20 січня 2021 08:23

"Шахтер" Солигорск: представляем соперника "Динамо"

Київське «Динамо» проведе другий контрольний матч на першому навчально-тренувальному зборі в Об’єднаних Арабських Еміратах з чинним чемпіоном Білорусі – солігорським «Шахтарем».

Візитка

Рік заснування: 1961


Кольори: жовтий, чорний

Стадіон: «Строїтель» (вміщує 4 200 глядачів)


Голова правління: Вадим Шумак


Головний тренер: Роман Григорчук (Україна)


Позиція в чемпіонаті Білорусі-2020: 1


Середній вік гравців: 27,4 років


Титули


Чемпіон Білорусі: 2 (2005, 2020)


Кубок Білорусі: 3 (2004, 2014, 2019)

Останній сезон

У чемпіонаті країни, який проводиться за системою «весна-осінь», інтрига трималася до останніх хвилин заключного туру. «Гірники» відставали в турнірній таблиці від БАТЕ на одне очко, і могли розраховувати на здобуття другого в історії клубу «золота» лише в разі втрати очок борисовцями у грі з мінським «Динамо». У підсумку БАТЕ зіграв унічию (1:1), а «Шахтар» обіграв ФК «Мінськ» (4:2), зійшовши на вершину турнірної таблиці.


На відміну від чемпіонату, розіграш Кубка Білорусі проводиться за системою «осінь-весна». Тут солігорський клуб успішно подолав дві стадії – у 1/16 фіналу розгромив ФК «Гомель» (4:1), а в 1/8 фіналу з аналогічним рахунком обіграв ФК «Слуцьк». У чвертьфіналі на «Шахтар» чекає зустріч із «Німаном».

А от єврокубкову кампанію сезону-2020/2021 солігорці відверто провалили. Почавши як бронзовий призер чемпіонату країни свій виступ у Лізі Європи з першого раунду кваліфікації, «гірники» сенсаційно вдома поступилися молдовському «Сфінтул Георге» (0:1) та в подальшому зосередилися на внутрішніх турнірах.


Підготовка


«Шахтар» вийшов з відпустки 9 січня та впродовж тижня тренувався в манежі АБФФ у Мінську. На 16 січня було заплановано спаринг із «Іслоччю», але його довелося скасувати.


18-го числа солігорці вилетіли на збір до ОАЕ, де проведуть шість контрольних матчів. Зустріч із «Динамо» 21 січня стане для «гірників» першою грою за майже два місяці – останній тур чемпіонату Білорусі було зіграно 28 листопада 2020-го. Після спарингу з «біло-синіми» у програмі «Шахтаря» ще п’ять контрольних поєдинків – із «Зенітом» (24 січня), місцевою «Лівою» (26 січня), «Краснодаром» (27 січня), «Ригою» (31 січня) та московським «Спартаком» (6 лютого).


Склад

Середній вік поточного складу найсильнішого клубу Білорусі складає 27,4 роки, а серед футболістів, окрім білорусів, представники 14 країн. Воротарська лінія повністю укомплектована білорусами, а першим номером протягом сезону був досвідчений Олександр Гутор.

В обороні ключовими гравцями були серб Нікола Антич, а також білоруси Руслан Хадаркевич, Олександр Сачивко, Ігор Бурко та Роман Бєгунов. У середній лінії на провідних ролях перебували серб Ігор Іванович, словак Юліус Шоке та білоруси Дмитро Подстрєлов, Юрій Кендиш, Сергій Баланович і Олександр Селява. У нападі же основна ставка робилася на австрійця Дарко Бодула та Віталія Лісаковича (поки він не перейшов до московського «Локомотива» по ходу сезону), а на заміну завжди готові були вийти росіянин Артем Архіпов та хорват Тін Вукманич.


Відзначимо, що в зимове міжсезоння «Шахтар» активно працює на трансферному ринку. «Гірники» підписали контракти з дев’ятьма гравцями: півзахисником Глібом Шевченком (останній клуб – «Славія» Мозир), нігерійським вінгером Езе Вінсентом Океухі («Чукарички» Сербія), українським нападником Романом Дебелком («Рига»), узбекським форвардом Шахзодбеком Убайдуллаєвим («Металург» Бекабад), албанським хавбеком Валоном Ахмеді («Шкендія» Північна Македонія), півзахисником Павлом Забєліним («Німан»), хавбеком Ігорем Стасевичем та захисником Єгором Филипенком (обидва – БАТЕ) та голкіпером Сергієм Черніком («Городея»).

Залишили клуб шестеро футболістів: захисник Максим Бордачов, півзахисники Ігор Бурко, Олександр Селява, а також нападники Артем Архіпов, Джасурбек Яхшибоєв та Едуард Вишняков.

Тренер

На початку вересня 2020 року українського спеціаліста Юрія Вернидуба, який працював у «Шахтарі» з листопада 2019-го, змінив ще один наш співвітчизник Роман Григорчук. На момент ротації на тренерському містку «гірники» ганебно вилетіли з кваліфікації Ліги Європи, але в чемпіонаті продовжували боротися з БАТЕ, «Торпедо-БелАЗ» та брестським «Динамо» за найвищі місця.


У підсумку, у восьми проведених матчах під керівництвом Григорчука в чемпіонаті «Шахтар» здобув п’ять перемог, одного разу зіграв унічию та двічі поступився (м’ячі – 17:8), чого вистачило, аби в підсумковій таблиці випередити БАТЕ, який фінішував другим, на одне очко.


Роман Григорчук - колишній нападник, який народився в 1965 році в Коломийському районі Івано-Франківської області. У якості гравця виступав за команди з України, Австрії, Польщі, Росії та Латвії, щоправда, особливих досягнень не мав – найвищим став виграш першої української ліги в сезоні-1993/1994.


У прибалтійській країні починалася тренерська кар’єра Романа Йосиповича. Разом із «Дінабургом» став фіналістом Кубка Латвії, із «Вентспілсом» тричі виграв чемпіонат країни та двічі став володарем Кубка країни. У 2009 році повернувся до України, очоливши запорізький «Металург», а за рік прийняв одеський «Чорноморець». Разом із «моряками» вийшов до фіналу Кубка України-2012/2013, а наступного сезону успішно виступив у груповому турнірі Ліги Європи, вийшовши до 1/16 фіналу. Після «Чорноморця» Григорчук попрацював у азербайджанській «Габалі» та казахстанській «Астані», і з вересня 2020-го очолює солігорський «Шахтар».


Відзначимо, що Григорчук в тренерській якості є чемпіоном уже трьох країн – Латвії (з «Вентспілсом» у 2006-му, 2007-му та 2008-му), Казахстану (з «Астаною» в 2019-му) та Білорусі (з «Шахтарем» у 2020-му).

Історія протистоянь

«Динамо» та солігорський «Шахтар» між собою не зустрічалися раніше. Лише одного разу, у січні 2011-го, білоруський клуб перетинався з другою командою «біло-синіх» у чвертьфіналі Кубка чемпіонів Співдружності, і тоді динамівці зазнали поразки – 1:2.