18 вересня 2015 17:35

Андрей Воронин рассказал о "Динамо", Одессе и своем будущем на телевидении

У середу, 16 вересня, відбувся дебют нового експерта програми «Ніч Ліги чемпіонів» телеканалів «Футбол 1»/«Футбол 2» – Андрія Вороніна. В ексклюзивному інтерв'ю прес-службі телеканалів Андрій поділився враженнями від першого ефіру і відповів на запитання телеглядачів.


- Андрію, доброго вечора! Скажіть, коли заграв гімн Ліги чемпіонів, хотілося надягти бутси і вибігти на поле?

- Звичайно! Як тільки я вийшов на «Олімпійський» і побачив поле, стадіон, то відразу згадав, як востаннє на ньому грав, згадав багато позитивних, хороших емоцій.

- Раніше різні футбольні і не дуже особистості критикували Вашу гру, а тепер Ви на їхньому місці – зараз ставитеся до їхніх слів з більшим розумінням?

- Ви знаєте, я завжди намагався і буду намагатися бути об'єктивним. У кожного є своя думка, і кожен має право її висловлювати. Тому я особливо не звертав на це увагу.

- Які були відчуття на першій студії? Комфортно було з колегами?

- Все пройшло нормально. І хлопці сказали, що для першого разу – дуже непогано. Так що, в цілому, я задоволений.

- А було щось таке, що Ви хотіли, але не сказали в ефірі Сергію Реброву або Ігорю Суркісу? Може, що-небудь сказали їм після програми?

- Якщо говорити по вчорашній грі, то все, що було на футбольному полі, про що я хотів сказати – казав. Можна було, звичайно, ще щось додати, але ефір же не гумовий (сміється). Я намагаюся завжди говорити об'єктивно, а це вже комусь подобається, а комусь, може, й ні. Якщо говорити про тренерів – я не беру зараз Сергія Реброва – то будь-який наставник, коли дає інтерв'ю чи прес-конференцію, знаходить ті слова, яких від нього чекають. Він не завжди буде говорити те, що він бачить або відчуває, або те, що насправді було по грі. А в моєму випадку нічого приховувати або боятися. Якщо є моменти, гідні обговорення, які я побачив, то я завжди про це буду говорити.

- Якщо говорити про телевізійні нюанси, то, наприклад, Зінедін Зідан не дуже комфортно себе почував у костюмі на врученні Золотого м'яча. Як вам офіційний стиль, чи не хотілося одягнутися простіше?

- Якщо чесно, дуже хотілося. Не сильно люблю такий стиль: костюми я дуже рідко вдягаю, а краватки – особливо. Від цього моментами, може, не дуже комфортно себе почував.

- У продовження теми легендарних футболістів: Тьєррі Анрі вже став зіркою британського телебачення. Які у вас плани на телевізійну кар'єру? Може, своя програма або свій спортивний канал?

- Ні, я навіть не замислювався на цю тему. Я, чесно кажучи, і не міг припустити, що я буду цим займатися. Коли мені зателефонували, запропонували співпрацю з телеканалами «Футбол 1»/«Футбол 2», я поговорив сім'єю, порадився і, враховуючи, що ця сфера для мене нова і дуже цікава (футбол, Ліга чемпіонів, «Динамо» Київ), то я вирішив спробувати і приблизно через тиждень роздумів погодився. Але в тривалій перспективі я навряд чи захочу цим займатися.

У принципі, у футболі все реально. Вчора «Динамо» Загреб обіграло «Арсенал». Я думаю, мало, хто розраховував, що буде такий результат. Тому все може бути. Це була перша гра і, можливо, була присутня деяка нервозність. І це нормальноспокійно з ними грати. І тоді будуть дуже хороші шанси на вихід.


- Давайте перейдемо до запитань від телеканалів «Футбол 1»/«Футбол 2» в соцмережах. Чому українські футболісти не відкривають дитячі футбольні школи, як це роблять їхні колеги (Бекхем, Неймар)?

- Наскільки я взагалі знаю, самі футболісти рідко займаються створенням шкіл – частіше знаходяться люди, які вкладають гроші під ім'ям відомих футболістів. У нас, мабуть, менше таких людей. Крім того, є школи футбольних клубів, таких, як «Динамо» Київ чи «Шахтар», куди хочуть батьки віддати свою дитину, бо це бренди не тільки в Україні, але й у Європі. До речі, у мене колись була ідея допомогти маленьким футболістам в Одесі – зробити якусь школу, щоб було гарне тренувальне поле, на якому вони зможуть займатися. Можливо, з часом повернуся до цієї ідеї, особливо, якщо знайдуться інші інвестори.

- Дуже багато наших читачів чомусь вирішили поцікавитися саме у Вас, хто краще: Роналду або Мессі? «Барселона» або «Реал»?

