7 січня 2021 23:19

Артур АВАГИМЯН: "Если из "Шахтера" идешь в "Мариуполь", то компенсацию не платят. В другой клуб - 100 тысяч долларов"

Хавбек “Чорноморця” Артур Авагімян розповів про те, як він був у системі "Шахтаря".


– Ти був у системі “Шахтаря”, але пішов у оренду в “Маріуполь”. Чому всі з “Шахти” тікають в “Маріуполь”?


– Ну, не сильно великий вибір в тебе, куди тобі йти. Або ти йдеш у “Маріуполь” в оренду, або залишаєшся в дублі “Шахтаря”. Наприклад, якщо тебе виганяють, кажуть, що ти вже не підходиш “Шахтарю” і ти йдеш в “Маріуполь”, то компенсацію за тебе не платять. А якщо в інший якийсь клуб, то 100 тисяч доларів. В нас в Україні таких грошей за молодого гравця ніхто не заплатить. Тому по суті залишається два варіанти: або в оренду до “Маріуполя”, або залишаєшся в дублі “Шахтаря”.


– Розкажи детальніше про свій період проведений у вірменському “Алашкерті”.


– Це був важкий період. Я коли йшов з “Арсеналу”, то було декілька варіантів розвитку моєї кар’єри. Прийняли рішення перейти туди, але я хотів змінити паспорт на вірменський, бо тренер був дуже зацікавлений в мені. Я приїхав, навіть не пройшов збори, бо відразу була Ліга Європи. За тиждень було два матчі і тренувань майже не було. Потрапив у такий відрізок часу, що не було в мене тренувального процесу, матчів та й взагалі нічого. Після єврокубків команда не дуже добре грала, змінили тренера. Прийшов новий коуч та сказав, що я буду грати, але мені слід пройти навчально-тренувальні збори. Виходить, що я окремо допрацював з тренером по фізпідготовці, багато тренувався, а згодом захворів. Ну і в мене не вдалось зробити те, що я собі задумав. Це був насправді важкий час. Однак зараз озираюсь назад і бачу, що я загартувався, не все було так, як я хотів. Грубо кажучи, в плані футболу ці пів року можна вирізати із кар’єри, а в плані психології вважаю, що пройшов хорошу школу.


– Які ще були варіанти крім “Алашкерта”?


– Був варіант з “Інгульцем”. Я розмовляв з тренером і президентом, але прийняли рішення туди не переходити. Також був інтерес із Литви, із “Жальгіріса”. З України ще міг потрапити у львівські “Карпати”. Ще коли був Чижевський, але щось не склалось.