17 листопада 2015 12:58

Максим КАЛИНИЧЕНКО: "Свой мяч в Словении Украина обязательно забьет"

Колишній півзахисник московського «Спартака» і дніпропетровського «Дніпра», дворазовий переможець чемпіонату Росії, чвертьфіналіст ЧС-2006 Максим Калиниченко підбив підсумки першої зустрічі України та Словенії, поскаржився, що підопічні Фоменка не забили третій м’яч і дав прогноз на матч-відповідь Словенія – Україна.


– Якщо аналізувати перший матч команд у Львові, що можна сказати – Україна на голову сильніше Словенії або їй просто пощастило швидко забити, і Словенія трохи посипалася?


– Я і до матчу говорив, що середній рівень гравців збірної України набагато вище. Це в підсумку і позначилося. У Словенії були дуже хороші моменти, особливо в першому таймі. Але спочатку Новакович не зміг як слід вдарити по воротах, а потім Ілічич пробив вище воріт з вигідної позиції. Не можу сказати, що саме виконавського класу не вистачило, але чогось не вистачило. Схожі моменти України розіграла до вірного. По суті, три моменти були у України, вдалося двічі забити. Можливо, просто так склалося. В інших матчах Україна своє не могла реалізувати. Тут не реалізував свій момент тільки Гармаш. А так, були дальні удари, рикошети – нічого особливого. Але своє забили і відстояли ззаду.


Гра в Словенії буде дуже важкою. Як показала кінцівка гри у Львові, Словенія нічого вигадувати не буде. Вона буде грати через фланги, вантажити в штрафний, а там атлетичні хлопці поборються. Той же Новакович може скинути. Та й багато хто може поборотися, пробити. Після таких закидів і знижок і в першому матчі виникала напруга у штрафному майданчику збірної України.


– Тобто немає відчуття, що все вже вирішено в цьому протистоянні?


– Звичайно, ні. І важливо, щоб його не було у гравців. Словенці цілком можуть забити м’яч у повторній грі, і тоді піде дуже нервова гра. Інша справа, що і наші хлопці зобов’язані забити. Словенці будуть розкриватися. Коноплянка і Ярмоленко матимуть моменти на просторі. Їм тільки дай простір. Вони будуть бігти вперед і, за підтримки крайніх захисників, центральних півзахисників, будуть створювати моменти.


Мені дуже сподобався Рибалка в першій грі. Непомітно виконав всю роботу, все чітко і по справі. Ще й чужим воротам загрожував. Є кому атакувати в України, контратакувати. Українці в змозі кілька разів зловити Словенію на контратаках і вирішити долю протистояння. Моменти будуть. А виконавська майстерність дозволяє їх вирішити. У моєму розумінні рахунок буде 1:1.


– Кучер і Степаненко пропустили перший матч через дискваліфікацію, у другій зустрічі вони з’являться в стартовому складі?


– Думаю, Кучер не гратиме. Вийде знову Хачеріді. Він, звичайно, привіз момент в першому таймі і позиційно діяв не здорово, але всю боротьбу виграв. Вгорі він може допомогти. Тут ще, звичайно, потрібно пам’ятати про його темперамент. Ось в цьому плані він ненадійний. Може розлютитися. Що він, що Гармаш в першій грі показали найгірші якості. Постійно задирались, сперечалися із суддею. Буцалися, кидалися. Досі не можу зрозуміти, як Гармаш картку не отримав. Чудо просто. Гармаш однозначно заслужив картку за свої справи. Всі знають, що Гармаш і Хачеріді в цьому плані заводні. У таких матчах потрібно тримати емоції в собі. А вони не можуть деколи. Добре те, що добре закінчується.


Сподіваюся, у повторній грі вони будуть спокійніше. По самій грі мені Хачеріді сподобався. Не думаю, що Фоменко поставить Кучера. Хачеріді вище, і за флангових подач він може діяти більш впевнено. Хоча Кучер також прекрасний захисник, добре грає вгорі. Але антропометрія за Хачеріді. Що стосується Степаненка, теж не можна однозначно сказати, вийде чи ні. Куди його ставити? Всі три опорника в першій грі зіграли прекрасно. Можливо, замість Рибалки… Але Рибалка провів одну з найкращих своїх ігор.


– Тобто велика ймовірність, що переможний склад змінювати не будуть?


– Можливо. Але Степаненко в такій грі згодився б. Може, Гармаша замінить, але тоді організовувати, розганяти атаки буде нікому. Сидорчука? Але той теж класно зіграв в першій зустрічі. Опорники були хороші. Єдине – Гармаш був надмірно емоційним, нервовим. Але по грі він не випадав, все робив правильно, загострював.


– Перед першим матчем, говорячи про вибір форварда, ви схилялися до того, що Фоменко випустить Кравця, але з’явився Селезньов і забив.


– Звичайно, Селезньов виправдав свій вихід. Селезньов – людина, що вміє знайти свій момент. Ось він його в черговий раз знайшов. Він хороший обсяг роботи виконав. Він бігав, він напружував. Природно, він не такого плану нападник, як Кравець. Той постійно напружує, не зупиняється. Але у нього така манера гри. Він багато працює, не дає продиху захисникам. Селезньов спробував зіграти в тому ж стилі. Але це не зовсім його футбол. Він шукає свої моменти у воротарському. Коли є цей момент, він підставляє ногу і забиває. Так він і забив у першій зустрічі. Та й з командної гри він не випадав.


– Тоді, виходить, у Словенії більшою мірою потрібен Кравець, який заважатиме словенцям починати атаки?


– Я так не думаю. Потрібно голи забивати. І Селезньов це може. Він знайде момент, заб’є гол.


– Хандановича виділяли до початку протистояння. Але в підсумку після його помарки забив гол Ярмоленко.


– Я б не сказав, що Ханданович там помилився. Маленька помарка. У декількох моментах він реально врятував. У тому епізоді захисники занадто багато дозволили Ярмоленку. Один замах, і три захисники пішли дивитися кіно. Так не можна в своїй штрафній грати. Ну а Ярмоленко хороший, влучив з правої. Останнім часом він підтягнув праву ногу.


– Яку ставку потрібно зробити на відповідну зустріч?


– Я думаю, що добре виглядає варіант «обидві заб’ють». Але я б ще ризикнув і взяв нічию 1:1.