14 травня 2024 16:10

Наступні кілька тижнів будуть критичними для України: аналіз The Times

Фото - https://depositphotos.com/ua/


Наступні кілька тижнів будуть критичними для України, пише The Times.


Зазначається, що зараз українські командири прораховують мотиви просування військ РФ у Харківській області: чи є це вивертом, покликаним відволікти українські резерви від битви за Часів Яр, важливу стратегічну позицію на Донбасі, чи це "справжній напад" на Харків.


Передбачається, що на цій ділянці фронту у РФ накопичено близько 35 000 військовослужбовців.


"Цього явно недостатньо, щоб захопити сам Харків, але, можливо, це не мета. Якщо росіянам вдасться пройти всього на кілька кілометрів далі, вони зможуть спрямувати ствольну артилерію на місто і почати агресивний обстріл... Імовірно, мета - рух на південний захід у напрямку Липці, більшого села приблизно за 25 км від центру Харкова. Якщо росіяни доберуться туди, союзникам по НАТО доведеться спостерігати за тим, що відбувається з містом, і шукати відповіді на запитання, чи могли вони запобігти цьому, відправивши літаки і боєприпаси раніше", - ідеться в публікації.


Зазначається, що наразі російська піхота здебільшого атакує невеликі населені пункти у відносно невеликих кількостях, очевидно, більше орієнтуючись на розширення лінії фронту, ніж на її поглиблення. І найгострішу проблему для українців зараз становить рух російських військ на південний схід, до Вовчанська.


"На захід від міста росіяни просунулися найдалі в напрямку річки Донець. Якщо вони візьмуть міст у Бухруватці, вони можуть перекрити постачання української логістики в місто. Просування звідти на південь берегом річки Донець ускладнило б постачання міста Куп'янська. Більші російські сили вже давно намагаються відкинути українців за річку Оскіл, щоб загрожувати основним силам України на Донбасі з півночі", - пише The Times.


Вказуючи на те, що наступні кілька тижнів будуть критичними, у виданні замислилися над питаннями: а чи прибудуть вчасно в Україну західні артилерійські боєприпаси, щоб змінити ситуацію, і чи будуть готові європейські країни розлучитися зі своїми ЗРК Patriot для стримування російської авіації?


При цьому в The Times констатували "збільшення втрат серед української піхоти, що зробило робочу силу все більш цінним ресурсом".


У зв'язку з цим зараз українським генералам необхідно буде вирішити, куди відправити цей ресурс: до Харківської області, де "по них може бути безкарно завдано удару" (з огляду на заборону США на використання ракетних систем на території РФ), або в бій за Часів Яр у надії утримати Донбас, пише газета.

Зазначається, що, маючи мало хороших варіантів, союзникам України слід очікувати подальших прохань Києва нарешті розв'язати їм руки, або "доведеться вести наступну війну вздовж європейських кордонів".