25 серпня 2020 14:01

"Динамо" - "Торпедо" 4:3. 1990-й год. Драматический шаг к чемпионству

Рівно 30 років тому, 25 серпня 1990 року, київське «Динамо» провело один із найбільш драматичних матчів сезону-1990. На Республіканському стадіоні в Києві підопічні Валерія Лобановського приймали московське «Торпедо».


Цей поєдинок мав відбутися ще 10 травня в рамках 12-го туру, але був перенесений на пізніший термін – і в підсумку для нього знайшли «вікно» наприкінці літа.


Уже в дебюті зустрічі господарі, яких підтримували з трибун майже 15 тисяч глядачів, повели в рахунку. Рац навісив із кутового, Саричев не дотягнувся до м’яча, щоб вибити його подалі, й Литовченко ударом зльоту поцілив під поперечину. За двадцять хвилин кияни подвоїли рахунок. Цього разу Юран, отримавши пас від Раца, проскочив кілька захисників та пробив повз голкіпера. Нарешті, незадовго до перерви Рац віддав ще одну передачу з рідного лівого флангу (хет-трик за асистами для півзахисника!), і Юран переправив м’яча до сітки.


Здавалося би, гру завершено. Однак у другому таймі нашу команду ніби підмінили. За 14 хвилин «біло-сині» пропустили тричі. Спочатку грубої помилки припустився голкіпер Жидков, випустивши м’яча з рук, чим скористався Агашков. Потім захист киян дозволив супернику провести атаку по центру, що завершилася влучним ударом Юрія Савічева. А зрівнявся рахунок після того, як Тішков замкнув головою подачу з правого флангу. «Я таке побачив уперше в житті», – казав після матчу наставник «Динамо» Валерій Лобановський, коментуючи цей відрізок у другому таймі у виконанні своїх підопічних.


Однак, до честі динамівців, їм усе ж вдалося вирвати перемогу. Кияни швидко розіграли штрафний удар, що стало несподіванкою для суперника, і Заєць ударом із меж штрафного майданчика, метрів із дев’яти, забив вирішальний м’яч.


Відзначимо, що після цього торпедівці відзначилися ще раз, однак арбітр не зарахував взяття воріт, зафіксувавши положення поза грою у гравця гостей. За підсумками цього поєдинку рішення ростовських арбітра Тимошенка та асистента арбітра Маркіна було визнано помилковим, і обидва були відсторонені від суддівства в будь-яких лігах до розгляду моменту на засіданні президіуму Асоціації футбольних арбітрів.


Чемпіонат СРСР-1990. Перенесений матч 12-го туру


«Динамо» (Київ) – «Торпедо» (Москва) – 4:3


25.08.1990. Київ, Республіканський стадіон, 14 800 глядачів.


«Динамо»: Жидков, Лужний (Заєць, 40), Цвейба, Кузнецов, Дем’яненко, Рац, Ковалецm, Литовченко, Саленко, Шматоваленко, Юран.


«Торпедо»: Саричев, Полукаров, Калайчов, Жуков (Гришин, 61), Роговський, Шустіков, Ю.Савічев, Тішков, Н.Савічев, Ширинбеков, Агашков (Гречнев, 71).


Голи: Литовченко (5), Юран (25, 39), Заєць (76) – Агашков (51), Ю.Савічев (54), Тішков (65).