21 жовтня 2011 11:30

Анатолий БЫШОВЕЦ: "Хочется, чтобы на ЕВРО-2012 и Украина, и Россия выступили удачно"

Відомий футбольний фахівець Анатолій Бишовець у розмові із журналістом сайту "Футбол 24" розповів про моду на іноземних фахівців, власне бажання повернутися на тренерську лаву, про матч "Шахтар" - "Зеніт" й про фаворитів Євро-2012.
 

"Хочеться вигравати, вигравати в хороших турнірах"

- Анатолій Федорович, за тренерською лавою не сумуєте?

- Є бажання попрацювати. Хочеш – не хочеш, навіть коментуючи ігри, постійно перебуваючи на футболі, все одно мозги ржавіють.

- У вас є агент, який допомагає підшукати хороший варіант?

- Ні, не має.

- Чимало фахівців співпрацює з агентами, чому ви цього не робите?

- Не знаю, так склалося історично, що працював за кордоном, завжди був попит. Зрештою, і зараз є попит. Але йдеться про те, наскільки це може бути мені цікаво.

- Можливо, у вас дуже серйозні вимоги до потенційного працедавця?

- Ні-ні… Йдеться про інтерес. Я уже в такому віці, коли за проекти, які мені не цікаві, не має сенсу братися. Якщо братися за роботу, то в команді, яка ставить максимальні завдання. Хочеться вигравати, вигравати в хороших турнірах.

- В Україні спостерігається мода на іноземних тренерів. Їм видається більший, чим своїм тренерам, кредит довіри. В Росії ситуації аналогічна?

- Думаю, що так. Ця тенденція має характер, звісно, пов'язаний із недовірою до своїх спеціалістів. Хоча, ні по знаннях, ні по вміннях, наші тренери не поступаються іноземним. Потрібно створювати умови. На жаль, це не завжди вдається. "Зеніт" завжди створював умови іноземним тренерам, але не вітчизняним.

- В Росії більше чим в Україні клубів із великими бюджетами. Ось "Анжи" витрачає захмарні кошти на зіркових футболістів. Як гадаєте, з часом російський чемпіонат зможе вийти на рівень іспанської чи англійської першості?

- Для цього потрібен час. Думаю, відразу так не станеться. Потрібні великі гроші. Адже залученні іноземні футболісти та тренери думають тільки про те, як заробити.

- В сучасному футболі, мабуть, усі думають про те, як заробити. Патріотизм, таке враження, не актуальний…

- В тому то і справа, що великі футболісти та тренери, перш за все, думають про результат.

- … А гроші неодмінно приходять за результатом…

- Безумовно. Результат на першому місці. Це ж бажання перемогти, бути кращим, бажання стати чемпіоном світу і Європи, виграти Лігу чемпіонів. Цим живуть практично усі "великі".

- Анатолій Федорович, деякі українські і російські футболісти пробиваються в топові чемпіонати. Але ще жоден наш тренер не працював навіть із середняками іспанської чи англійської першості. Чому не має попиту на наших фахівців в провідних футбольних країнах?

- Мені доводилося працювати в Південній Кореї, Португалії, Кіпрі, Шотландії. Повинен сказати, що для того, щоби отримати запрошення від представника топового чемпіонату, потрібно мати результати, знання, вміння адаптуватися, знати мову. Робота за кордоном зобов’язує не тільки володіти знаннями, а й мати особистісні якості людини, яка зможе реалізувати свої можливості у певній ситуації. Для цього потрібне футбольне ім’я, добитися результатів у збірній, клубах.

"В "Зеніта" є перевага, але її ще потрібно реалізувати"

- Які враження від матчу "Шахтар" - "Зеніт"?

- Обидві команди достатньо добре зіграли в атаці. "Зеніт" атакував за рахунок комбінаційної гри, швидкого переходу в напад. А "Шахтар" зіграв дуже добре в індивідуальному плані. Серед "гірників" достатньо багато гравців з хорошою індивідуальною технікою. Що стосується гри в захисті, то обидві команди припускалися помилок, в більшій степені це стосується "Шахтаря". Відчувається, що в донецької команди є проблема збалансованості захисних та атакувальних дій. Особливо це стосується середини поля.

- Як гадаєте, "Шахтар" "награв" на нічию?

- Моментів було більше в "Зеніта", що свідчить про перевагу пітерців на початку та в кінці. Але в другому таймі Жадсон, при рахунку 2:1, не реалізував 2-3 стовідсоткові моменти. Якби він краще розпорядився своїми можливостями, то далі мова б йшла про те, чи врятується "Зеніт" від поразки.

- В Санкт-Петербурзі буде інша гра, чим в Донецьку?

- Це залежатиме від Луческу, від того, як він проаналізує події на полі в першій грі. Це по-перше. Грати тільки на атаку – це дуже ризиковано. Це по-друге. Й по-третє, багато чого залежатиме від захисних дій атакувальних гравців.

- В другій грі кращі шанси на успіх в "Зєніта"?

- Думаю, що так. Принаймні, про це свідчить матч в Донецьку. В "Зеніта" є перевага, але її ще потрібно реалізувати і надійно зіграти в захисті. Я би навіть сказав, що перш за все потрібно зіграти надійно в обороні.

"Хочеться щоби вдалося Україні та Росії виступити дуже вдало"

- Чого очікуєте від збірної Росії на Євро-2012?

- Думаю, що ще є порох в порохівницях. "Зеніт" - базова команда збірної. Футболісти ще не вичерпали свої можливості. Але наближається зміна поколінь. Тому є побоювання, що виникнуть проблеми у майбутньому. Вони виникнуть уже після Євро-2012. На чемпіонаті Європи ж збірна Росії має шанси на достойний виступ.

- Погодитеся з тим, що на Євро-2012 буде три фаворити: Іспанія, Голландія та Німеччина. А в інших збірних шанси на успіх будуть приблизно однакові.

- (Після паузи) Можна і так сказати… Хоча можна ще згадати Англію. Традиційно Італія, яка вміє грати на турнірах. Ну і хочеться щоби вдалося Україні та Росії виступити дуже вдало.

Розмовляв Андрій Захарчук