30 березня 2017 22:41

Как в Украине обучают начинающих футбольных арбитров

У четвер, 30 березня, на території столичного спортивного комплексу «Атлет» зібралися арбітри другого року навчання Національної школи футбольних арбітрів України.


Майбутні офіційні особи матчу взяли участь у тестуванні з фізичної підготовки. Фізичні навантаження були традиційними: тест на прискорення (шість прискорень по 40 метрів) та інтервальний тест (40 відрізків по 75 метрів та 25 метрів відпочинку).

«Сьогодні зібралися представники Національної школи футбольних арбітрів другого року навчання. Це молода група, яка знаходиться в прекрасній фізичній формі. Для цих хлопців сьогоднішній день є лише відправною точкою в арбітражі, - розповів про сьогоднішній захід для арбітрів НШФА голова Комітету арбітрів ФФУ Лучано Лучі. - Те напуття, яке я їм дав, містить три пункти. Перший пункт - фізична підготовка. Адже сьогодні без належної фізичної підготовки не можна працювати арбітром. Другий момент - теоретична підготовка. Вона в повному обсязі проводиться інструкторами школи відповідно до нормативів УЄФА. Третій пункт, і він найважливіший - починати думати і вести себе як арбітр з великої літери «А». Потрібно володіти необхідними морально-етичними якостями і демонструвати їх не тільки на полі, але і в повсякденному житті. І перша сходинка, яку вони повинні подолати - потрапити на змагання серед команд до 19 років».

Після тесту ФІФА на молодих арбітрів чекала перевірка теоретичних знань, яка включала у себе письмовий та відео-тест. Не обійшлося і без лекцій викладачів НШФА, які розповіли слухачам про останні вимоги ФІФА, УЄФА та ФФУ у трактуванні Правил гри, що стосуються епізодів із єдиноборствами, грою рукою, симуляцією, очевидною можливістю забити м’яч та положенням поза грою.

«Протягом цього року буде проведено п'ять подібних семінарів різної спрямованості. Це рік селекції та відбору. Остаточною метою є виявлення найбільш талановитих хлопців з можливістю їх підвищення в класі – допуску до проведення матчів змагань серед команд U-19. Це вже професіональний рівень. Це буде їх перший серйозний крок для того, щоб зарекомендувати себе як арбітр професіональних футбольних змагань України», - прокоментував перспективи студентів НШФА керманич проекту Ігор Іщенко.

Нагадаємо, що навчатися у Національній школі футбольних арбітрів України може будь-хто з бажаючих - хлопець або дівчина віком від 15 до 25 років. «Ми приділяємо увагу молодим хлопцям і дівчатам, вік яких дозволяє їм просуватися по кар'єрних сходах, щоб вони мали можливість досягти найвищих вершин - проведення матчів Прем'єр-ліги і можливе потрапляння до когорти арбітрів ФІФА», - підсумував Ігор Іщенко.