20 жовтня 2021 16:26

Яким був світ, коли "Барселона" востаннє не виходила з групи Ліги чемпіонів

Фото - Depositphotos.com


Нинішній розіграш Ліги чемпіонів може стати унікальним з тієї простої причини, що вже на груповій стадії всерйоз ризикує осоромитися Барселона. У стартових двох матчах каталонці з однаковим рахунком 0:3 програли Баварії та Бенфіці, і з катастрофічними цифрами нині займають останнє місце в таблиці, де крім німецького й португальського клубів грає ще і чемпіон України київське Динамо.


Саме у «спарці» проти Динамо головний тренер Барселони Рональд Куман розраховує розжитися 6 очками, котрі допоможуть «блаугранас» виправити ситуацію та фінішувати хоча б другими, щоб вийти в плей-оф Ліги чемпіонів. Якщо цього не відбудеться, то Барса потерпить справжнє фіаско, адже в останній раз каталонці не виходили з групи Ліги чемпіонів у сезоні-2000/01, тобто більше двадцяти років тому.


Що відбувалося в світі та яким він був, коли Барселона в останній раз не змогла пробитися в плей-оф найпрестижнішого клубного турніру Європи, ми і спробуємо освіжити в пам'яті прямо зараз...


ЧАЕС остаточно закрили


У квітні 1986 року Україна стала сумно відомою у всьому світі через вибух, який стався на Чорнобильській атомній електростанції. Ця аварія стала найсерйознішою техногенною катастрофою в історії людства, а її наслідки люди в різних країнах продовжують відчувати на собі і по сей день.


В кінці грудня 1997 року Кабінет міністрів України визнав доцільним зняття з експлуатації енергоблоку № 1 ЧАЕС, внаслідок чого робочим на станції залишився тільки один енергоблок - № 3. Рішення про його зупинку було прийняте вже навесні 2000 року, а 15 грудня 2000-го о 13:17 за наказом тодішнього президента України Леоніда Кучми був назавжди зупинений реактор енергоблоку № 3 ЧАЕС, внаслідок чого станція припинила виробляти електроенергію і фактично опинилася закритою.


Луїш Фігу став володарем Золотого м'яча


Влітку 2000 року відбувся один з найбільш скандальних та несподіваних топ-трансферів на європейському континенті - лідер Барселони і збірної Португалії Луїш Фігу за 37 мільйонів фунтів перейшов до лав одвічного опонента каталонців мадридського Реала. У столиці Іспанії Фігу судилося провести п'ять років, виграти два чемпіонати Іспанії, Лігу чемпіонів, Суперкубок УЄФА та Міжконтинентальний кубок, після чого він вільним агентом вирушив догравати у міланський Інтер.


Саме будучи гравцем Реала, 19 грудня 2000 року, Луїш Фігу взяв участь в урочистій церемонії вручення премії Золотий м'яч, переможцем якої він і виявився. За підсумками голосування португалець набрав 197 очок, лише трохи випередивши французького хавбека Ювентуса Зінедіна Зідана, котрий набрав 181 пункт. Третім у голосуванні фінішував український форвард Мілана Андрій Шевченко, який отримав 85 очок.


Президентом США обрано Джорджа Буша-молодшого


7 листопада 2000 року в США відбулися чергові вибори Президента країни. Пост глави американської держави після двох проведених на ньому термінів залишив демократ Білл Клінтон, а за право стати 43-м Президентом США боролися республіканець Джордж Буш-молодший і демократ Альберт Гор.


Перемогу здобув Буш-молодший, однак долю виборів фактично визначав «фотофініш». Основна боротьба штабів кандидатів розігралася за голоси виборців штату Флорида. Перерахунки тривали протягом місяця, а долю виборів визначив Верховний суд США, який 12 грудня 5 голосами суддів проти 4 визначив негайно зупинити перерахунки і визнати результати виборів тими, якими вони були на цей момент. Джордж Буш-молодший набрав 271 голос вибірників, а Альберт Гор - 266. Крім того, це був четвертий в історії США випадок, коли переможець набрав меншу кількість голосів виборців, ніж той, хто програв.


Відзначимо, що Джордж Буш-молодший провів на посту Президента США два терміни, і поступився посадою демократу Бараку Обамі, який в січні 2009 року став 44-м Президентом США.


Coldplay випустили свій перший альбом


Британська рок-група Coldplay, яка почала грати у 1996 році, в 2000-му випустила свій перший студійний альбом Parachutes. Незважаючи на незначну частину критики, пісні Yellow та Trouble довгий час перебували в топі музичних чартів Великої Британії та США, по території яких група на початку 2001 року провела гастрольне турне.


