2 травня 2020 21:07

Алексей ЗОЗУЛЯ: "После академии не взяли даже в дубль "Динамо", Мунтян не рассмотрел во мне футболиста"

Захисник «Колосу» Олексій Зозуля прийшов у клуб у 2017 році, зіграв за команду у Першій лізі в сезонах 2017/2018 та 2018/2019, а також провів 14 матчів за ковалівську команду у дебютному сезоні в УПЛ. Але у зимове міжсезоння прикро отримав травму на другому навчально-тренувальному зборі у Туреччині.


Олексій, вітаємо. Нагадай нашим вболівальникам — яка в тебе була травма і як наразі проходить твоє відновлення?


Я порвав зв’язку на гомілкостопі на другому зборі, і поки я лікувався, поки була реабілітація, вже і карантин почався (сміється). Зараз нормально себе відчуваю, тут у нас поруч ліс є, тож я виходжу бігаю. Але самому важко, сильно не побігаєш. Добре, що зв’язка не бентежить. Я місяць у лангеті ходив, гіпс-лангет. Реабілітація теж близько місяця відбувалася. І лікарі казали, що я можу за два-три місяці працювати у загальній групі. Але як раз карантин прийшов. Хоча я вже пробіжки починав робити і індивідуально займався, а потім готувався повернутися у загальну групу, коли зупинили чемпіонат. Тепер ми всі в очікуванні, але сподіваюся, що все буде добре.


Дискомфорту не відчуваєш після відновлення?


Ну скажу так – травма ця сама по собі специфічна. Лікарі казали, що біль довго буде давати про себе знати. Невеличкий дискомфорт був, але що робити… Потрібно відновлюватися та набирати форму. Коли почнуться тренування з командою, потрібно хоч у якихось кондиціях бути (сміється).


А що до карантину?


Проводимо карантин вдома, узаперті як то кажуть. Особливо нікуди не ходимо, у магазин тільки. У мене поруч мама мешкає, і брат мій, тож бачимося. На дачу вибираємося, є така можливість. Дача на Осокорках, невеличка, проста. А ми мешкаємо у районі Харківського шосе, тож зручно. І батьки поруч, також зручно.

Хоча, ми на дачу не так часто виїжджаємо. Просто, щоб побути із родиною на свіжому повітрі. А так у мене від дому недалеко ліс, тож там можу пробігтися у хорошому темпі. Ну, і вдома статику роблю, вправи. У групу командну тренери писали нам комплекс вправ, які потрібно вдома робити. Я десь півтори години виділяю на тренування, неважливо – зранку чи вдень, або навіть увечері. Для мене без різниці, коли сам для себе вирішую – так і займаюся. Розумію, що мені це потрібно вкрай, адже я вже більше двох місяців пропустив.


Наше традиційне питання – як ти прийшов у футбол?


У дитинстві я постійно грав у дворі з хлопцями, а у моєї бабусі була знайома – і вона сказала: «Йди на футбол»!


І у десять років мій батько відвів мене у ДЮСШ «Хімволокно», там тренер був знайомий. «Хімволокно» — це команда така була, а стадіон був неподалік від метро «Чернігівська». І там у них дитяча школа була. Мій перший тренер – Юрій Олександрович Фролов, він мене одразу взяв у групу, і я почав потрохи грати. А через рік мене у «Динамо» забрали.


Хтось порадив тебе динамівським тренерам?


Можливо мій тренер порадив, точно зараз не пригадаю. Ми багато грали матчів проти динамівських однолітків, хоча і програвали їм завжди по 0-6, 0-7 (сміється). І після одного з матчів до мене підійшов динамівський тренер Сергій Сергійович Коновалов і запитав: «Бажаєш у Академії «Динамо» займатися»? Звісно, будь-який хлопець мріє про «Динамо».


І я перший місяць ходив, тренувався, а він дивився на мене. І потім він мене взяв у команду, і я зачепився, і до кінця школи був у «Динамо» (Київ). Ми двічі чемпіонами були, тож така у мене історія.


Кого відзначиш по своїй віковій категорії у школі?


Відзначу Джано Ананідзе, який у московський «Спартак» потім перейшов і десять років там відіграв. Коли він у динамівську академію приїхав з Грузії, ніхто не зрозумів, що він тут робить (сміється). А потім команда поїхала на турнір у Конотоп, і він як почав там всіх обігрувати, та забивати, всі в шоці були. І він у нас півтори роки був, у нього з «Динамо» не склалося, Джано поїхав у «Спартак», і у віці 18 років вже в основі другої команди грав.


А так, у нас дуже багато хлопців талановитих було – Артур Рудько, Артем Шабанов, Пилип Будківський, Володимир Коваль, Дмитро Рижук, Тьома Сухоцький та інші хлопці. Взагалі, у нас був дуже хороший рік, багато футболістів, які на хорошому рівні грають.


