17 листопада 2020 23:00

Александр ГЛЫВИНСКИЙ: "Решение по матчу Швейцария - Украина точно не будет принято оперативно"

Пресс-атташе сборной Украины Александр Глывинский в своем Facebook высказался об отмене матча со Швейцарией.


"Ну що ж, остаточно зрозуміло, що матч Ліги націй УЕФА Швейцарія - Україна не відбудеться ані сьогодні, ані завтра. Подальшу долю гри вирішуватиме Дисциплінарний комітет УЕФА, який, згідно з ідповідним кодексом, може прийняти три варіанти рішення: перенести матч на іншу дату, виявити провину однієї з команд у тому, що гра не відбулася, або жеребом визначити результат зустрічі - перемога однієї з команд або нічия.


Коли саме відбудеться засідання Дисциплінарного комітету УЕФА сказати важко, але це точно не буде оперативно. Можливо цього місяця, можливо наступного, а може й пізніше.


Збірна України виконувала усі приписи, які вимагає протокол УЕФА «Повернення до гри» - регулярні ПЛР-тести, постійне носіння захисної маски (знімали лише у своїх готельних покоях і перед тарілкою у ресторані), соціальна дистанція, постійна дезінфекція рук і відсутність контактів з навколишнім світом.


Якщо й були тренери чи гравці десь без масок, то суто у роздягальні, на тренуванні чи під час гри - як відомо, саме це і дозволено протоколом. Тому підстав бачити бодай якусь провину Збірної України у тому, що відбулося поширення коронавірусу у команді, просто немає. Тут справа у самій інфекції, яку не завжди зупиниш переліченими заходами безпеки, вона розвивається поступово і передається від одного іншому не одночасно. Очевидно, що інфекція могла потрапити до колективу зовні, але де і коли це трапилося, тепер сказати складно: перші позитивні тести були зафіксовані у Німеччині - 13 листопада, однак зараження могло відбутися й раніше.


Попри те, що до початку збору і під час нього самого синьо-жовті втратили аж 14 гравців (!!!) через позитивні ПЛР - тести (не рахуємо - Кривцова і Мораеса, яких УЕФА допускала до матчу, зважаючи на «жовтий статус гравців», які перехворіли) - українці готові були зіграти сьогодні у Швейцарії!


І це незважаючи на те, що уже позбулися через коронавірус фактично однієї команди (якщо брати до уваги мінімальний припустимий склад на гру під час пандемії - 13 гравців)!


У нас у наявності була якщо не друга, то ще одна (інша) команда для гри - усі з негативними ПЛР-тестами. Однак Україні запропонувала привезти ще одну - виходить третю з негативними тестами. Де ж її взяти?


Саме це запропонував зробити головний санітарний лікар Люцерна. Він вважає, що присутня у готелі його міста команда несе загрозу зараження для інших, хоча у цих хлопців і негативні ПЛР-тести. УЕФА пересилити цей фактор не може, оскільки у її регламенті чітко прописано -«матч може відбутися за наявності мінімум 12 гравців і одного воротаря і дозволу місцевої влади на проведення матчу». А дозволу якраз і немає, а є заборона.


Усе, робити нічого, навіть якщо усе це видається несправедливим.


Відтак збірна України завтра повертається до Києва чартерним рейсом з Цюриха - санітарний лікар Люцерна дозволив, оскільки це не регулярний рейс і ним летить лише українська футбольна делегація.


Усім хлопцям бажаємо швидшого одужання, а вболівальникам - віри й терпіння. Тепер збірна чекає до кінця березня, коли за календарем мають розпочатися відбірні матчі на чемпіонат світу - 2022. Ну, і звісно, чекаємо на рішення УЕФА щодо долі матчу Швейцарія - Україна".