17 січня 2021 10:53

"Легия" Варшава: представляем соперника "Динамо"

Київське “Динамо” розпочне програму спарингів на першому навчально-тренувальному зборі в Об’єднаних Арабських Еміратах зустріччю з чинним чемпіоном Польщі - варшавською “Легією”.


Візитка

Заснований: березень 1916 року

Кольори: зелений, білий, чорний

Стадіон: “Міський стадіон імені маршала Юзефа Пілсудського”

Президент: Даріуш Міодускі

Головний тренер: Чеслав Міхневич

Поточна позиція в чемпіонаті Польщі: 1

Середній вік гравців: 27,1 років

Титули

Чемпіон Польщі: 14 титулів

Кубок Польщі: 19

Кубок польської Ліги: 1

Суперкубок Польщі: 4

Поточний сезон

У польській Екстраклясі відбулося 14 турів, за підсумками яких “Легія” очолює турнірну таблицю, набравши 29 очок (9 перемог, 2 нічиї, 3 поразки, різниця м’ячів 23:15). Усього на один бал позаду перебувають “Ракув” і “Погонь” (Щецин). Весняна частина чемпіонату Польщі стартує для наших суперників 31 січня матчем з аутсайдером ліги “Подбескідзе”.

У розіграші Кубка Польщі “Легія” пробилася до 1/8 фіналу, перемігши на попередніх стадіях “Відзев” (1:0) та “Бельхатув” (6:1). Наступним суперником столичної команди 10 лютого стане “Лодзь”.

Єврокубкова кампанія сезону 2020/21 для “Легії” вже завершена - навесні команда зосередиться на внутрішніх змаганнях. “Армійці” стартували з 1-го кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів, у якому був подоланий північноірландський “Лінфілд” (1:0). У наступному раунді кваліфікації поляки в додатковий час поступилися кіпрській “Омонії” (0:2) та перейшли до Ліги Європи. Однак не змогли вибороти місце в груповому етапі і цього турніру. Спершу “Легія” пройшла “Дріту” з Косово (2:0), але вибула у раунді плей-оф, програвши “Карабаху” (0:3).

Підготовка

“Легія” вийшла з різдвяних канікул 4 січня та два дні тренувалася на клубній базі. До Дубая команда прибула 6 січня та працюватиме там до 22 січня - у цей період передбачено проведення трьох спарингів.

Матч із “Динамо” стане для “Легії” другим в ігровій програмі підготовки до другої частини сезону. У першому спарингу чемпіони Польщі розгромили представника другої ліги ОАЕ - команду “Ліва” (8:0). На передостанній день збору в ОАЕ запланований контрольний матч із “Краснодаром”, а перед поновленням чемпіонату Польщі - ще один спаринг, уже вдома.

Склад

Середній вік поточного складу найтитулованішого клубу Польщі складає 27 років. Воротарська лінія повністю укомплектована поляками, а першим номером протягом сезону був наддосвідений 40-річний Артур Боруц, який приєднався до клубу влітку.

В інших лініях дотримується паритет між місцевими футболістами та легіонерами. В обороні ключовими гравцями є поляки Артур Єнджейчик, Ігор Левчук і Міхал Карбовнік, серб Філіп Младенович і хорват Йосип Юранович.

У півзахисті на провідних ролях бразилець Лукіньяс, португалець Андре Мартінш, поляки Бартош Сліш, Павел Вшолек, Бартош Капустка та україно-грузин Валеріане Гвілія, відомий за виступами за запорізький "Металург" і заграний за збірну України U21. Основний форвард - 31-річний чех Томаш Пекхарт (13 голів у 13-ти матчах чемпіонату).

Під час зимового міжсезоння “Легія” поки вхідних трансферів не здійснювала, натомість попрощавшись із захисниками Павелом Столарські та Вільямом Ремі, півзахисником Домагоєм Антоличем, нападником Вамара Саного, а також відпустивши в оренду нападника Мачея Росолека. А Міхал Карбовнік, уклавши контракт із “Брайтоном”, залишився у Варшаві до кінця сезону на правах оренди.

Тренер

У вересні 2020 року Александара Вуковича, який працював у “Легії” з 2016 року (спочатку в.о. головного тренера, а з сезону 2019/20 - на посаді головного тренера), змінив Чеслав Міхневич. Ротація на тренерському містку сталася після вильоту команди з Ліги чемпіонів та непереконливого старту в чемпіонаті Польщі.

Перший матч новопризначеного фахівця на чолі “Легії” завершився перемогою у кваліфікації Ліги Європи над командою “Дріта” (Косово) (2:0). А наступний дебют в Екстраклясі приніс перемогу над любінським “Заглембє” (2:1). У листопаді Міхневич отримав відзнаку найкращому тренеру місяця в чемпіонаті Польщі.

Чеслав Міхневич - колишній голкіпер, який народився в 1970 році на території Білоруської РСР. Піком його ігрової кар’єри став виступ в “Аміці”, з якою Чеслав виграв два Кубки та один Суперкубок Польщі. У цій команді у 2000 році розпочав і свою тренерську діяльність, працюючи з молоддю та воротарями. У 2003 році очолив “Лех” із Познані, з яким через рік виграв Кубок і Суперкубок країни. Головним тренерським досягненням Міхневича є завоювання чемпіонства на чолі “Заглембє” (Любін) у 2007-му, у тому ж сезоні команда виграла і польський Суперкубок. Прийнявши збірну Польщі U21 у 2017-му, вперше за багато років вивів команду до фінальної стадії молодіжного Євро-2019.

Загалом “Легія” стала десятим клубом у тренерському списку Міхневича, який провів у якості менеджера понад 300 матчів у чемпіонаті Польщі.

Історія протистоянь

“Динамо” та “Легія” на офіційному рівні не зустрічалися, але провели між собою чотири контрольні гри:

26.01.2009. “Динамо” - “Легія” - 1:4

08.02.2014. “Динамо” - “Легія” - 0:1

03.07.2015. “Динамо” - “Легія” - 0:0

19.01.2020. “Динамо” - “Легія” - 1:1