14 листопада 2008 17:32

Григорий Суркис и Гжегож Лято дали пресс-конференцию

 

У п’ятницю, 14 листопада, відбулася спільна прес-конференція президентів Федерації футболу України та Польського футбольного союзу Григорія Суркіса і Гжегожа Лято, а також операційного директора УЄФА Мартіна Каллена. Зустріч із журналістами у столичному Будинку футболу була присвячена підготовці України та Польщі до фінальної частини Євро-2012.

 

Мудрі слова Платіні

На початку прес-конференції, відповідаючи на запитання журналістів, президенти ФФУ та ПФС прокоментували заяву глави УЄФА Мішеля Платіні стосовно взаємозалежності процесів підготовки до Євро-2012 в Україні та Польщі. «На мою думку, таким чином Платіні припинив усі балачки та інсинуації на тему, а що ж трапиться, якщо до омріяної мети дістанеться лише Україна або Польща, − відзначив Григорій Суркіс. − Віднині все чітко зрозуміло: одна заявка − дві країни, об’єднані спільним завданням − якнайкраще провести континентальний форум та виправдати довіру Виконкому УЄФА».

 

Жодних сумнівів

«Я не маю жодних сумнівів у нашій здатності разом із польськими партнерами виконати ці зобов’язання. Скоро виповниться п’ять років від того моменту, як ми розпочали боротьбу за право приймати у себе фінальний турнір чемпіонату Європи 2012 року. За ці роки ми стали мудріші, а наші країни зробили чимало важливих кроків уперед. Зокрема, в Україні вже відкритий перший стадіон Євро-2012 − у Дніпропетровську. Влітку здадуть в експлуатацію арену еліт-класу в Донецьку, тривають активні роботи на київському «Олімпійському» та інших аренах, будуються нові термінали аеропортів, вирішуються інфраструктурні завдання», − зазначив Григорій Суркіс.

 

Довіра УЄФА

«Я теж цілком упевнений у тому, що Україна та Польща організують один з найкращих чемпіонатів Європи. Щодо спекуляцій, які виникають у ЗМІ, то вони викликані, швидше за все, бажанням бодай з чогось створити сенсацію», − заявив Гжегож Лято. «УЄФА довіряє гарантіям, наданим національними асоціаціями та урядами обох країн, − додав Мартін Каллен. − Ми не сумніваємося, що в 2012 році проведемо в Україні та Польщі прекрасний турнір. Наша спільна мета − зробити його найкращим в історії».

 

Подолання фінансової кризи

Учасники прес-конференції погодилися, що підготовка до Євро-2012, звісно, не зможе уникнути проблем, зокрема − пов’язаних зі світовою фінансовою кризою. Однак, саме інфраструктурні проекти Турніру мають надати обом країнам змогу швидше подолати наслідки економічного спаду. «У поганому завжди є щось гарне, і необхідність готуватись до Євро-2012 в кризових умовах може підштовхнути нашу країну до реформ, що за інших обставин, можливо, і не були б зроблені, − наголосив глава ФФУ. − Це стосується, в першу чергу, впровадження єдиного інвестиційного вікна, спрощення дозвільної системи на будівництво, адаптації вітчизняного законодавства до європейських норм. Євро-2012 дає змогу нашій державі підтримати власного виробника, задіяти масу людей на нинішніх і майбутніх проектах Турніру, знизивши таким чином безробіття тощо…»

 

Консолідація зусиль

Однак, як підкреслили спікери, для нівелювання впливу кризи на процес підготовки до Євро-2012 потрібна абсолютна консолідація зусиль усіх сторін, задіяних у проекті-2012. «Я знову звертаюсь до українських політичних сил із закликом згуртуватись навколо Євро-2012 у цей непростий період. Упевнений, в нас не існує жодної опозиції до Турніру, адже усі політичні сили надали гарантії своєї підтримки цього проекту. Крім того, урядові структури мусять визнавати в футбольних організаціях своїх рівноправних та незалежних партнерів. Не можна допускати втручання держави у внутрішні справи національних асоціацій, як це було нещодавно у Польщі», − зауважив Григорій Суркіс.

