25 травня 2021 08:13

Преемник Павла Яковенко в "Оболони" назван лучшим тренером 27-го тура первой лиги

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Першої ліги сезону 2020/21.


Цей матч ще місяць тому міг би претендувати на звання центрального, проте навесні команди погіршили свої результати та відстали від трійки лідерів. І якщо «Оболонь» ще раніше втратила свої шанси на медалі, то «Волинь» до останнього сподівалася – але програла в столиці, поставивши крапку на цих сподіваннях.


Тож сьогоднішній лауреат у Першій лізі – в.о. головного тренера київської «Оболоні» Валерій Іващенко. Його підопічні вдома обіграли «Волинь» (2:1), здобувши першу перемогу після оновлення тренерського штабу.


1. Номінальний результат команди – 4
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)


Традиційно матчі цієї пари входять у число центральних у Першій лізі – команди грають у рівному, важко прогнозованому протистоянні. «Оболонь» у цьому матчі могла закріпити свої позиції в верхній половині таблиці (тепер від дев’ятої команди чемпіонату вона відірвалася на п’ять очок), але для лучан ця гра була ще важливішою – не вигравши, вони довели відставання від третього місця до 10 очок, тобто втратили навіть гіпотетичні шанси на медалі та підвищення в класі.


2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 5
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)


У лучан із втрат тільки досвідчений форвард Коломоєць, тоді як «Оболонь» не дорахувалася відразу кількох гравців (перебір карток у вінгера Мурзи, який навесні став основним у команді, також з різних причин не змогли взяти участь у грі захисник Голіков та універсал Лобов, давно на лікарняному молоді Касімов і Чідомере).


3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)


Порівняно з мінімально програним матчем з «Альянсом» оболонці провели відразу шість змін у стартовому складі: замість Федорівського в воротах вийшов Литвиненко, Безуглого в захисті змінив Прокопенко, в центрі поля замість Лобова та Покотилюка з’явилися Савченко та Слободян, Майданевич замінив дискваліфікованого вінгера Мурзу, а Батальський вийшов замість Щебетуна в атаці. Відзначаємо, що кияни сповна експлуатують універсалізм своїх гравців – Суханова, Лук’янчука, Майданевича.


4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)


«Оболонь» системно використовує схему 4-5-1 (в цьому матчі в її варіації 4-1-4-1), при цьому особливу роль відіграє форвард – Батальський давно вважається в Першій лізі одним із найкращих у верховій боротьбі, що він і довів, забивши два голи якраз ударами головою в стрибках із добре вивіреним таймінгом. Важлива обставина: після невдалого першого тайму тренерський штаб ввів необхідні коригування, посиливши тиск попереду здвоєним дуетом нападників і постачаючи в карний майданчик багато подач.


5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)


Загалом «Оболонь» нестабільна, проте є одна статистична цікавинка, яка дозволяє поставити чотири бали в цій номінації. На своєму полі кияни не програють з жовтня минулого року (6 перемог і 2 нічиї), а загалом суто за домашніми матчами вони розділяють 4-5 місця в Першій лізі цього сезону з харків’янами.


Лауреат 27-го ігрового дня в номінації Тренер туру в Першій лізі:
Валерій Іващенко («Оболонь» Київ)
Середній бал – 4,6