13 січня 2021 10:18
2

Дмитрий РИЗНЫК: "Шахтер" или "Динамо"? Ближе по душе мне горняки"

Зустрічайте на “Брутальному футболі” голкіпера полтавської “Ворскли” і збірної України Дмитра Різника. Інтерв’юер “Брутального” Ігор Шевчук зателефонував Дімі та дізнався, чи дійсно у “Ворскли” є серйозні фінансові проблеми, як він пережив коронавірус та що зробить, коли “Ворскла” вийде в ЛЧ.


– Відпочинок завершився, команда вже зібралась, які подальші плани?

– Зібрались командою, мінімально попрацювали, чисто пробіжка. Основне навантаження, звісно, що буде в Туреччині на навчально-тренувальних зборах. Там за планом пісок і дворазові тренування на полі. Збори відбуватимуться в Анталії, вони будуть тривати приблизно до місяця часу. Приліт заплановано в нас, здається, на шосте лютого. На першому зборі ні з ким не маємо грати, а на другому три-чотири матчі маємо провести. Там у нас буде двотижневий цикл, це перший збір, а згодом другий, на якому ми вже і будемо грати товариські зустрічі.

– Як провів зимові канікули?

– На зимових канікулах перебував вдома у Полтаві, разом із своєю сім’єю. Деколи збирались з друзями і грали у футбол. Зима, звісно, що цього року незрозуміла. Має бути сніг, мороз, а цього зараз немає, таке враження, що осінь.

– 5-го січня полтавській “Ворсклі” виповнилось 66 років. Керівництво клубу якось привітало вас, в тому числі фінансово?

– Ні. Ми привітали клуб, всією командою. В соцмережах та й загалом.

– Навколо “Ворскли” останнім часом циркулюють чутки про те, що у команди не все гаразд в аспекті виплати коштів. Можеш розповісти, якою ситуація є насправді?

– В нас все нормально, гроші є. Фінансування хороше. Це все чутки і брехня.

– Нещодавно “Ворскла” повернула з “Порту” Луїзао. Що скажеш про цього гравця?

– Хороший хлопець, класний футболіст. Вважаю, що це серйозне підсилення для “Ворскли”, він в силах нам допомогти здобувати перемоги, щоб наші вболівальники пишались нами. Луїзао розуміє трішки російську мову, а загалом в нас є перекладач в клубі та він допомагає. Якщо брати конкретно на полі, то бразилець розуміє стандартні слова на російській мові, знає, що робити, коли до нього говорять і підказують, як діяти краще.

– Також взимку “Ворскла” підписала на правах оренди Цітаішвілі. Як ти сприйняв цю новину?

– Сподіваємось, що Ґіо підсилить нашу команду. Вважаю, що не просто так його взяли в оренду з київського “Динамо”. Я з ним був на Чемпіонаті світу, він класний гравець, швидкий, шустрий, тому впевнений, що має підсилити “Ворсклу”. Історій, пов’язаних із ним пригадати не можу. В нас у збірній всі гравці були налаштовані лише на матчі та на тренування, щоб працювати. У Петракова була дисципліна, тому таких “горбух” і не було.

– Після осінньої частини ви посідаєте 5 місце. До Ліги чемпіонів – 6 очок. За яку позицію хотілося б поборотися?

– Тільки Богу відомо. Ми будемо старатись нав’язати боротьбу донецькому “Шахтарю” і київському “Динамо”. Наше завдання – це топ-3. Впевнений, що ми володіємо достатніми силами, щоб завоювати бодай бронзу в цьому сезоні. Головне, щоб був один спільний колектив на полі, взаємовідносини гравців. Якщо не буде колективу, то не буде команди, яка бореться за високі місця.

– В чому особливість Максимова?

– Він класний тренер, може і вчасно “напіхати”, і розрядити обстановку якимось веселим жартом. Якийсь момент трапився і він одразу пожартував.

– В кого тренування важче: у Шевченка чи у Максимова?

– Шевченко ж тренує національну збірну. Там вже хлопці приїжджають підготовленими. Тому я вважаю, що всюди важка праця. В збірній вже потрібно більше працювати над тактикою і давати результат, а в клубі над фізичним станом, силою. Особисто мені було важче в збірній, тому що був дебютний виклик до розташування “синьо-жовтих”. Було морально важче. Потрібно було себе добре зарекомендувати і довести, що це був не випадковий виклик до національної збірної України.