Як закінчилася історія з «Динамо»?


Після Академії мене не взяли навіть у дубль, Володимир Федорович Мунтян не розглядів в мене футболіста (сміється). Тож, я півроку взагалі був без команди і тренувався з ЦСКА. Потім у «Ворсклу» поїхав у дубль – не взяли, у «Металіст» у дубль – не взяли, поїхав у запорізький «Металург». У них там команда була «Металург-2», яка у Другій Лізі грала. І мене взяли у цю команду, і ось так я почав професіональним футболом жити.


Як виник варіант з «Колосом»?


Цьому переходу посприяв Сергій Олександрович Простинкін, він мене знав добре по Полтаві. І коли Назар Шевченко зламався на тренуванні, «Колосу» потрібен був терміново лівий захисник. А «Верес» тоді вийшов у Вищу лігу, і мене відчепили. І Санич мене порекомендував Руслану Володимировичу Костишину. Я приїхав, потренувався, зіграв одну гру і Руслан Володимирович запропонував залишитися у клубі. Він одразу сказав, що завдання – вихід у Прем’єр-лігу. Мені це сподобалося. І хоча ми у той сезон не вийшли до вищого дивізіону, ми вийшли наступного. Мені ще Сергій Олександрович казав, що «Колос» буде прогресувати. І я потім зрозумів, що вихід «Колосу» до Прем’єр-Ліги – це питання часу.


І як тобі гралося в УПЛ? Відчув різницю?


Якщо чесно, важче було перші матчі у Прем’єр-Лізі грати. Тому що ти виходиш і розумієш, що тут інший рівень. Вище рівень футболістів, аніж у Першій лізі. Коли там грали, думали – та що там та УПЛ, нічого там такого надприроднього… А насправді рівень відрізняється. Швидкості трохи інші, ну і рівень виконавчої майстерності вищий. І перші три-чотири гри було важкувато у фізичному плані. Поки звик до інших швидкостей, поки пристосувався. І потім все вже було нормально.


Тож, ти виступом команди задоволений?


Так, я думаю у нас багато чого вийшло у перший сезон в УПЛ. Були хороші ігри, були не дуже, але хороших було більше. Я думаю, що своєю працею та своєю грою ми заслуговуємо на те місце, де «Колос» наразі знаходиться. Звісно, є ще над чим працювати, є куди рости. І коли на травмі був, і дивився за грою «Колосу», то дуже приємно було бачити нашу гру. Взяти, наприклад, наш матч проти «Шахтаря» на «Оболонь-арені». Коли таке було, щоб хтось «Шахтар» ганяв (сміється)? Так було приємно з трибуни дивитися, як наші хлопці закрили донеччан на їхній половині, і ті просто м’яч вибивають подалі. Я думаю, що команда рухається у правильному напрямку, а футболістам потрібно чітко виконувати те, що каже тренерський штаб.


Коли був на трибуні «Оболонь-арени», хотілося вибігти на поле та допомогти команді?


Та, звичайно! Ти на трибуні так хвилюєшся за команду! Скажу, що коли на трибуні – переживаєш більше, аніж коли на поле виходиш. Я не знаю, що відчувають тренери, коли хвилюються під час ігор. Це ж можна посивіти від переживань. А так, звісно, коли ти не у процесі, то неприємно. Тому що хочеться тренуватися, грати, хочеться постійно бути у роботі.


До речі, про тренера. Три слова, які охарактеризують Руслана Костишина…


Емоції, справедливість, вимогливість.


Рано чи пізно карантин завершиться, ти повернешся у загальну групу. Як ти ставишся до конкуренції?


Ну, це футбол, це футбольне життя. В будь-якій команді є конкуренція, і це нормально. Коли в тебе немає конкуренції – ти не будеш прогресувати. У мене були такі періоди, коли в мене не було конкуренції в команді, і в один момент ти можеш вимоги до себе зменшити. А коли у тебе є здорова конкуренція, то це завжди добре. Взагалі, я вже дуже скучив за командою. Хочеться просто прийти та потренуватися з хлопцями. А потім хочеться вийти і просто зіграти гру. Хочеться зі всіма побачитися, побачити їхні посмішки, «притравити». Адже це частина нашого футбольного життя. І цього реально зараз не вистачає!


БЛІЦ

Форд Мустанг або Ауді Q7 – Ауді Q7

АПЛ або Чемпіонат Іспанії – Іспанія

Реал або Барселона – Барселона

Окрошка або солянка – окрошка

Класична музика або сучасна – сучасна

Мінеральна вода або кава – кава

Плей стейшн або комедійний серіал – Плей стейшн

Жозе Моуріньо або Карло Анчелотті – Анчелотті

Жорді Альба або Марсело – Марсело

«Титанік» з Ді Капріо або «Револьвер» Гая Річчі — «Титанік»