12 травня 2024 08:05

Чи був фол на Буяльському перед пенальті в матчі "Шахтар" – "Динамо": ексарбітр ФІФА розібрав скандальний момент

Колишній арбітр ФІФА Мирослав Ступар ексклюзивно для «УФ» розібрав спірний момент, який стався у першому таймі матчу 28-го туру УПЛ Шахтар – Динамо.


На 33-й хвилині матчу Шахтар вийшов уперед після реалізованого пенальті Георгієм Судаковим, який арбітр призначив після гри рукою у власному штрафному Вівчаренка. Але до цього епізоду стався спірний момент, коли Судаков і Криськів заблокували Буяльського, коли той намагався вибити м’яч. Арбітр тоді не свиснув і дозволив грати.


Сайт «Український футбол» вирішив розібрати цей суперечливий момент із легендарним ексарбітром ФІФА Мирославом Ступаром.

– Мирославе Івановичу, нас цікавить лише одне питання: чи був фол на Буяльському?

– Якщо по пенальті Шахтаря питань немає, там чиста рука, то момент з Буяльським досить тонкий. На це не звернув увагу ні головний арбітр Деревінський, ні арбітр ВАР Шурман. Контакт був, але чи тягнув він на порушення – важко сказати.

Такі моменти трактують по-різному, залежно від головного арбітра. Тут можна довго дискутувати: був фол на Буяльському чи ні? Якби Деревінський свиснув фол, то питань також не було б, і тоді б не було пенальті у Шахтаря.

Все залежить від того, наскільки арбітр підняв планку дозволенної боротьби. Одні арбітри відразу садять на свисток, а інші – дають грати. По першому таймі у мене немає питань до суддівства. Гра жвава, багато фолів.

Навіть по емоціях футболістів ми бачимо, наскільки вони заряджені, ніхто не хоче програвати. Зверніть увагу: Шапаренко, який не є атлетом, грає жорстко до кінця. Це придає цимесу грі.