21 квітня 2012 00:45
2

Антон ШИНДЕР: "С "Шахтером" пришлось разорвать контракт. И слава Богу!"

Найкращий бомбардир «Таврії» – про своє футбольне минуле в донецькому «Шахтарі» та майбутнє – у Сімферополі

«Вкусив німецького хліба недарма»


Антоне, на вашому рахунку вже десять голів у чемпіонаті, тож найкращий голеадор, Майкон, уже зовсім недалеко (13 м’ячів). Як оціните власні перспективи втрутитися у перегони бомбардирів?
– То залишилося всього три м’ячі? Справді? Хм, зізнаюся, ось ви щойно про це згадали, а я й гадки не мав! А щодо власних перспектив… Якщо стану найкращим бомбардиром, це буде приємно, але не більше, бо головне – команда.

Я тут давно помітив, що на футбольному полі ви виконуєте дуже великий обсяг роботи, у тому числі – «чорнової». Особисто ви вважаєте себе класичним центрфорвардом чи, радше, піднощиком снарядів, бо ж на вашому рахунку ще й шість результативних передач?
– Річ у тім, що «Таврія» грає за схемою 4-4-2, і перед кожним матчем тренер просить, аби один із нападників почергово відпрацьовував у захисті. Тож і справді – форвардом, який усю гру стоїть і чекає свого моменту, я себе не назву. Та з іншого боку, моїм першочерговим завданням є навіть не асистентство, а забиті м’ячі.

Та все ж, попри габарити, ваш стиль нагадує мені Андрія Вороніна…
– Кумирів у мене не було й у дитинстві, тож прирівнювати себе до когось не стану. А Воронін і справді діє у «відтяжці», та все ж зверну вашу увагу на мої антропометричні дані: з таким зростом і вагою я просто зобов’язаний проводити більшість ігрового часу в штрафному майданчику суперника.

А загалом згадаєте всі позиції, на яких вам доводилося грати впродовж кар’єри, починаючи із її сумського етапу?
– Та де я тільки не грав! Скрізь, окрім позиції правого захисника, та ще й ніколи не вдягав воротарські рукавички. А так: і в центрі поля, і ліворуч у захисті… От тільки моя рідна позиція – центральний нападник, там я справді почуваюся комфортно.

Антоне, багато хто вважає німецький футбол найвидовищнішим у Європі. Як ви оціните його освіту в своєму житті, з огляду на прекрасні перспективи нині в Україні?
– О, німецький футбол – то дуже особлива річ: він там більш силовий і тактичний – і того, й іншого навчають гравців іще з дитинства.

«Шахтар» і «Динамо»? Головне – дисципліна»

З огляду на найближчий матч «Таврії» у чемпіонаті, цікавим у вашій біографії є 2006 рік – тоді ви на півсезону повернулися із «заслання» і провели по п’ять матчів за дублюючий склад «Шахтаря» за «Шахтар-3». Напрошується логічне запитання: що не склалося в найбагатшому клубі країни?
– На той момент я приїхав у клуб за часів Миколи Федоренка (нинішнього наставника «Титану». – А.В.) та застав там Віктора Прокопенка. Потім у «Шахтарі» сталося багато змін із приходом туди на посаду глави футбольної академії Хенка ван Стеє. У мене почалися непорозуміння з керівництвом клубу, після чого довелося розірвати контракт і повернутися до Німеччини. І знаєте що?.. І слава Богу! Там я заграв на рівні третьої німецької ліги, і в майбутньому це дуже мені допомогло.

Окрім «Таврії», «Шахтар» – єдиний професіональний клуб України у вашому житті. Відповідно – запитання про принциповість цього матчу особисто для вас…
– А що додати? Принциповий поєдинок для «Таврії»: нам треба зіграти так, аби здобути очки.

Нині ваш клуб посідає четверту сходинку за втраченими очками, хоча ніхто із фахівців навіть не припускає, що «Дніпро» може поступитися вам четвертою позицією. Ви самі як вважаєте: «Таврія» готова розташуватися одразу за «Металістом» чи це розцінювалося б як стрибок вище голови?
– Якщо говорити про реальність, то насправді зробити це буде вкрай складно, з огляду на календар останніх чотирьох турів: наші суперники – «Шахтар», «Динамо», «Металург» і «Ворскла». Однак, якщо ви поставите запитання інакше: «А чи не проти ми такого повороту подій?», моя відповідь буде ствердною (усміхається)!

З іншого боку, згаданий вами календар останніх матчів наводить на думку, що «Таврії» складно буде навіть залишитися в лідируючій п’ятірці. Переконаний, ви вболівальницький скепсис не поділяєте...
– Ну, завдання посісти єврокубкове місце нам не скасовували, тож усі думки спрямовано на досягнення цієї мети. Я міркую так: у «Металурга» та «Ворскли» нам необхідно вигравати, а в поєдинках із грандами треба спробувати зачепитися за очки. У такому разі все буде добре. Хоча треба дивитися, як гратимуть наші опоненти.

Чим, на вашу думку, варто озброїтися «Таврії» насамперед, аби здобути позитивний результат у матчі з «Шахтарем», а потому – з «Динамо»?
– Існують три основні чинники, за умови застосування яких можна завоювати очки у цих матчах: дисципліна, агресивність і самовіддача. Гадаю, інших рецептів не існує.

Принаймні на рівні вітчизняного чемпіонату, скористатися проблемними місцями у грі «Шахтаря» не може, по суті, ніхто. То чи є вони в чемпіона взагалі?..
– Це ви вже перебільшуєте – непереможних команд не існує. Так, кваліфікація гравців донецької команди вища, однак… Раптом у них щось не піде, а в нас – «піде» (усміхається)?

«Таврії необхідний менеджмент європейського зразка»

Остання тема розмови стосується, власне, «Таврії», точніше, її розвитку. Тож із приходом до клубу Дмитра Селюка (віце-президент ФК) та, пізніше, Анатолія Могильова (новий почесний президент ФК) заговорили про створення в Сімферополі великого й амбітного клубу. Як тут не згадати, що починалося все не так райдужно, бо ж суперечки в клубі на її найвищому рівні впродовж кількох місяців були найобговорюванішими серед журналістів та вболівальників…
– Насправді Семен Альтман всіляко відгороджував футболістів від отих скандалів і суперечок – заперечувати їхнє існування, звичайно ж, не буду. Тому абсолютно точно скажу, що всі ці неприємності абсолютно не впливали на якість нашої гри. Зважаючи ще й на результати, гадаю, у нас непогано виходило «не звертати уваги».

Останні новини про клуб насправді дуже радують: інвестори клубу обіцяють, що невдовзі розпочнеться реконструкція тренувальної бази та стадіону «Локомотив» у Сімферополі (за словами генерального директора ФК Сергія Куніцина, на місці старої арени з’явиться новий стадіон на 30 тисяч глядачів. – А.В.)…
– «Таврія» прагне у єврокубки й хоче стати справжньою силою в українському футболі. Що для цього треба? Правильно: відповідного рівня тренувальна база, домашня арена, європейського зразка менеджмент.

Анатолій ВОЛКОВ, «Український футбол».

Может в Динамо?
Хорошее интервью. Браво Антон !!! Ты один из немногих,который отказался от этих шараханий от Шахтера к Ильичевцу туда и назад...