11 січня 2010 19:27
1

ФФУ напоминает о борьбе с расизмом и ксенофобией

Шановні колеги!

Європейський союз футбольних асоціацій приділяє постійну увагу діяльності національних асоціацій, ліг і клубів щодо організаційних заходів, пов’язаних із подоланням такого ганебного явища, як радикальний націоналізм, расизм, антисемітизм та пов’язаних з ними актів насильства. Вказані явища − це беззаперечне зло, яке необхідно викоренити. Першопричини цих явищ не пов’язані з футболом, однак, на жаль часто-густо нагадують про себе громадськості саме у сфері футболу.

УЄФА підкреслює, що усі асоціації, ліги, клуби, прихильники футболу і бажано спортивні журналісти мають зробити свій внесок у боротьбу з радикальним націоналізмом, расизмом, антисемітизмом та насильством у футболі. УЄФА веде непримиренну боротьбу з будь якими проявами расових забобонів та дискримінацій. Усвідомлюючи всю серйозність проблеми і складнощі на шляху до її вирішення, УЄФА має намір зробити свій внесок у викоренення расизму та ксенофобії зі світу футболу. 

Під час європейської конференції «Разом проти расизму», яка відбулася під егідою УЄФА і FARE у Лондоні, представники всіх країн-членів УЄФА обговорили становище, що склалося у європейському футболі і спільними зусиллями визначили стратегію подальших дій. Керівництво УЄФА підкреслює, що довготривалих і сталих змін можна досягти лише в результаті спільних зусиль в першу чергу асоціацій, ліг і клубів, причому таких зусиль, які відображають особливості ситуації в конкретних регіонах країни і містах. 

Асоціації Англії, Німеччини, Іспанії, Норвегії, Польщі, Угорщини, України та інших держав впровадили комплексні заходи із зазначеного питання. Федерація футболу України та її президент виступили із програмною заявою та запевнили УЄФА, що ми дійсно маємо твердий намір всебічно підтримати проект УЄФА «Разом проти расизму» і перетворити його на системну довгострокову програму дій, в тому числі спрямовану на співробітництво з усіма клубами, тренерами, футболістами, арбітрами, делегатами, уболівальниками, засобами масової інформації, державними і недержавними організаціями в цій важливій справі.

В Україні багато прикладів, коли клуби ведуть активну боротьбу з расизмом і насильством. Футбольний клуб «Іллічівець» Маріуполь розробив і реалізував на практиці комплексні заходи, які передбачають конкретні дії з координації зусиль керівництва клубу, стадіону та місцевого управління УМВС України в Донецькій області. Керівництво клубу і футболісти офіційно звернулися до уболівальників із закликом підтримати їх у справі заборони пропаганди расизму, дискримінації футболістів, тренерів, арбітрів, інших офіційних осіб та глядачів за національною ознакою або кольором шкіри.

Такі позитивні приклади непоодинокі. В той же час більшість клубів прибрали зі своїх офіційних сайтів спеціалізований логотип УЄФА «Разом проти расизму», не друкують цей логотип на квитках, буклетах, програмах матчу тощо. Клуби, на превеликий жаль, не розповідають у своїх вісниках ані про План УЄФА для професіональних футбольних клубів і заходи боротьби з расизмом та насильством, ані про власні ініціативи в цьому напрямку. На стадіонах країни тільки декілька клубів Прем’єр-ліги публічно оголошували про неприпустимість скандування расистських та насильницьких гасел. На рекламних стрічках стадіонів також протягом 2009 р. не розміщувалися пропагандистські матеріали за боротьбу із расизмом. Перша та друга ліги вітчизняного футболу також мусять засвідчити своє ставлення до насильства і расизму.

Просимо Вас на виконання Плану УЄФА, розробити (поновити) власні плани, спрямовані на протидію насильству та расизму у клубах і на стадіонах, виступити з відповідною програмною заявою щодо підтвердження намірів виконати План УЄФА, який отримав назву «10 кроків по боротьбі із расизмом». А також взяти активну участь у профілактичних заходах по запобіганню насильству і расизму. 

Ми завжди готові надати Вам всіляку допомогу. У разі виникнення запитань звертайтеся до нас без будь-яких вагань. 

З повагою,
Сергій Стороженко, перший віце-президент ФФУ

 

Да-а...правильно.