 

Польське порозуміння

«Після того, як в результаті демократичних виборів мене було призначено керівником Польського футбольного союзу, я зустрівся з нашим міністром спорту, і усі непорозуміння, що існували між ПФС і державною владою, були усунуті. Тож я не думаю, що подібні проблеми матимуть місце у майбутньому, принаймні до того часу, як ми проведемо Євро-2012, − запевнив Лято. − Більше того, я сподіваюся на плідну співпрацю з урядом, адже без цього ми навряд чи зможемо впоратися з викликами, які постануть під час підготовки до Турніру».

 

Роль преси

Під час бесіди піднімалися питання взаємодії організаторів Євро-2012 та журналістів, як і взагалі ролі ЗМІ у підготовці до Турніру. «Я розумію, що головними винуватцями існування досить похмурої аури навколо процесу підготовки до Євро-2012 є безпосередньо дві країни, а не преса. Адже, якби у громадськості не було реальних підстав для невдоволення, то зі шпальт та екранів не лилось би стільки песимізму. Проте я закликаю усіх представників ЗМІ повірити в здатність України та Польщі достойно провести цей видатний захід, передавши цю впевненість й мешканцям наших країн», − звернувся до представників ЗМІ Григорій Суркіс.

 

Більше позитиву

«Журналістам і справді варто творити більше позитиву, − погодився із колегами Мартін Каллен. − Підготовку до подібних масштабних турнірів завжди супроводжують цілком зрозумілі суспільні побоювання. Так було і в Бельгії з Нідерландами на Євро-2000, і в Португалії в 2004-му, і в Швейцарії та Австрії в 2008-му. Однак конче важливо, щоб країни-організатори частіше створювали гарні новини. Це полегшить завдання, а також створюватиме гарне враження про Україну та Польщу в світової преси, котра з кожним роком все активніше цікавитиметься підготовкою до європейського фіналу».

 

Пояснення Лято

Роль преси у проекті-2012 годі переоцінити. Яскравим свідченням цього стала хвиля інформаційного негативу, спричинена сюжетом одного з польських телеканалів, котрий продемонстрував фрагмент заяви Гжегожа Лято про нібито можливу заміну України на Німеччину в контексті проведення Євро-2012. «Журналістка мене запитувала, чи встигне Україна належним чином підготуватися до Євро-2012, разів із шість. І стільки ж я відповідав, що встигне. Поки з моїх вуст не злетіла необачна фраза, яку в підсумку вирізали з контексту і пустили в ефір. Користуючись нагодою, хочу ще раз вибачитись за неї», − пояснив глава ПФС.

 

Необачність чиновників

«У цьому контексті я хочу знову ж таки підкреслити, що деякі чиновники самі дають привід пресі робити негативні висновки, − додав президент ФФУ. − Адже не секрет, що запитання польської журналістки були спричинені некоректними та неправдивими заявами одного із керівників українського Національного агентства з питань Євро-2012 Євгена Вілінського, що нібито реалізація 80% проектів Турніру заморожена через фінансову кризу. От якби деякі наші чиновники не прагнули попіаритись на темі Євро-2012 і не створювали своїми непродуманими діями додаткових проблем, то підготовка до проведення чемпіонату Європи проходила б набагато спокійніше».

 

Достовірні джерела

У зв’язку із цим у журналістів виникло логічне запитання до Мартіна Каллена − хто в Україні та Польщі може бути наділеним повноваженнями офіційно коментувати хід підготовки країн до Євро-2012. «Оцінювати цей процес в будь-якому випадку буде дуже багато людей − компетентних і зовсім ні. До цього треба звикнути і поставитися із розумінням, − зазначив операційний директор УЄФА. − Проте мушу підкреслити, що найбільш достовірною та адекватною інформацією володітимуть Григорій Суркіс та Гжегож Лято, президенти ФФУ та ПФС».