9 червня 2016 19:16
5

Сборная Польши vs сборная Украины. Почувствуйте разницу

Ви бачили, як збірна Польщі готується до Євро-2016? Хтось, мабуть, згадає мій репортаж з їхнього тренувального табору у "Профутболі" від 29 травня, але в силу хронометражних обставин там показано лише десь 30% рівня організації усього процесу та атмосфери. Тут я вам розповім трішки більше деталей.


Почну з того, що збірна Польщі не поїхала ні в Італію, ані в Австрію чи Швейцарію за гірським повітрям. Вони знайшли не гірше повітря в якихось 40 км від України. Я бачив у своїй професійній кар'єрі чимало, але це дійсно захоплює подих. 560 метрів над рівнем моря у польських горах Татрах, спа-комплекс Arlamow. ВСЕ для підготовки, відновлення чи релаксації польської збірної, більш відомої як польська Кадра. І все це у Польщі – тобто гроші, які польська федерація футболу заплатила за збірну, лишаються всередині країни, готелю створюється піар, всім добре і всі задоволені. Після цього я розмовляв з одним українським футбольним екс-функціонером, і він резонно запитав – невже в Україні, в Карпатах, в умовах ідеального для спортсменів середньогір'я, не можна організувати подібне? Але нашій федерації футболу ніколи думати про подібне.




Щодо готельного комплексу... Хто з гравців хотів дістатися на авто – будь ласка. Дорога закручена, але рівна і не дуже складна. Але якщо хтось із гравців не бажав гаяти зайвий час і сили – не питання, від найближчого аеропорту, що знаходиться на відстані 85 км в місті Жешув, готель організовував трансфер... гелікоптером. 9 польських збірників у різний час цим скористалися. Для журналістів та гостей готелю це було як додаткове шоу, деякі канали вели прямі трансляції прильотів, людям зайва нагода для фото і автографів.




Ви думаєте, польська збірна викупила весь готель, зачинилася там і відгородилася від ЗМІ та фанів? Нічого подібного! Усі переваги гравців – це лише повністю викуплений поверх. Логічно, щоб не турбували зайві очі. Але в холі, на території готелю гравці збірної – це такі ж люди, – ніякої зайвої охорони, заборон чи застережень. Ось вам ще один стимул популяризації збірної в країни: будь-хто за бажання міг забронювати собі номер в цьому готелі і пожити та побути поруч з футбольними зірками своєї країни. А не можете, не маєте грошей, далеко, то просто дивіться відео.




Я бачив, як це створювалося. За гравцями, поруч з гравцями ходить спеціальна людина з камерою типу GoPRO. Якість відео – full HD. Ні, це не представник збірної, не їхній клубний оператор, це один з представників організації Łączy nas piłka, яка офіційно співпрацює з польською федерацією футболу і чиїм головним завданням є піарити Кадру перед рідними фанами. Гляньте на кількість переглядів цього відео. Вчора це було 358 000. І таке відео знімалося щодня. Не знаю, як вас, але у мене після перегляду цього відео склалося враження, що я живу в цьому готелі, тренуюся на цьому полі і стою поруч з Левандовськи, Блащиковськи чи Боруцом в одній кріокамері.


У цьому ролику я нарахував вісім різних локацій. Вісім! Більше того, на цьому відео ніхто нікуди не посилає оператора фразами: "вали звідси", "я нічого не знаю", "не знімай мене", "що ти від мене хочеш?". Кожен гравець спілкується, довго спілкується, грунтовно спілкується і жартує, жартує, жартує. Кожному фану – автограф чи фото на пам'ять. І спробуй лише відмов – в пресі заплюють. Не вірите? Приклад. На четвертий день збору прилетіла головна зірка збірної – Роберт Левандовськи. Можете просто оцінити рівень ажіотажу з цієї світлини. Увага, в кадрі лише половина тих, хто зібрався зустрічати приліт гелікоптера з нападником Баварії на борту.




