17 травня 2024 20:15

Чи правильно призначили пенальті? Ріццолі пояснив суперечливі рішення арбітра у матчі "Шахтар" - "Динамо"

Головний експерт з арбітражу УАФ Нікола Ріццолі виступив з поясненнями щодо суперечливих суддівських рішень у матчі 28-го туру УПЛ «Шахтар» - «Динамо» (1:0).


27-ма хвилина

Рішення польового арбітра: вільний удар, жовта картка.

Правильне рішення: продовження гри.

«Гравець «Шахтаря» №10 (Георгій Судаков), намагаючись зробити обведення гравця «Динамо» №4 (Денис Попов), прокидає м’яч ліворуч та продовжує свій біг по прямій. Захисник «Динамо» вже поставив ногу на поверхню поля на відстані біля метра до початку цього контакту.

У цьому випадку нападник навіть не намагається слідувати за м’ячем ліворуч, а продовжує бігти прямо, посилюючи контакт. Арбітр правильно тлумачить цю ситуацію та не призначає пенальті.

Це не є явна симуляція, тому найкращим рішенням було продовжити гру. Відеоасистент арбітра правильно проводить мовчазну перевірку, оскільки це не є пенальті, але він не може втрутитися, щоб змінити ситуацію з винесенням жовтої картки», - сказав Ріццолі.

29-та хвилина

Рішення польового арбітра: продовження гри.

Рішення після перегляду: пенальті, без дисциплінарних санкцій.

Правильне рішення: пенальті, без дисциплінарних санкцій.

«Захисник «Динамо» №2 (Костянтин Вівчаренко), намагаючись створити перешкоду своїм тілом під час удару по воротах, виставляє праву руку в неприродне положення, збільшуючи себе в розмірах.

Правильним рішенням мало б бути призначення пенальті, але арбітр не побачив цього.

Відеоасистент арбітра правильно порекомендував перегляд на полі, даючи арбітру можливість переглянути цю ситуацію, побачити всю динаміку епізоду, визначитися та призначити пенальті», - сказав Ріццолі.