не хвтатает.


Василь MИХАЙЛОВ


Фото: ФК "Прикарпаття