20 травня 2021 18:39

В столице назвали победителей Художественной премии "Киев". Среди них - фильм про Олега Базилевича

У Києві оголосили переможців Мистецької премії «Київ» — 2021, що приурочена до Дня міста. Кращі митці столиці в галузі кіномистецтва, музичної композиції, театрального й образотворчого мистецтв, журналістики, народного декоративного мистецтва, хореографії та циркового мистецтва отримали відзнаки та грошову винагороду.


Премію «Київ» було засновано у 2001 році з метою відзначення та популяризації кращих здобутків митців Київською міською державною адміністрацією спільно з Координаційною радою національних творчих спілок України. Переможцям традиційно вручається диплом, нагрудний знак і грошова премія в розмірі 25 тисяч гривень.

Традиційно премія має дев’ять номінацій, проте цього року номінація з літератури залишилася без переможця. Вручення нагород відбудеться в індивідуальному порядку, з огляду на карантинні обмеження.

В одній з номінацій виграв фільм про легендарного гравця і тренера «Динамо» Олега Базилевича.

Лауреат Мистецької премії «Київ» 2021 року

У галузі кіномистецтва — Мистецька премія «Київ» імені Івана Миколайчука:

ШИРМАН Роман Натанович — режисер, сценарист; СЛУЧЕВСЬКИЙ Семен Олександрович — сценарист; СТЕПАНОВ Олексій Валерійович — оператор за документальний фільм «Базиль» (2019 р.).

Фільм розповідає про Олег Базилевич, нападника київського «Динамо», який вирішив стати тренером. Олег Базилевич завжди порівнював роботу тренера з мистецтвом режисури. І назвав свою теорію підготовки футболістів «Системою». Разом зі своїм другом та колегою Валерієм Лобановським він досяг найвищого успіху і міжнародного визнання. Київське «Динамо» без легіонерів-бразильців з тренерами-киянами Валерієм Лобановським та Олегом Базилевичем ставало найкращою командою світу. Але раптом він втратив роботу і друзів. Згодом — очолив ташкентський «Пахтакор». І ця команда, керуючись настановами молодого тренера-науковця здійснила нечуваний стрибок у класі гри. Але незабаром уся загинула в авіаційній катастрофі. Олег Базилевич, який летів іншим рейсом був єдиним, хто залишився живим.


Фото - Вечірній Київ