16 грудня 2017 15:33

Дитятьев: "В "Карпатах" была задача - бронза, а они взяли иностранцев, которые даже не тянут уровень чемпионата"

Україні слід повчитися багатьом процесам у Польщі


Розкажіть, як виник варіант з Краковією?

Варіант з’явився одразу, після закінчення співпраці з Карпатами, мої агенти знайшли цей варіант у Польщі. Я зрадів, миттєво приїхав сюди, підписав контракт, а тренер запевнив, що розраховує на мене.


Якщо поріврнювати з УПЛ, який рівень у чемпіонаті Польщі?

Тут завжди напружена атмосфера. Чесно, я вважаю, що чемпіонат Польщі більш рівний, більш стабільний. У Екстракласі всі команди можуть одна одну обіграти. А по силі – я не смію оцінювати, але вважаю, що тут краще, ніж в Україні.


Проте, якщо брати єврокубки, то там польські команди менш успішні за українські…

Так, безумовно, у них тільки одна команда грає у Лізі чемпіонів. Але водночас футбол в Польщі дуже розвивається – щодо телетрансляцій, щодо футболістів, чемпіонат стає цікавішим. Гадаю Україні слід повчитися багатьом процесам тут.


Скільки плануєте залишатися у Краковії? Чи маєте вже якісь плани?

Планів немає, поки не розмовляв з тренером. У мене контракт до літа, ще є багато ігор до кінця контракту, поки не можу планувати, але хотілося б залишитися в Польщі і в Європі, вважаю, що тут можна розвиватися.


Багато футболістів з України зараз грають у польській Екстракласі, з ким спілкуєтеся та підтримуєте стосунки?

Коли грали з «Ягеллонією» розмовляв з Хомченовським і Романчуком. Я з хлопцями приємно поспілкувався, вони теж раді були бачити українця. Ще з Сашком Шевелюхіним говорили, дуже приємний хлопець, грає за Гурнік Забже. Я буквально з усіма земляками вже тут познайомився – колись проти них грав, але раніше ми не були знайомі.


Напевно, Ваш найбільший товариш у Краковії – це Сергій Зеньов?

Так, хоч є з ким нормально поговорити та повноцінно висловити свою думку. Польською я не можу хлопцям пояснити свою точку зору, тільки англійською. Водночас англійською теж не володію вільно, тому вони не завжди можуть зрозуміти, що я від них хочу. Але щомісяця прогресую та поліпшую знання польської мови.


Наскільки у відсотках оволоділи польською мовою?

(сміється) відсотків 15, мабуть.


Вистачає лише на тренувальний процес?

Ні, з цим взагалі проблем немає, я знаю всі потрібні на полі слова. Я розумію усе про що говорять, коли сиджу в компанії, але не можу свою думку висловити польською мовою. Поки що.


Мабуть гірше, ніж програти у дербі Краковія – Вісла, не може бути нічого?

Напевно я не можу настільки перейнятися цим дербі, як переймаються люди з Кракова, з Краковії, які довго грають за цей клуб, проте з першого ж дербі я усвідомив, що це дуже важливе протистояння, яке люди дуже серйозно сприймають.


За перемогу у цьому дербі можуть пробачити інші результати?

Тут не важливо як ти зіграв перше коло або друге – головне, щоб ти у першому колі переміг у дербі та повторив це у другому. Краковія – Вісла це дуже запекле протистояння, сьогодні матч переривали на півгодини через заворушення і піротехніку. Сподіваюся, наші ультрас нас зараз випустять додому (усміхається)


Приємніше грати за такої атмосфери, ніж за порожніх трибун, як це трапляється в Україні?

Безумовно, це один з факторів, який мене приваблює у цьому чемпіонаті. Я постійно дивлюся чемпіонат України, напівпорожні трибуни, абсолютно ніякого інтересу у людей до футболу… З іншого боку, це зрозуміло, адже у країні війна, людям не до футболу.


До Карпат прийшли діячі, які усе розвалили та всіх розігнали


Якщо дивитеся постійно УПЛ, то як вважаєте, чемпіонат росте?