- Багато хто знає, що я багато-багато років вболівальник і фанат «Барселони», стилю гри цієї команди. Що стосується Мессі і Роналду – вони обидва, безумовно, чудові футболісти, які залишили свій слід в історії світового футболу. Але для мене Мессі – це якийсь вундеркінд, інопланетянин. Те, що він виробляє протягом 10 років – це ненормально. Тому однозначно Мессі.

- Щоб закрити тему Ліги чемпіонів: за підсумками першого туру «Барселона» – Ваш фаворит в нинішньому турнірі або хтось інший?

- «Барселона» – завжди спочатку фаворит Ліги чемпіонів. Точно так само, як «Реал» або «Баварія». Турнір тільки почався, він буде довгий і нелегкий. Може, як і в минулому році, вистрілити команда, від якої цього не очікують. Наприклад, вчора в Римі каталонцям довелося нелегко. А по іграх першого туру, з того, що я бачив, «ПСЖ» дуже добре відіграв. І у багатьох команд стоїть завдання не тільки якнайдалі пройти, але й виграти Лігу чемпіонів. Турнір буде дуже цікавим, і тій ж «Барселоні», я думаю, буде не так легко, як було в минулому році.

- Давайте тепер з футбольного Олімпу спустимося до України. Дуже багато одеситів нам написало, і більшість з них хочуть Вас бачити тренером «Чорноморця». Було колись таке бажання? До речі, Ви говорили Аллі Бублій в програмі "Моя гра"), що головним тренером Ви поки ще не прагнете бути, а от з ким би спільно могли очолити «Чорноморець»?

- Я в ефірі програми говорив, що Одеса – це особливе місто для мене. «Чорноморець», хоч я і не зіграв жодної гри за нього, для мене особлива команда, тому що в цьому клубі почалася моя футбольне життя. Мене тато водив на стадіон «ЧМП» ще тоді на ігри чемпіонату СРСР. У той час і «Спартак», і «Динамо» Київ боялися виїзних ігор проти «Чорноморця», тому що команда була дуже хороша. На жаль, не вдалося мені пограти за цей клуб. Я завжди говорив, що хотів би закінчити свою кар'єру в «Чорноморці», але, скажімо так, не дали. Так що, якщо говорити, чи хочу я бути тренером – я цього не виключаю. І якщо надійдуть якісь пропозиції, то можна сідати і розмовляти. Що стосується того, з ким хотів би працювати – зараз багато є екс-футболістів з тренерської ліцензією. Так що в майбутньому все можливо.

- Кілька питань, що стосуються Вашої кар'єри футболіста. Хто був Вашим найкращим партнером по атаці, найскладнішим захисником-суперником, найкращим тренером?

- На ці питання важко відповісти однозначно. Наприклад, попереду мені з Торресом дуже комфортно було грати. З Бербатовим я грав в парі, і хоч мені і не зручно було з ним, але ми забивали багато голів. З Шевою в збірній мені було дуже добре грати, з Ребровим, коли ми виступали разом – так що мені дуже пощастило, що у мене в кар'єрі були партнери найвищого рівня.

Що стосується тренера, то кожен з них особисто для мене давав щось своє. Бенітес – найсильніший тренер-тактик. Можливо, якби я потрапив до нього роки на 2-3 раніше, це б знадобилося мені в подальшій кар'єрі. З Юргеном Клоппом ми грали разом, а потім він вже був моїм тренером, він тоді тільки починав свій шлях наставника. У нас з ним хороші стосунки, і, коли ми зустрічаємося, то завжди із задоволенням згадуємо минулі часи. Так що було досить багато тренерів, з якими мені було комфортно працювати, і складно сказати, хто з них був найкращим.

Що стосується захисника, то до того, як я став гравцем «Ліверпуля», мені дуже складно було грати проти Каррагера, а потім, на тренуваннях – те ж саме! А коли грали проти збірної Англії – то проти Джона Террі. Так, цих двох можна виділити, проти них було грати дуже нелегко.

- І наостанок – приємні спогади: який Ваш найбільш пам'ятний гол за збірну і за клуб?

- За збірну - це, напевно, перший гол, коли я Греції забив. Може, він був не найбільш значимий, але сталося це на початку моєї кар'єри в збірній, тому цей гол – найбільш пам'ятний для мене. А в клубній кар'єрі були забиті м'ячі, які були важливі для команди, але вони не були такими красивими. Був гол «Баварії», дуже красивий, але ми тоді програли 1:2, а було навпаки, коли м'ячі були не дуже красивими, зате були вирішальними і приносили результат.

- Андрію, величезна Вам подяка за інтерв'ю! Що Ви хотіли б сказати глядачам телеканалів «Футбол 1»/«Футбол 2»?

- Дивіться футбол, і до зустрічі в програмі «Ніч ліги чемпіонів»!