20 січня 2005 13:59

Олег ЛУЖНЫЙ: "Хацкевич будет играть в моей команде"


Наприкінці минулого тижня дебютант вищого латвійського дивізіону клуб “Вента” влаштував справжню селекційну сенсацію, якої ще не було не лише серед новачків еліти латвійського футболу, а й у інших командах цієї держави.

Керівництво латвійського клубу підписало контракт з екс-захисником київського “Динамо” та лондонського “Арсеналу” Олегом Лужним. Угода передбачає, що наш земляк, окрім виконання обов’язків головного тренера, виходитиме на поле як гравець. Вочевидь, переговори щодо підписання контракту з екс-гравцем національної збірної України Олегом Лужним вели доволі давно. Напередодні Нового року Олег Романович у розмові з кореспондентом “Газети” зазначив, мовляв уже знає, що робитиме 2005 року. Але тоді не хотів розкривати своїх карт і розповідати про це. На початку січня керівництво “Венти” вирішило дещо підняти завісу таємничості та повідомити латвійську пресу про свої трансферні наміри. Тоді стало відомо, що екс-капітанові київського “Динамо” та збірної України пропонують посаду граючого тренера команди.

Менеджер “Венти” Рос Акменс так прокоментував інформацію про ймовірний переїзд Олега Лужного з Лондона у Вентспілс: “Так, ми проводимо переговори з Олегом, й вони близькі до завершення. Термін можливої угоди – два роки, до того ж за взаємною згодою сторони можуть продовжити співпрацю ще на рік. За моєю інформацією, в Олега ще достатньо сил, аби виходити на поле. Для всіх наших гравців буде великою втіхою виступати разом з футболістом, який пройшов школу великого Валерія Лобановського та якого відомий Арсен Венгер свого часу ставив за приклад гравцям “Арсеналу”. Крім того, Рос Акменс зазначив, що тривають переговори з провідними латвійськими гравцями, котрі виступають за межами держави, як, приміром, півзахисник “Москви” та збірної Латвії Владімір Колєсніченко, голкіпер “Москви” Андріс Ванін, півзахисник московського ЦСКА та найкращий футболіст Латвії 2002 року Юріс Лайзан.

Натомість Олег Лужний укотре не захотів загадувати наперед і відмовився підтвердити чи спростувати цю інформацію. За словами українця, переговори справді тривають, однак він не повідомлятиме подробиць, оскільки все має вирішитися впродовж найближчих днів.

Довгоочікуване підтвердження працевлаштування Олега Лужного оприлюднили наприкінці минулого тижня. Дебютант вищої ліги чемпіонату Латвії “Вента” уклав із 36-річним колишнім захисником збірної України угоду за системою “2+1”. Договір підписали в Ризі на спеціальній прес-конференції. На цьому заході, крім Олега Лужного, були присутніми президент “Венти” Яніс Фрідріхбергс і генеральний менеджер клубу Рос Акменс. Одразу після підписання угоди Лужному подарували футболку “Венти” з другим номером. Керівництво клубу вкотре нагородило українського футболіста щедрими авансами та висловило переконання в тому, що в Олега ще багато сил, а його гра стане великим уроком для латвійських футболістів. Олег Романович заявив, що звик викладатися на сто відсотків, тому завдання “Венти” вже в дебютному сезоні – боротися за перше місце. Допомагатиме Лужному львівський фахівець Володимир Журавчак, який донедавна працював у ФК “Карпати”. Відповідальним за селекцію призначили відомого латвійського спеціаліста Віктора Нестеренка, який у минулому сезоні працював наставником білоруського клубу “Динамо” (Брест).

Нещодавно Олег Лужний погодився поділитися з “Газетою” власними міркуваннями щодо роботи в латвійській “Венті”.

– Наскільки інтенсивно проводитимуть трансферну політику в “Венті”?

– Тренерському штабу “Венти” доведеться практично заново формувати команду, й нам треба підшуковувати багато нових виконавців. Якщо зі старого складу залишаться два-три гравці, то це вже добре. Таку трансферну політику продиктовано високими завданнями, які поставило перед нами керівництво клубу.

– Мабуть, бажання вирішувати високі завдання пояснює прихід у команду потужного фінансового інвестора?

– Цього не знаю й не хочу знати. Для мене це не має значення. Якщо переді мною ставлять високі завдання, то вимагаю відповідних умов для тренувального процесу та можливості запросити тих виконавців, які зможуть підсилити гру нашої команди. З огляду на те, що керівництво “Венти” погодилися на мої умови, вони мають необхідні фінансові передумови.

– Олеже Романовичу, те, що Володимир Журавчак звільнився зі львівських “Карпат” і прибув у стан “Венти”, є вашою ініціативою чи бажанням керівництва клубу придбати цього фахівця?

– Володимира Журавчака запросили у “Венту”, оскільки я наполіг на тому, щоб він працював зі мною.

– У вас є дуже багато друзів з-поміж представників львівської футбольної школи. Чи не маєте наміру запросити когось із них до свого клубу?

– У багатьох із них є чинні контракти. А якщо захочу “переманити” до себе когось із “карпатівців”, то гадаю, що Петро Димінський вимагатиме за своїх футболістів чималих грошей. Спершу мені потрібно поговорити зі самими гравцями й запитати, чи є в них бажання переїхати в Латвію.

– А когось зі своїх колишніх одноклубників запрошуватимете у “Венту”?

– Наразі можу лише сказати, що Олександр Хацкевич гратиме в моїй новій команді. Ми з ним уже розмовляли та досягнули попередньої домовленості про перехід у “Венту”.

– Як ви гадаєте, київське “Динамо” відпустить Олександра Хацкевича?

– Наскільки мені відомо, керівництво київського “Динамо” хоче відати його в оренду. Отже вони не перешкоджатимуть йому переїхати в Латвію.

– Тобто білоруський легіонер – перше гучне придбання Олега Лужного як головного тренера “Венти”?

– Є ще декілька футболістів збірної Латвії, які грають у Данії, Росії. Однак про них я не хотів би говорити, позаяк стовідсоткової впевненості в тому, що вони з’являться в команді, в мене не має.

– Скільки потрібно коштів, аби вже в цьому чемпіонаті “Вента” боролася за лідерство у внутрішній першості?

– Скільки треба коштів, не знаю. Мені відомо лише, скільки потрібно гравців. Фінансове забезпечення – це не мій клопіт. Моя справа – сказати, який футболіст мені потрібен. А менеджер клубу має залагодити його перехід у нашу команду.

– Олеже Романовичу, ви маєте тренерську ліцензію?

– Ні. В період міжсезоння планую записатися на тренерські курси. Думаю, що навчатимуся та здобуватиму тренерську ліцензію в Києві.