5 березня 2002 22:53

Исполком ФФУ 2 марта 2002 года


У п'ятницю, на робочому засіданні за участю керівників Федерації футболу України, перших осіб ПФЛ, президентів вітчизняних клубів, глав регіональних федерацій, арбітрів та інспекторів вищої і першої ліг обговорювався лист Координаційної ради президентів клубів вищої ліги, в якому керівники 11 команд повідомили, що вирішили озвучити ідею створення Комітету професіонального футболу. Голова Ради і президент запорізького "Металурга" Віктор Межейко зачитав відповідного листа, під яким не погодилися поставити своїх підписів представники донецьких "Шахтаря" і "Металурга", а також олександрійської "Полиграфтехники".

Президент ФФУ Григорій Суркіс у своїй доповіді розповів присутнім про функції і призначення Комітету професіонального футболу, пріоритетними напрямками в роботі якого будуть усунення негативних явищ у нашому футболі, а також збір і узагальнення досвіду провідних футбольних держав з метою його подальшого застосування в Україні. Крім цього у відвертому діалозі керівники вітчизняного футболу заявили про необхідність створення комісії "фейр-плей", члени якої зможуть бути присутніми на засіданнях суддівського та інспекторського комітетів, а також на жеребкуваннях арбітрів на матчі національного чемпіонату.

Трохи менше ніж через добу, на засіданні Виконкому федерації футболу України всі ці ініціативи пройшли офіційну стадію затвердження членами виконкому. Таким чином, керівники більшості ФК висловили готовність підтримати роботу з очищення українського футболу від негативних явищ - договірних матчів, упередженості суддів тощо.

Відкрив засідання виконкому Президент ФФУ Григорій СУРКІС, який відзначив, що на створення Комітету професіонального футболу федерацію підштовхнули самі президенти клубів, котрі занепокоєні погіршенням стану прозорості українського футболу, а комітет дасть змову здійснювати твердіший контроль за дотриманням принципів "фейр-плей". Тому створення при комітеті аналогічної комісії - необхідний захід, якщо український футбол прагне наблизитися до кращих європейських і світових стандартів: "У відвертому діалозі в п'ятницю ми переконалися - є різні точки зору, що підтверджує демократичне спрямування нашої роботи. Як на мене, тільки в полеміці керівників ФФУ, ПФЛ і клубів зможемо згуртуватися і створити нормальне середовище для життєдіяльності українського футболу. Сподіваюся, ми ухвалимо правильне рішення і вийдемо із ситуації, у якій опинився наш футбол".

Перший віце-президент ФФУ Олександр БАНДУРКО відзначив, що над листом президентів клубів працювали робочі групи Федерації футболу України і Професіональної футбольної ліги, на Раді якої 19 лютого клуби й озвучили окремі свої пропозиції. У Статуті ФФУ йдеться, що керівництво цієї організації має право створювати тимчасові комісії, експертні і робочі групи, якщо в цьому є потреба, однак вони жодною мірою не дублюватимуть діяльність Професіональної футбольної ліги України, наділеною федерацією повноваженнями по проведенню чемпіонату України.

У проекті постанови про створення Комітету професіонального футболу України говориться і про організацію комісії "фейр-плей", що визначатиме порядок відбору і братиме участь у призначеннях арбітрів. Президенти клубів одержать право бути присутніми на цих процедурах, а керівник президентської Ради Віктор Межейко братиме участь в обговоренні окремих питань. Представники клубів матимуть змогу бути присутніми також і на засіданнях, де розглядатимуться заяви про якість арбітражу й інспектування зустрічей. А Григорій Суркис додав, що на зустрічі з ним арбітри виявили бажання також брати участь у роботі комісії "фейр-плей". Окрім того, вони просили обговорити можливість обмеження їхніх контактів напередодні матчів із представниками клубів.

З цього приводу планується створення служби "офіцерів зв'язку", яка опікуватиметься прибуттям і розміщенням арбітрів у містах.

У листі президентів клубів мова також йшла про тарифні ставки, принципи оплати праці суддівського корпуса України. Зокрема, нині вітчизняні функціонери активно вивчають досвід російських колег, і найближчим часом федерація постарається вдосконалити систему оплати роботи арбітрів.

Федерація футболу України визнає, що не було враховано міжнародних рекомендацій, котрі не допускають, щоб діючі судді працювали в комітеті арбітрів. І це стосується не лише його керівника Сергія Татуляна, а й інших співробітників, які виконують відповідні функції. Отже, в проекті постанови Виконкому ФФУ було запропоновано переглянути персональні склади комітетів арбітрів і інспекторів. А Координаційна рада президентів клубів просила переглянути дисциплінарні норми Регламенту ФФУ з метою посилення відповідальності арбітрів.

