23 березня 2016 17:37

Стефан РЕШКО: "Селезнев или кто-то еще из чемпионата России не поможет нашей сборной"

Національна збірна команда України розпочала підготовку до Євро-2016. Перший навчально-тренувальний збір проходить у Києві.


А увінчають його два товариські матчі з командами Кіпру та Уельсу.


Про спаринги «синьо-жовтих» «Вголос» розпитав відомого в минулому футболіста Стефана Решка.


Стефане Михайловичу, чого очікуєте від найближчих спарингів українців?

Національна команда кілька місяців не проводила ані зборів, ані ігор. Тому тепер потрібно награвати склад, щоби футболісти відчували один одного на полі. Такі спаринги дуже помічні в цьому.


Але клас суперників нижчий, аніж у збірної України. Наскільки реальною буде користь від ігор з такими командами?


У першій зустрічі ми гратимемо проти кіпріотів. Це тільки початок роботи, тому клас суперника не обов’язково повинен бути високим. Для збірної це ж початок сезону, потрібно випробувати щось нове, згадати старі схеми. Команда Уельсу трохи сильніша, представник Британії може показати цікаву гру.


Наша збірна постійно спарингує або зі слабшими командами, або такого ж рівня, як і «синьо-жовті». Сильнішим командам не цікаві ігри з українцями?


Вочевидь, на це є причини. З вами погоджуюся… Щоби бути цікавим хорошим суперникам, потрібно добре виступати, щось показувати на полі, мати у своєму складі хороших футболістів і, що дуже важливо, добре розкручених гравців. У часи Радянського Союзу в турне Європою приїздив бразильський «Сантос». Якщо у складі був Пеле, то була одна платня, якщо його не було – клуб отримав значно менші суми. У нас, на жаль, немає популярних у Європі футболістів, а наша команда не входить до когорти найкращих. Тому складно знайти хорошого спаринг-партнера.

Напередодні контрольних поєдинків проти Кіпру 24 березня й Уельсу 28-го головний тренер збірної України Михайло Фоменко відмовився від футболістів, які виступають у російському чемпіонаті. У заявці немає Євгена Селезньова («Кубань»), Марка Девіча й Андрія Пилявського («Рубін»), Олександра Зінченка («Уфа»), які грають у російських клубах. Як гадаєте, хтось із них заслуговує на місце у збірній?


Не бачу в цьому списку того, хто точно може підсилити нашу національну збірну. Зрештою, тренерам видніше: оскільки вони не запросили тих гравців, значить не бачать у цьому сенсу. Особисто я вважаю, що ми нічого не втратили. Хіба що Селезньов пограв на хорошому рівні, але на сьогодні він не є втратою для збірної. Чому не викликали футболістів із чемпіонату Росії, мені складно сказати. Не думаю, що Фоменко зважає на політику, йому не до цього. Він дивиться на кондиції футболістів. Ось скільки років Євгену Селезньову?


Рівно 30…

Я думав, що більше… Швидкості в нього ніколи не було, а з віком він її ще втрачає. Не думаю, що Селезньов чи хтось інший із чемпіонату Росії може допомогти нашій збірній.

Як ви ставитеся до українців, якій їдуть виступати в чемпіонат Росії під час війни за Донбас?


Негативно ставлюся до такого… Не хочу нікого засуджувати, я не суддя, але не розумію цих людей. Одна річ, якщо людина їде на заробітки в Росію, важко працює на будові чи ще десь. Вона іншого виходу не має, щоб прогодувати свою сім’ю. А якщо футболісти, багаті люди, їдуть у Росію… Це складно пояснити, це ненормально. Нехай це буде на їхній совісті. Футболістам усе мало, мільйони мають на рахунках, але все одно не вистачає. Та скільки в них там ротів, що постійно не вистачає?!


Олег Петренко, «Вголос»