4 грудня 2009 14:01
2

Строгое предупреждение ФИФА

У понеділок, 30 листопада, на адресу ФФУ надійшло рішення Дисциплінарного комітету ФІФА щодо низки інцидентів за участю вболівальників під час матчу кваліфікації ЧС-2010 між збірними України та Англії в Дніпропетровську. Нагадаємо, що в першому таймі поєдинку на «Дніпро-Арені» з трибун у карний майданчик гостей кілька разів летіли димові шашки, внаслідок чого арбітру двічі довелося призупиняти гру.

 Збитки − 53 тисячі франків

Розглянувши рапорт арбітра та делегата матчу, а також додаткові відеоматеріали, члени Дисциплінарного комітету ФІФА (ДК ФІФА) постановили стягнути з української національної асоціації штраф у розмірі 50 000 швейцарських франків, а також відшкодувати витрати на проведення відповідного слухання у розмірі 3000 франків. При цьому члени комітету визнали, що Федерація футболу України зробила все залежне, щоб не допустити подібних інцидентів, а також високо оцінили рівень співпраці між ФФУ та ДК ФІФА.

Відповідальність − на ФФУ

Розуміючи фактичну відсутність провини самої ФФУ, члени комітету все ж прийняли рішення про штраф. Адже за будь-яких обставин саме національна асоціація несе відповідальність за дії своїх фанатів. «Приймаюча асоціація несе відповідальність за неналежну поведінку вболівальників, незалежно від своєї власної провини. Мета, що її переслідують відповідні положення Дисциплінарних правил, полягає не в тому, щоб покарати національну асоціацію як таку, а в тому, щоб забезпечити взяття асоціацією на себе провини за порушення з боку вболівальників. Тобто, це положення носить превентивний та стримуючий характер», − зокрема, йдеться у вердикті ФІФА.

Загроза здоров’ю

Комітет також підкреслив: «Усі запалювальні засоби несуть суттєву загрозу для фізичного здоров’я людей і можуть спричинити серйозні травми, незалежно від того, будуть вони зрештою кинуті чи ні. На відеозаписах комітет міг спостерігати, як на трибунах запалюється велика кількість димових шашок, багато з яких потім кидались у напрямку карного майданчика зірної Англії, що несло значну загрозу воротарю англійців». Крім того, на суворість вердикту ФІФА вплинув той факт, що це був вже п’ятий подібний випадок у рамках кваліфікації ЧС-2010.

Попередні інциденти

Так, у вересні 2008 року ДК ФІФА оштрафував ФФУ на 12 000 франків за неналежну поведінку вболівальників під час матчу Україна − Білорусь у Львові. У листопаді 2008-го з ФФУ було стягнуто 12 000 франків за подібні дії фанів під час матчу Україна − Хорватія в Харкові. У червні 2009 року національна федерація виплатила 12 500 франків за порушення громадського порядку з боку групи українських вболівальників у Загребі під час зустрічі Хорватія − Україна. І, нарешті, у вересні 2009-го ДК ФІФА оштрафував ФФУ ще на 10 000 за порушення громадського порядку з боку групи українських фанатів у Мінську під час поєдинку Білорусь − Україна.

Можливі санкції

«Якщо подібні порушення відбуватимуться і надалі, то Дисциплінарний комітет ФІФА може застосувати більш суворі санкції, які можуть призвести до того, що майбутній матч національної збірної України буде проведений на нейтральному полі або з національної команди України будуть зняті три очки в ході відбірних матчів чемпіонату світу 2014 року в Бразилії», − резюмують свій вердикт члени Дисциплінарного комітету ФІФА.

ФФУ позиватиметься до суду

Оскільки органами внутрішніх справ Дніпропетровська відразу після матчу було встановлено і затримано чотирьох зловмисників, безпосередньо винних у правопорушенні, ФФУ прийняла рішення про подання регресного позову до цих осіб з метою відшкодування коштів, виплачених в якості штрафу на користь ФІФА.
 

Правильно! Пусть это быдло платит которое бросает. Но на будущее, такого движа у нас по Украине дохрена. Так что всё равно, рано или поздно санкции когда-то будут намного жестче.ФФУ над этьой проблемой надо думать.
Вот тето правельно, пусть ети платят теперь ФФУ убыток и только так можна отучить пользоватся фаерами.