Після виступу першого віце-президента ФФУ на трибуну вийшов голова Координаційної ради Віктор МЕЖЕЙКО. Він відзначив, що для керівників клубів байдуже, як називатиметься комітет, головне, щоб вони брали реальну участь у житті українського футболу: "11 клубів підтримали нашу ідею, троє - ні. Але ці команди в будь-який момент можуть до нас приєднатися.

Ми не стоятимемо осторонь принципів чесної гри, тому прагнемо, щоб наша думка була однією з вирішальних".

Після обговорення першого питання порядку денного члени виконкому з урахуванням доповнень і висловлених думок практично одноголосно (лише президент ПФЛ Равіль Сафиуллін утримався, хоча також висловив думку, що вважає за необхідне створення комісії з правил чесної гри) підтримали ідею створення Комітету професіонального футболу і комісії "фейр-плей", до якої ввійдуть не лише керівники елітних команд, а й президенти окремих клубів першої і другої ліг, а також деякі судді та інспектори.

Переходячи до другого питання порядку денного - про затвердження списків арбітрів і делегатів ФФУ вищої, першої і другої ліг, президент ФФУ поділився деякими враженнями про зустріч із представниками суддівського корпуса України: "Я все більше і більше переконуюся в тому, що найдієвіший метод застосування для порушників Регламенту стане Кримінальний кодекс України. Гадаю, якби президенти клубів, м'яко кажучи, не спокушали арбітрів, зараз ми б говорили про інше. Однак я радий, що президенти клубів домовилися, те саме пообіцяли зробити й арбітри. Повірте, якщо при таємному голосуванні ви вважатимите, що суддя припуститися навмисної помилки, я буду першим, хто зробить усе можливе, щоб відлучити таку людину від футболу. Але судді просять обмежити їхні контакти з клубами. Чому коли арбітр приїжджає на матч, йому дають номер у готелі без гарячої і холодної води, а на всі питання відповідають, мовляв, яка тобі різниця, ти суди, а команди у цей час домовляються між собою про результат? На наступний матч йому надають класний номер у гарному готелі і говорять, якщо буде результат, поїдеш додому на таксі, не буде результату - на автобусі..."

Голова комітету арбітрів Сергій ТАТУЛЯН офіційно оголосив про завершення активної суддівської кар'єри: "Я прийняв рішення повісити свисток на цвяха і залишитися на посаді керівника комітету. Усі говорять, що у нас поганий арбітраж. Але за перше коло ми переглянули лише три плівки, дві з яких стосувалися вищої ліги й одна - першої. До речі, у перших двох випадках дії арбітрів визнано правомірними. Якщо у клубів є претензії, надсилайте відеоматеріали, і відповідна комісія ухвалить рішення".

Стосовно підготовки арбітрів, то, за словами Сергія Татуляна, збори в Ялті пройшли на високому рівні. Арбітри першої і другої ліг нині проходять підготовку в Ужгороді й Одесі. У затвердженому списку арбітрів вищої ліги друге коло обслуговуватимуть 24 судді і 50 асистентів. На запитання, чому немає в списку Вадима Шельменка, Сергій Аршакович зазначив, що у Шельменка є проблеми зі здоров'ям, однак коли він надасть довідку, що готовий до роботи, відразу буде залучений до обслуговування матчів чемпіонату. Не бачить Сергій Татулян нічого поганого і в тому, що кілька суддів представляють один регіон:

"Якщо хтось вважає, що в списках немає арбітра, гідного обслуговувати матчі вищої ліги, ласкаво просимо його до нас. Ми скажемо тільки спасибі".

Про допуск делегатів ФФУ до інспектування матчів другого кола присутнім розповів голова комітету інспекторів Анатолій Дяченко. Добір кандидатів проводився провідними фахівцями ФФУ, тому з 180 претендентів було обрано 110, які у ході підготовки здавали різноманітні іспити і тести.

Валерія Авдиша, внесеного до списку інспекторів першої ліги, з ініціативи голови федерації футболу Києва Анатолія Шепеля було переведено до групи делегатів вищої ліги.

На завершення засідання виконком заслухав інформацію віце-президента Асоціації аматорського футболу Василя Антонюка, який розповів присутнім про хід підготовки до проведення першості і Кубка України серед аматорських команд, а також про майбутні етапи змагань на призи клубу "Шкіряний м'яч". З кожним роком росте популярність цих турнірів.

Приємно, що збільшується і число дівочих команд, котрі приєдналися до гри мільйонів. Президент ФФУ у свою чергу висловив вдячність президентові аматорської ліги Федорові Шпигу, який не шкодуючи сил працює на благо розвитку дитячо-юнацького футболу в нашій країні.