5 травня 2018 17:07

Владимир ЕЗЕРСКИЙ: "Мы в Нещерете не сомневались, он - квалифицированный голкипер"

Головний тренер юнацької збірної України (футболісти не старші 2002 року народження) Володимир Єзерський готує команду до перших офіційних матчів.


Юнацька збірна України U-16 тріумфально повернулася з Фінляндії, де виграла турнір розвитку УЄФА. Враженнями від виступу своїх підопічних поділився головний тренер команди Володимир Єзерський.


— Володимире Івановичу, чим для вас і для команди важлива ця перемога?


Ви ж знаєте, що наша збірна готується до кваліфікації Євро, тому такий товариський турнір і такі спаринг-партнери були дуже корисні в плані набуття нашою командою досвіду. А мені й моєму тренерському штабу це допомогло в плані селекції.


У нас уже є кістяк команди, проте ми ще даємо можливість багатьом новим виконавцям проявити себе, оскільки в такому віці гравці нестабільні. Дуже хотілося б, щоб і інші клуби за рівнем підготовки талановитої молоді тягнулися до «Шахтаря», «Дніпра» й особливо «Динамо».


— У першому поєдинку, з фінами, героєм зустрічі став Руслан Нещерет?


Ми в ньому не сумнівалися. Він — кваліфікований воротар і дійсно зіграв на високому рівні, відбивши три післяматчеві пенальті.


Та й узагалі хлопці добре відпрацювали в обороні, чітко виконавши всі вимоги. На жаль, зараз ми не можемо навіть із такими суперниками, як Фінляндія, Угорщина й Кіпр, весь час грати першим номером. Утім, у другому та третьому матчах наша команда й попереду попрацювала продуктивно. Хоча двох днів для повноцінної підготовки замало.


Поговоривши на турнірі зі своїми колегами, я зрозумів, як сильно ми відстаємо в плані розвитку дитячо-юнацького футболу. Дізнавшись, яка, наприклад, у Фінляндії програма роботи, впевнений, що ця збірна вже найближчим часом себе проявить. Так, фіни проводять по два 10-денні селекційні збори, на які кожного разу запрошують до 80-ти хлопців, грають турніри й відбирають кращих. Там тренувальний процес збірних побудований за однією програмою. Щось схоже є і в Угорщині, і на Кіпрі. Для них важливо виростити технічно і тактично грамотних виконавців для головної команди країни. До речі, перед будь-якою, навіть тренувальною, грою наставники їхніх юнацьких збірних отримують гравців у своє розпорядження за чотири-п'ять днів.

Помітно відстаємо ми і в інфраструктурі. Криті манежі зараз є тільки в «Динамо», «Дніпра» та «Маріуполя», а у Фінляндії їх у рази більше. І це дає фінам можливість не витрачати зимові місяці на те, щоб місити бруд або грати на льоду.


— Наступний збір вашої команди не за горами?


Так. Він проходитиме з 19-го по 26 травня. Під час нього ми зіграємо на турнірі Миляна Милянича в Сербії, де проведемо два поєдинки. Важливо отримати у своє розпорядження всіх футболістів, оскільки із цим можуть виникнути проблеми.