6 травня 2021 22:23
2

"Колос", "Заря", "Шахтер" и... Что ждет украинские команды в квалификациях Лиги чемпионов, Лиги Европы и Лиги конференций

Як відомо, напередодні став відомий перший в історії учасник від України у новоствореній Лізі конференцій, яка стартує у сезоні-2021/22. Цим клубом є ковалівський «Колос». Окрім того, перемоги «Шахтаря» та «Зорі» у 25-му турі означають, що донеччани гратимуть у кваліфікації Ліги чемпіонів, а луганці спробують пробитися у груповий етап Ліги Європи.


Причому «Колос» з великою долею ймовірності так і фінішує на четвертому місці. Ковалівці опустяться на п’яте тільки за двох розкладів. Перший: в останньому турі «Колос» програє, а «Десна» та «Ворскла» виграють – тоді, врахувавши всі очні зустрічі, четвертими стануть чернігівці. Другий: «Колос» програє, «Десна» не виграє, а «Ворскла» здобуде перемогу з різницею у 6 і більше голів – тоді четвертими будуть полтавці.


«Динамоманія» вже писала про попередні розклади у груповому етапі Ліги чемпіонів для «Динамо». А тепер давайте розглянемо, що чекає інші українські клуби у новому єврокубковому сезоні.


Ліга чемпіонів: «Шахтар»


На «Шахтар» у кваліфікації ЛЧ чекає аналогічна ситуація, що і на «Динамо» у сезоні-2020/21. Гірники розпочнуть свій шлях з 3-го відбірного раунду. У разі успіху вони візьмуть участь у раунді плей-офф, де і розігруватимуться путівки у групу.


Наразі відомий тільки один потенційний суперник донеччан – «Селтік», який гарантував собі друге місце у чемпіонаті Шотландії. Іншими конкурентами стануть віце-чемпіони Чехії («Яблонець» або «Спарта»), Данії («Мідтьюланн», «Брондбю» або «Копенгаген»), Австрії (тут ледь не шість команд претендують на друге місце), Туреччини («Фенерахче» або «Галатасарай»), Нідерландів (ПСВ або АЗ), Бельгії (претендують чотири команди), а також треті команди Португалії («Порту» або «Бенфіка») та Франції («Монако» або «Ліон»).


Додамо, що третя команда Франції ще має шанс отримати пряму путівку у груповий етап, якщо Лігу Європи виграє «Манчестер Юнайтед». А з командою з Росії УЄФА у будь-якому випадку «Шахтар» розведе.


У клубному рейтингу гірників з вищеперерахованих випереджає тільки «Порту», тому вони точно будуть сіяними у майбутній кваліфікації.


Якщо ж «Шахтар» програє у відбірному раунді, то опуститься у груповий етап Ліги Європи.


Ліга Європи: «Зоря»


Тут усе дуже просто. «Зоря» зіграє у раунді плей-офф. Якщо луганцям вдасться виграти у двоматчевому протистоянні, то вони вийдуть у групу Ліги Європи. Якщо ні – опустяться у групу Ліги конференцій.


Про можливих суперників наразі розмірковувати дуже рано. Можна лише зауважити, що, враховуючи місце «Зорі» у клубному рейтингу (102-е), луганська команда, очевидно, буде серед несіяних.


Ліга конференцій: «Колос» і «Десна» або «Ворскла»


Команда, яка займе в УПЛ п’яте місце, буде стартувати з другого кваліфікаційного раунду, а четверта – з третього.


Усього відбір складається з трьох кваліфікаційних раундів і раунду плей-офф. Тобто «Колосу» (якщо він залишиться четвертим) потрібно буде подолати двох суперників, а п’ятому місцю – трьох, щоб зіграти у груповому етапі.


Наші команди сіятимуться по рейтингу України, адже мають менше набраних очок, аніж коефіцієнт асоціації. Тому важко зараз говорити про перспективи бути сіяними.


Але можна припустити, що п’ята команда у другому відбірному раунді все ж отримає такий статус. Все-таки буде багато команд з 30-го і нижче місць у таблиці коефіцієнтів, а там більшість клубів не дотягують до рівня коефіцієнту України.


У третьому раунді турніру ліг гратимуть 52 команди. І тут шанси українських команд потрапити до когорти сіяних невеликі, тому що навіть умовні «Вітесс» (йде на четвертому місці у чемпіонаті Нідерландів) і АЕК (аналогічне місце у Греції) мають вищий рейтинг. Хоча, якщо відбудеться декілька сенсацій на попередніх етапах, то все може змінитися у кращу сторону.


А от у раунді плей-офф турніру ліг, якщо українським командам вдасться сюди дістатися, шансів бути сіяними зовсім обмаль. Серед 34-х клубів буде по одному представнику Іспанії, Англії, Німеччини, Італії, Франції та Португалії. А це вже, як мінімум, 6 команд з 17-ти, які отримають статус сіяних.


Знову ж таки, говорити про всіх потенційних суперників дуже рано. У даному матеріалі ми окреслили тільки перспективи. До цієї теми повернемось ще раз, коли стануть відомі всі клуби-учасники єврокубків-2021/22.

Да жаль потеряли прямую путевку в ЛЕ
Сховати
Суповой набор, не страшно, теперь даже лучше. Пусть Заря проиграет квалифай в ЛЕ, тогда в группе Лиги Конференций больше очков наберет и даже может поборется за выход из группы. В ЛЕ Заре особо ничего не светит