11 вересня 2018 23:14

Юрист: "Возможно, "Ингульцу" було некуда деть загон для животных?"

Відомий юрист Ілля Скоропашкін спеціально для FootBoom, прокоментував рішення керівництва "Інгульця" розміщувати вболівальників гостьової команди у "клітці".


- Можливо, для когось це стане новиною, але ми живемо в правовій державі, де вся сукупність суспільних відносини регулюється за допомогою права і правових засобів. Питання забезпечення громадського порядку під час проведення в Україні футбольних матчів та вимоги безпеки до спортивної споруди регулюється Законом "Про особливості забезпечення громадського порядку та громадської безпеки у зв'язку з підготовкою та проведенням футбольних матчів" та Порядком організації робіт із забезпечення громадського порядку та громадської безпеки під час проведення футбольних матчів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів № 341 від 25.04.2012, а також регламентними нормами Федерації футболу України.


Чітке дотримання цих нормативних документів в поєднанні з регулярним проведенням роз’яснювальної роботи серед вболівальників, передбаченої регламентними нормами, дозволяє досягти максимального рівня безпеки під час проведення футбольних матчів. А у випадках вчинення будь-яких правопорушень – зафіксувати їх належним чином, надаючи правоохоронним органам можливість встановити правопорушників та притягнути їх до відповідальності.


Щодо креативних ідей керівників ФК "Інгулець". Можливо, нікуди було подіти загін для тварин і його переобладнали відповідним чином у "9-й сектор" стадіону "Інгулець". Але для узаконення та експлуатації такого "пристрою", його авторам потрібно буде спромогтися пройти певні процедури, передбачені законом. По-перше. Керівництву стадіону потрібно поновити акт про відповідність спортивної споруди, що здійснюється за участю представників місцевого органу виконавчої влади, органів Національної поліції та територіальних органів ДСНС. По-друге. Відповідні комітети Федерації футболу України також мають проінспектувати споруду на предмет її відповідності регламентним нормам в частині безпечності використання до, під час та після проведення футбольних матчів.


Якщо не буде питань щодо можливості забезпечення екстреної евакуації вболівальників з даного сектору у надзвичайних випадках, щодо вільного доступу правоохоронців (стюардів, медиків, пожежників…) на сектор для надання допомоги постраждалим (в чому є об’єктивний сумнів), то керівництву ФК "Інгулець" залишиться лише запатентувати своє "ноу-хау" та отримати на нього права інтелектуальної власності. Продаж квитків на даний сектор має здійснювались з обов’язковим попереднім повідомленням про його особливості (оточення сектру металевою кліткою з дахом). Насильне розміщення вболівальників на даному секторі може вважатись несанкціонованим обмеженням волі та приниженням честі і достоїнства особи, що матиме для керівництва клубу і стадіону негативні наслідки, передбачені законом.


Якщо ж особу було повідомлено про особливі заходи безпеки цього сектору і вона все ж придбала місце в клітці, але конструкції сектору заважатимуть вболівальнику повноцінно насолоджуватись футболом, вважаю, що глядач вправі вимагати відшкодування завданої йому шкоди та повернення сплачених за квиток коштів. До речі, зараз навіть в залах суду замінюють металеві клітки на загородження зі спеціального скла.


Приводом для цього стало рішення Європейського суду з прав людини (Страсбург) у справі Сергій Кулик проти України, яким встановлено, що утримання підсудних, навіть тих, які не були засуджені, у металевих клітках під час судових слухань, має об’єктивно принижуючий характер і несумісне зі стандартами цивілізованої поведінки, що є відмінною рисою демократичного суспільства. Суд постановив, що мало місце порушення прав заявника, враховуючи поміщення його в металеву клітку в залі суду, і щодо умов його перевезення на судові слухання і назад". При цьому, суд присудив на користь Сергія Кулика грошову компенсацію в розмірі 10000,00 Євро.


Можливо, саме грошовий еквівалент відчуття приниження для людини, яку, хоч і на короткий термін, поміщають за грати, буде зрозумілим для керівництва інгулецького клубу.