16 грудня 2020 21:33
1

"Удачная игра в еврокубках и на Евро-2020 станет хорошей витриной". Алекс Великих - о Супряге, Цыганкове и Миколенко

Алекс Великих, авторитетний експерт і колишній скаут Кальярі, висловився про проблеми "Динамо".


– Які найбільш проблемні позиції для Динамо та Шахтаря у поточному сезоні?


– Стосовно кадрових проблем у грандів українського футболу, то виділив би такі позиції:


1) Центральний захисник. Сильний, не дуже молодий центрбек із досвідом, бажано з лівою ногою; такий, що вміє зробити першу передачу і бути прикладом, поруч із яким зростатимуть молоді захисники та клубні вихованці;


2) Опорний півзахисник. Різкий, динамічний, з відбором, антропометрією, яка дозволить добре грати головою при стандартах, і бажано – з гарним дальнім ударом;


3) Центральний нападник. Чиста "дев'ятка" з гарною антропометрією, що може чіплятися за м'яч, нав'язувати силову боротьбу і, що головне, завершувати епізоди ударами по воротах. Для Шахтаря це повинен бути гравець, який вміє комбінувати з бразильським півзахистом, а тому, вважаю, підійде нападник із цієї ж сонячної країни. Для Динамо – форвард, який буде яскравим не лише технічно, але й підходитиме під типове бачення Луческу. Такий собі умовний Луїс Адріано, проте зовсім необов'язково, щоб він був бразильцем.


– Чи завадила Супрязі постійна присутність у ЗМІ? Чи готовий він до виступів у топ-чемпіонатах?


– Супряга – дуже перспективний форвард, який буде майбутнім для збірної України на цій позиції. Не вважаю, що розмови навколо нього вплинули негативно. Впевнений, що це надало йому додаткового стимулу показати себе в усій красі, але... молодість зробила своє. Надвелика вимогливість до самого себе не посприяла спокійній грі – від цього постраждали і футболіст, і Динамо. Проте все це мине. Він – форвард, а вони живуть голами. Я у Супрягу вірю і хочу, щоб він вірив у себе та заспокоївся – все буде ОК.


– Циганков забивав Барселоні, Ференцварошу, збірним Франції та Іспанії. Чи варто Динамо утримувати його надалі?


– Якби Циганков забив Ювентусу у виїзному матчі Ліги чемпіонів, його статистика проти топів була б супер. Проте й зараз, з урахуванням віку гравця, він входить у число лідерів збірної та клубу. Вважаю, що Євро стане вирішальним щодо команди, в якій Віктор опиниться після Динамо. Лише це для мене зараз невідоме. Бо те, що він поїде у топ-чемпіонат, я не сумніваюся. Здоров'я Віктору і гарного трансферу Динамо!


– Чи реальним буде трансфер Миколенка до провідної ліги у 2021 році?


– Миколенко – у європейському топі, як молодий лівий фланговий захисник. Гра саме на фланзі, його атакувальні проходи мають зараз більше значення для оцінки, аніж не зовсім вдалі дії в захисті чи невпевнена гра у матчах, де він був змушений грати центральним захисником. Попри деякі критичні зауваження щодо його перспектив у Європі, я продовжую високо оцінювати цього футболіста і вважаю, що вдала гра у весняних єврокубках, а також Євро-2020 стануть для нього гарною вітриною. Він обов'язково виступатиме у топ-чемпіонаті і, я переконаний, у топ-клубі.