Чи то організатори злякалися такого ажіотажу, чи то сам Левандовськи не захотів, але спілкування із фанами після приземлення не вийшло. Посадка, електрокар і миттю в готель, оминувши всіх. Думаєте, преса це ковтнула? За якихось півгодини – планова прес-конференція, на якій два молодих гравця – Желінські та Саламон. Так їм обом і представникам тренерського штабу журналісти просто допит влаштували. Із питаннями на кшталт: "А чому це Левандовськи поводив себе як зірка-зазнайка? Ми розуміємо, що він суперстар, але він що, не міг 15 хвилин знайти на автографи і фотосесію для фанів? Вони на нього дуже чекали!"

Прес-конференції це взагалі – окрема тема. Федерація їх організовувала щодня. І щодня на них було два гравці плюс представник тренерського штабу. Прес-конференції по 30-40 хвилин, причому питання сипляться безупинно. Прес-конференція завершена, але і це ще не все. Гравців ведуть в спеціальну зону для спілкування і ті самі журналісти допитують ще по 15-20 хвилин кожного. І ніхто нікуди не тікає, ніхто не відбивається від ЗМІ фразами: "Ні, не знаю, не скажу!"


У свій другий день збору польська збірна організувала для фанів повноцінне відкрите тренування. Ви добре почули? Не 15 хвилин покатати м'яча і побігати перед телекамерами. Півтори години. Після них ще добрячих 45 хвилин вся збірна ходила по фанах, роздавала автографи і фотографувалася. Головний тренер поляків – Адам Навалка, – нікому зі ЗМі не дає ексклюзивів. Лише офіційні прес-конференції. Неприступний. Але фотографуючись з хлопчаками, постійно просив їх: "Усміхаємося!" А ще одна зірка польскьої збірної – Куба Блащиковськи – підійшов до дітей на інвалідних візочках, обійняв і окремо погомонів.


І як це можна порівнювати зі збірною України? Я особисто не бачив її підготовку на власні очі, але маю відгуки двох моїх колег, які відвідали тренувальні збори нашої команди в Італії. Один із них, Дмитро Поворознюк, згодом написав у своєму блозі: "Збір на Сардинії був закритим для журналістів, тому потрапити на тренування чи взяти інтерв'ю було не легше, ніж завдання в грі "Форт Буаяр". Другий журналіст, Василь Пехньо, взяв дивовижний коментар у мера швейцарської Аскони, куди гравці відправились на другі збори. Той розповів, що їхня мерія спершу організувала для 300 дітей міста відвідини тренування збірної Німеччини, чий тренувальний табір в 2 км від табору збірної України. А згодом мер звернувся з аналогічною пропозицією до синьо-жовтої команди. На що дістав відмову, мовляв, ми приїхали сюди не розважатися, а тренуватися. І справді, власним піаром нехай німці чи поляки займаються. Навіщо це ФФУ, тренерському штабу чи самим гравцям.


Наостанок додам, що збірна Польщі не просто тренувалася у себе вдома, що вже є дуже патріотичним фактом. Вона ще й зіграла два товариських матчі на рідних стадіонах. На секундочку, це товариські матчі. Один проти сильних Нідерландів, але другий проти середняка – Литви. Рівень ажіотажу – однаковий, квитки на ці поєдинки було розкуплено ще задовго до їхнього початку. У Польщі давно вже зрозуміли – національна збірна не належить чиїмось чиновницьким інтересам, це не закритий клуб, це надбання нації. І це – маркетинговий продукт, який може і має приносити прибуток та згуртовувати людей. Я чітко бачу їхню прозору та відкриту роботу, бачу наслідки і результат цієї роботи.


А до чиновників нашої футбольної федерації у мене одне питання – для кого тренується і для кого грає збірна України з футболу?


Костянтин Андріюк

Результат на Евро лучше всего покажет, чья схема подготовка лучше. А если всем раздавать автографы, проводить по 2 прессконференции в день, но "продуть" на футбольном поле, то те
же любвеобильные болельщики сами и разопнут своих "звезд".
Есть чему поучиться у поляков. Как функционерам, так и футболистам. Этих что есть уже не приземлить, но постепенно надо спускать их на бренную землю.
Нашим мешает система распилов и откатов
Так у Польщі не було совка. А у нас - це хронічне захворювання, особливо у старшого тренера.
Очень интересная статья.
Такое вот шоу часто приносит больше удовольствия для фанов нежели сама игра.