Складно сказати… Напевно всі команди пристосувалися до нинішньої ситуації у країні та кожна команда розуміє, що можна за нинішніх умов потрапити до єврокубків, тож усі намагаються це зробити. Стежу за Ворсклою, тішуся, що вони зараз пруть. Василю Вікторовичу [Сачку] – великі вітання! За Карпатами стежу – сміюся.


Чому смієтеся, через результати?

Сміх крізь сльози… Розламати такий колектив, я не знаю скільки треба розуму мати? Прийшли діячі, усе розвалили, усіх розігнали… Зараз Гладкий пішов, Ксьонз. Напевно, найслабших виганяють з команди? Це іронія, звичайно, але така політика цього клубу. Нехай як хочуть, так і роблять.


Ви критично ставитеся до іспанського вектору Карпат?

Ну а як можна не критично ставитися до людей, які замість того аби бодай спробувати, дати шанс старій команді проявити себе, просто з плеча рубають – усіх вигнали, привели своїх іноземців. Іноземець, якщо приходить у клуб, він мусить бути на голову сильніший, а поприходили люди, які не те що на голову не сильніші, а взагалі до рівня чемпіонату України не дотягують. У них завдання стоїть – бронза. Подивимося, як вони її виконають.


Напевно у вас є особисті образи на іспанців?

Я вам скажу чесно та відверто: я їхав до Львова грати, підписав трирічний контракт, привіз родину, дуже багато речей. Але у мене залишається ще 2,5 роки контракту, а мені кажуть: вибач, але шукай собі новий клуб. Це ж величезні труднощі! Нехай лише я, але ж у мене сім’я, у мене дитина, я приїхав за 1200 кілометрів від мого дому… Вони мені трохи накапостили, що й говорити…(посміхається)


Коли пішли іспанці – зв’язувалися з колишніми партнерами, обговорювали це?

Вони пішли, а керівництво, яке їх привело, залишилося. Справа не у тренері – він нормальній хлопець, він не винен, що у нього керівники керують усім процесом. Напевно, тому і пішов. Справа у політиці клубу, як вони ведуть свої справи. Протягом скількох років уже триває одне й те саме?


Скажіть відверто, Друді чи Смалійчук керує «Карпатами»?

Обидва.


Думаєте, 50 на 50?

Я не думаю, я знаю.


Враження від відеоповторів лише позитивні


Колись думаєте повернутися до чемпіонату України?

Безсумнівно, я завжди розглядаю варіанти та хочу грати в Україні. Ситуація, яка склалася – вимушена. До Польщі мене привів випадок. Може це і на краще, зможу спробувати свої сили тут. Але мені шлях тільки до України – я люблю цю країну та хочу грати у чемпіонаті України.


Згадали про Ворсклу та Карпати, а Олімпік, ще один ваш колишній клуб? Стежите за ним?

Авжеж стежу. Ми з Романом Миколайовичем Санжаром постійно спілкуємося, вітаємо один одного зі святами, з перемогами. Я вважаю, що Санжар витискає максимум з команди, щороку нову створює. Успіхи Олімпіка – це велика його заслуга.


Що найбільше подобається у Польщі, а що найбільше не подобається?

Дуже подобається, як люди тут ставляться до футболу, як вони вболівають, як переживають. Ми програли 1:4 Віслі – уявляєте, що б з нами було в Україні, якби ми так програли дербі? Тут навпаки, вболівальники плескають, кажуть, що вони з нами до останнього, підтримують, хоча ми зараз не на високому місці. Дуже завзято вболівають тут, це мені дуже подобається. А щодо поганого – тут нічого поганого поки не бачив. Хоча з відеоповторами, які є у чемпіонаті Польщі, нам не щастить. У першій моїй грі за Краковію ми зустрічалися з Лехією Гданськ, перемогли 1:0, хоча забили тричі. Два голи арбітри скасували після перегляду повторів. Це цікаво, новизна, і у мене лише позитивні враження від повторів, хоча багато наших голів скасували і накапостили з цими повторами. Проте арбітри об’єктивні – переглядають повтор, розбирають епізод, після чого приймають рішення. Це майбутнє, за цим треба йти і Україні в тому числі. Особливо зараз, коли в останньому турі УПЛ жорстко встала проблема арбітрів – вводьте повтори і все буде нормально.