– Як можна було після нічиєї з “Шахтарем” програти “Львову”?

– Ми самі там втратили очки. Не забили свої моменти, не реалізували пенальті, таке буває у футболі. Можу сказати, що це просто було невезіння. В другому колі впевнений, що ми здобудемо перемогу. Налаштовуємось кожного матчу лише на три очки.

– В першому колі у вас було виїзне турне – 5 матчів поспіль на виїзді. В результаті 6 очок із 15. Як це прокоментуєш?

– Важкі переїзди, їздити з міста до міста, на чужі стадіони. Це завжди важко. Якось перетерпіли та зараз зате в другому колі будемо грати п’ять матчів вдома. Найважче в цьому турне було грати проти донецького “Олімпіка”. Тому що в нас тоді команда захворіла на коронавірус. Ми здобули перемогу 1:0, але це була дуже важка гра, в моральному та ігровому плані. Не знали, що до чого. Добре, що тримали зв’язок з тренерами, дистанційно, якось вийшло зібратись. Завжди є різниця де грати: вдома чи в гостях. Навіть якщо без глядачів, що дуже шкода, то все одно рідні стіни допомагають, по-іншому налаштовуємося і граємо.

– За версією ютуб-програми “Татотаке” ти потрапив у символічну збірну осінньої частини УПЛ. Як вважаєш, заслужено?

– Ну, заслужено чи ні, то це вирішують вболівальники. Моя справа грати у футбол, працювати. Вдячний, що мене поставили в цю збірну осінньої частини УПЛ. Буду в другому колі доводити, що це було не випадково.

– Які передачі дивишся на ютубі чи по телевізору, в тому числі футбольні?

– Дивлюсь “Трендець”, “Красаву”, а з не футбольних, то “THE ЛЮДИ”. Також деколи дивлюсь огляди на ютубі. Чесно кажучи, то по телевізору дивлюсь виключно футбольні матчі та фільми. Мені подобаються фільми зі Стетхемом, наприклад, “Перевізник”. Серіал Поворознюка про “Верес” мені зайшов. Діма – красавчик, показав усе з середини. Я дивлюсь футбольні матчі та з кожної гри навчаюсь для себе, дивлюсь АПЛ, ЛЧ. Та й загалом цікаво.

– Повернемось у лихий 2020-й рік. Ти був одним з тих, в кого був коронавірус тоді перед матчем проти Швейцарії. Які в тебе були відчуття, коли ти отримав позитивний тест?

– Та ніякі. Мені відразу зранку сказали. Я прокинувся, в мене боліла голова. Написали перед сніданком, що в мене та кількох хлопців коронавірус, звісно, що засмутився. Сказали з номеру не виходити, я лежав у кімнаті, ні з ким не контактував. Їжу привозили під номер, а ми вже самі забирали. Слава Богу, що в мене важких ускладнень не було, просто перехворів. Приїхав до України, здав повторний тест, він знову опинився позитивним, тому я сидів на самоізоляції вдома два тижні, а згодом вже вийшов, за два дні до “Десни”, здається.

– Чому технічна поразка, а не перенесли матч?

– Я не знаю, це ж не футболісти вирішують. Є там УЄФА, УАФ, то не справа гравців. Правильно було би зіграти матч, показати хто сильніший на полі та хто заслуговує залишитись в групі.

– Як вважаєш, є шанси виграти апеляцію та все ж зіграти гру проти Швейцарії?

– Впевнений, що шанси є. Потрібно боротись, навіть якщо їх мало. Так просто буде нечесно. Якщо Швейцарію це влаштовує, то нас ні. Сподіваюсь на краще і те, що матч відбудеться. Нехай ставлять в будь-який час гру, вважаю, що це буде принципова зустріч, можна сказати, що дербі.

– Що ти обереш: виграти з “Ворсклою” ЛЧ чи зі збірною Євро?

– Важко вибирати, я би не відмовився і там, і там. Чесно кажучи, що в житті вийде, то і хотів би виграти. Це те саме, що вибирати Мессі чи Роналду. Для мене це двоє крутих гравців високого рівня. Для початку можна виграти УПЛ, а далі буде видно.