Відзначимо, що група Coldplay має сакральне значення для шанувальників Барселони часів тренерства Хосепа Гвардіоли. Цей наставник був буквально закоханий у Coldplay, а його улюблена пісня Viva la Vida з'явилася на світ лише у 2008 році й увійшла до четвертого студійного альбому британської рок-групи.


Євро ще не надійшов у готівковий грошовий оборот


Незважаючи на те, що з кінця січня 1999 року євро був введений в безготівковий грошовий оборот, у 2000 році населення країн Європи продовжувало користуватися своїми національними валютами в повсякденному готівковому обігу.


Банкноти та монети євро були введені в готівковий грошовий оборот лише 1 січня 2002 року. Спочатку валюта використовувалася 12 країнами єврозони, а нині є офіційним платіжним засобом вже у 19 державах (Австрія, Бельгія, Німеччина, Греція, Ірландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Португалія, Словаччина, Словенія, Фінляндія, Франція, Естонія).


Вежі-близнюки в Нью-Йорку все ще стояли


У 1973 році в США офіційно був відкритий Всесвітній торговий центр, частиною якого були дві 110-поверхові башти, які отримали також прізвисько вежі-близнюки. Споруди були однією з візитних карток американської держави, а також міста і Манхеттена.


Зруйновані вежі-близнюки були 11 вересня 2001 року в результаті терористичної атаки. Примітно, що після тих терактів США почали антитерористичну операцію проти Ісламського Емірату Афганістан і за підтримки Північного альянсу повалили режим талібів. Американські війська залишалися в Афганістані до початку осені нинішнього року, коли остаточне рішення про їхнє виведення звідти прийняв 46-й Президент США Джо Байден.


Світ жив без iPhone


Зараз, коли багато мешканців планети ганяються за новим iPhone 13, складно пригадати і уявити життя без подібних чудес цивілізації. Однак на початку нинішнього століття на ринку ледь-ледь починали з'являтися перші комунікатори і смартфони (сам цей термін був введений у 2000 році компанією Ericsson), а про iPhone ніхто нічого не чув ще досить довго.


Варто зазначити, що перша модель iPhone побачила світ лише у 2007 році та була названа журналом Times «винаходом року». Досить швидко дітищу корпорації Apple вдалося захопити значну частку на ринку, ставши одним з ключових символів сучасної епохи розвитку людства.


Почалася перша довготривала експедиція МКС


2 листопада 2000 року на Міжнародну космічну станцію, яка почала експлуатуватися з кінця 1998-го, прибув перший довготривалий екіпаж. Членами першої в історії експедиції МКС стали росіяни Юрій Гідзенко та Сергій Крікальов, а також американець Вільям Шеперд, що став командиром станції.


Пробувши в космосі кілька місяців, учасники експедиції повернулися на Землю 21 березня 2001 року. За час перебування на МКС Гідзенко, Крікальов та Шеперд виконували різні завдання, пов'язані зі складанням нових компонентів станції, а також проведенням різних експериментів.


Відзначимо, що 17 жовтня нинішнього року стартувала вже 66-та довготривала експедиція МКС, яка відбуватиметься до 28 березня наступного року. Її учасниками на поточний момент є семеро осіб, що представляють США, Францію, Японію та Росію.


Ліонель Мессі приєднався до Барселони


17 вересня 2000 року 13-річний на той момент Ліонель Мессі разом із батьком прибув до Каталонії, де 3 жовтня пройшов перегляд в академії Барселони.


Тодішній спортивний директор каталонського клубу Карлес Решак був дуже вражений побаченим, переконавши раду директорів клубу оплатити лікування для Мессі, а також переїзд родини аргентинця в Європу. 14 грудня 2000 року Решак на серветці, котра вже стала легендарною, підписав зобов'язання Барселони укласти контракт з Мессі, а також покрити витрати сім'ї у 120 тисяч євро по переїзду до Іспанії.


Остаточно перший контракт Мессі з Барселоною було укладено 1 березня 2001 року. За його умовами аргентинцеві належало 100 мільйонів песет на рік в якості зарплати, а також передбачався ряд бонусних виплат. За першу команду каталонського клубу Мессі дебютував 16 жовтня 2004 року, а покинув клуб влітку 2021-го встигнувши провести за «блаугранас» 778 поєдинків, в яких відзначився 672 забитими м'ячами і 301 результативною передачею.