– Рустам Худжамов в одному з інтерв’ю дав тобі пораду не переходити в “Динамо” або “Шахтар”, бо тебе там “вб’ють”. Що можеш йому відповісти?

– Я ж не знаю, як буде. У Рустама є досвід, він був у донецькому “Шахтарі”, тому я прислуховуюсь до його думки та врахую її. Якщо буде щось конкретне, то вже буду приймати тоді рішення.

– Який клуб тобі ближче до душі: “Шахтар” чи “Динамо”?

– “Шахтар” поїхав з Донецька, клубу важко. Вони розпочинали спочатку. Їх вигнали з чудового міста і стадіону, тому можу сказати, що ближчий до душі мені “Шахтар”. Якби все було добре і вони залишились в Донецьку, то вважаю, що в них було би більше шансів на 1/4 фіналу ЛЧ, ніж є зараз.

– За який пропущений гол тобі найбільше соромно?

– Та їх було у воротарській кар’єрі багато. Якщо на високому рівні рахувати, то це проти київського “Динамо”. Рік тому, коли вийшли з відпустки, приїхали зі зборів, то перша гра була. Тоді за комірець закинули, майже з аута пам’ятаю.

– Ти – чемпіон світу, але не зіграв жодної хвилини на чемпіонаті світу. Як вважаєш, чому програв конкуренцію Луніну?

– Там вже обирав тренер. Зрозуміло, що Лунін грав на високому рівні, вже тоді знаходився в одному з кращих клубів світу. Ніякої злісті на Петракова не тримаю, навпаки, хочу сказати лише дякую за те, що він викликав, довіряв та давав шанс. Вірю, що коли-небудь у Луніна випаде шанс у “Реалі” і він його реалізує.

– Продовж фразу “Якщо “Ворскла” вийде в ЛЧ, то я…”

– Наб’ю собі татуювання (сміється – прим). Серйозно кажу, якщо вийдемо в Лігу Чемпіонів, то наб’ю собі тату з гербом “Ворскли”.

– Хто найкращий воротар світу та України?

– На цей момент вважаю, що Мануель Ноєр. Отримав найкращого воротаря, виграв ЛЧ, стабільно грає на високому рівні. З України Анатолій Трубін з “Шахтаря” непогано виступає. Зараз просто такий період, що часто воротарі міняються у своїх клубах. Мені найбільше імпонує серед українських голкіперів Євген Волинець з ковалівського “Колоса”, він вдало провів першу частину сезону. А якщо брати загалом, то моїм кумиром є Тер Штеген, хороший кіпер. Мені до душі німецька школа, воротарі там добре грають ногами.

– Кому та за що ти вдячний найбільше?

– Важке питання насправді. Я усім вдячний. Напевно найбільше це тренерам за довіру, ще з дитячих часів.

– Традиція БФ: розкажи брутальний анекдот або історію.

– Потрапляють в яму ведмідь, лисиця, вовк і заєць. Ведмідь вирішує, що ми довго тут не зможемо бути, бо їсти-то хочеться і він каже, що давайте зараз з’їмо найбільш хитрого. Ну і з’їли вони лисицю. Давайте з’їмо найбільш борзого, ну і з’їли вони вовка. Залишились ведмідь і заєць. Ну й перший каже, що сильніший та зараз буде їсти зайця. Заєць йому відповідає, що давай по-чесному, по одному удару, хто кому більше зубів виб’є, той і сильніший. Ведмідь погодився, але каже, щоб заєць бив перший, бо в нього вже буде дуже сильний удар. Заєць вдарив, ведмідь виплюнув п’ять зубів. Черга ведмедя, б’є зайця, той ледве встає і в нього випадає лише чотири. Ведмідь такий в шоці, каже як так? А заєць піднімає голову та відповідає “Бісе нема”.
Производит впечатление обиженного. Мечтал о ДК, его не взяли. Пренебрегли. Оказалось, что что правильно не взяли. Гнилой он!
“Шахтар” поїхав з Донецька, клубу важко. Їх вигнали з чудового міста" - думав він розумніший. Жаль що в людини мозгів нема... в шахті таких якраз збирають